Kuukauden kestäneillä Asuntomessuilla lähes 128 000 kävijää

Asuntomessut Kokkolassa päättyivät tänään 14.8. Maksaneita kävijöitä oli kuukauden aikana 127 546*. Lauantaina 13.8. tehtiin Asuntomessujen päiväkohtainen kävijäennätys 5 641 kävijällä.

– Messukävijöitä tuli ennakko-odotusten mukaisesti, joten voimme olla hyvin tyytyväisiä. Myös yleisön sekä kunnan ja yrittäjien tyytyväisyys ovat meillekin erittäin tärkeitä, joten kokonaisuutena messut onnistuivat erinomaisesti, kommentoi Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Yleisön tyytyväisyydestä kertoo Suorakanavan tekemän kävijätutkimuksen väliraportti, jonka mukaan 95 % piti messuja erinomaisina tai hyvinä. Erityisesti kiitosta saivat komea ja selkeä messualue, merimaisema ja toimiva kokonaisuus. Myös messutalojen monipuolisuutta ja laadukkuutta kiitettiin.

Kiinnostus messutaloja kohtaan näkyy myös asuntojen myynnissä. Messualueelle rakennetuista 131 asunnosta myymättä on enää 17. Peräti kahdeksan kotia vaihtoi omistajaa messujen aikana. Kaksi kohdetta laitetaan tarkoituksella myyntiin vasta messujen jälkeen.

– Erinomaiset myyntiluvut kertovat omalta osaltaan siitä, että olemme onnistuneet rakentamaan viihtyisän asuinalueen ja täyttäneet teemamme ”Kaikenkokoisia koteja – kaikenikäisille” antaman lupauksen. Monen ikäiset ihmiset ovat löytäneet täältä itselleen unelmiensa kodin. Myös viimeisten myynnissä olevien kohteiden tilanne näyttää erittäin hyvältä, kaupanteko riippuu lähinnä edellisen asunnon myynnistä, iloitsee Asuntomessujen projektipäällikkö Touko Rauma.

– Messuilla esillä ollut senioriasuminen sai yllättävän paljon huomiota. Juuri päättyneiden messujen perusteella voidaan arvioida, että senioriasumisessa on varmasti jatkossa selkeitä kehitystarpeita ja merkittäviä kaupallisia mahdollisuuksia, toimitusjohtaja Pasi Heiskanen toteaa.

Kokkola yllätti kauniina kesäkaupunkina

Kävijätutkimuksen väliraportinkin mukaan messuvieraat olivat positiivisesti yllättyneitä Kokkolaan kaupunkina. 22 prosentin mielestä Kokkola oli parempi ja 76 prosentin mielestä odotusten mukainen.

Tapahtuma näkyi myönteisesti myös Kokkolan keskustassa ja muissa matkailukohteissa ja -palveluissa. Kaupungin ja lähiseudun majoitus- ja ravintolapalvelut ovat olleet täynnä messujen ajan.

Kävijätutkimuksen mukaan kaksi kolmesta messuvieraasta vietti Kokkolassa yhden päivän ja joka viides kävijä yöpyi Kokkolassa yhden yön. Messuvieraat käyttivät ahkerasti myös Kokkolan palveluita. Ruokaravintoloita käytti 40 % kävijöistä, kahviloita 29 %, majoituspalveluita 16 %, tavarataloja 14 %, erikoisliikkeitä 8 % ja muita palveluita 8 %.

– Tämän kesän yleisarvosana on loistava. Sekä yrittäjiltä että matkailijoilta saamamme palaute on ollut erittäin myönteistä ja odotukset ovat monin paikoin jopa ylittyneet. Asuntomessuista ovat hyötyneet myös monet sellaiset toimialat, joihin tapahtuman ei edes odotettu vaikuttavan. Ihanaa on ollut myös se, kuinka koko Kokkola ja kokkolalaiset ovat ottaneet tapahtuman omakseen, Kokkolan matkailun toimitusjohtaja Kaija Jestoi myhäilee tyytyväisenä.

Keskustassa sijaitsevan Sokos Hotel Kaarlen hotellinjohtaja Susanne Rustén tiivistää messukesän tuoman vilskeen.

– Kauppa käy. Tämä on ollut erittäin vilkas kesä ja kaikki on sujunut todella hyvin. Messuja kiitetään, messubusseja ja oppaita kiitetään, aluetta kehutaan ja kokkolalainen tunnelma ja kaupungin kauneus ovat saaneet kiitosta. Messut näkyvät meillä erityisesti kello 16–19 välillä, kun ihmiset kyselevät majapaikkaa. Monet alun perin päiväretkeä Kokkolaan suunnitelleet messuvieraat päättävätkin jäädä yöksi kaupunkiin.

Messut näkyivät Kokkolan yrittäjien kesässä

Niin messujen näytteilleasettajat kuin kaupungin yrittäjätkin ovat olleet tyytyväisiä messujen vaikutukseen. Vanhakaupunki Neristanissa sijaitsevan Antiikkiliike C. Rokalan Christel Rokala kertoo, että väkeä on ollut liikkeellä aivan eri tavalla kuin tavallisesti.

– Messut ovat tuoneet asiakaskuntaan paljon uusia kasvoja. Monet ovat sanoneet tulevansa uudestaankin.

Antiikkiliike PUU-MIn Mika Honkalan mukaan kesäkuukaudet ovat yleensäkin vilkkaita, mutta nyt Asuntomessujen aikana asiakkaita on ollut yli kaksinkertainen määrä tavalliseen verrattuna.

– Olemmekin panostaneet aukioloaikoihin ja henkilökuntaan. Pidämme ovat auki niin kauan kuin asiakkaita riittää, noin 19–19.30 asti joka päivä. Olemme palkanneet myös kesätyöntekijän ensimmäistä kertaa.

Myös messuilla tuotteitaan esittelevät kokkolalaiset yrittäjät ovat tyytyväisiä. Yrittäjätoria koordinoiva Kosekin toimitusjohtaja Jonne Sandberg kertoo, että odotukset Yrittäjätorin myynnin suhteen on lunastettu ja kauppa on käynyt ennakko-odotuksia paremmin.

– Onnistuimme luomaan Yrittäjätorista todella onnistuneen kokonaisuuden. Laskelmiemme mukaan teltassamme on käynyt jopa 80–90 prosenttia messuvieraista.

Yrittäjätorilla tuotteitaan myynyt Ulla Brandt ATTA Promotionista kertoo, että Yritystorilla on käynyt paljon väkeä ja myyntiä on ollut paljon, vaikka se ei ole ollut edes ollut tärkein tavoite.

– Täällä on liikkeellä paljon potentiaalisia asiakkaita ja olemme saaneet paljon arvokkaita kontakteja.

*Lopullinen virallinen kävijäluku ilmoitetaan noin kuukauden kuluessa levikintarkastuksen suorittaman tarkastuslaskennan jälkeen.
 
Julkaistu
16.8.2011