• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuntomessujen oheiskohde Kokkolan vanhakaupunki Neristanissa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.08.2011
20118_27322.jpg

Knapen talo - olohuone.

Asuntomessujen oheiskohde, Knapen talo, on herättänyt suurta mielenkiintoa. Kokkolan vanhakaupunki Neristanissa sijaitseva, vuonna 1818 rakennettu ja juuri remontoitu, kohde on houkutellut päivittäin satoja vieraita. Kävijöitä on kiinnostanut sekä Jukka Rintalan sadunomaisen värikäs sisustus että talon historia ja perinteitä kunnioittaen tehty remontti.

Uuteen kukoistukseen

Knapen talo Isokadulla on lääkäri, runoilija Ernst V. Knapen perheen kotitalo. Talo ehti olla tyhjillään toistakymmentä vuotta ja rakennuksen ympärillä käytiin monenlaista vääntöä. Uusi, ratkaiseva askel otettiin, kun vuonna 2009 talosta kiinnostui monia vanhoja taloja kunnostanut Gert Nyström.

– Talo oli paremmassa kunnossa eikä purettavaa ollut niin paljon kuin etukäteen luulin. Rakennuksen pelasti viisisenttinen tuohikerros risaisen betonitiilikaton alla. Ilman tukevaa tuohikerrosta tämä olisi ollut entinen talo, kertoo Nyström.

Ernst V. Knapen isä oli merikapteeni ja talon seinät paljastivat purkuvaiheessa mielenkiintoisen yksityiskohdan: Hercules-prikin tilikirjan sivuja oli liimattu hirsiseinien rakoihin tungetun eristepuuron päälle pitämään täytteet paikoillaan. Tilikirjat kertoivat muun muassa Lontoossa tehdyistä kaupoista.

Perinteitä kunnioittaen

Keväällä 2010 aloittamaansa remonttia Nyström on toteuttanut Neristanin henkeä ja perinteitä vaalien. Mitään käyttökelpoista ei ole heitetty pois. Nyström on metsästänyt taloon muun muassa vanhoja kaakeliuuneja ja ovia.

– Muovia tähän taloon ei tule, Nyström lupaa ja kertoo olevansa hyvin ilahtunut talon saamasta vastaanotosta.

– Palaute on ollut niin positiivista, etten ole oikein malttanut lähteä täältä pois, päivät ovat kuluneet ihmisten kanssa jutellessa. Iso osa kävijöistä on ollut kiinnostuneita talosta, sen historiasta ja remontoinnista. Myös vanhaa kaupunkia on ihasteltu vuolaasti ja on ollut mukava nähdä vieraita kuljeskelemassa pitkin Neristanin katuja vielä myöhään iltaisin.

Asuntomessujen projektipäällikkö Touko Rauma on Nyströmin terveisistä mielissään.

– Halusimme linkittää vanhakaupunki Neristanin asuntomessuprojektiin. Asiaa oli pohdittu jo pidempään, ja kun kuulin Gertin ostaneen talon, otin asian puheeksi ja asiat alkoivat edetä. Knapen talo on hyvä oheiskohde, koska talolla on vankka historia ja rakennus on tärkeä osa Neristania. Eri osapuolten: Gertin, Kokkolan kaupungin, Jukka Rintalan ja Eliel Saarisen suunnittelemien huonekalujen yhteen saamisessa on ollut mukana sekä onnea että osaamista, Rauma summaa.

– Asuntomessuilla on aina haasteena löytää kiinnostavia korjaus- ja saneerauskohteita yleisölle esiteltäviksi. Kokkolassa tavoite täyttyi erinomaisesti, kun Knapen talo esittelee samalla sekä vanhaa rakennusperinnettä, Kokkolan historiaa että saneeraustekniikkaa mielenkiintoisesti sisustettuna. Sijainti Kokkolan keskustassa on loistava ja vapaa sisäänpääsy avaa houkuttelevan kurkistuksen messusisältöön, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kiittelee.

Sadunomainen, värikäs sisustus

Knapen talon värikkään sisustuksen on luonut koko Suomen tuntema muotitaiteilija Jukka Rintala työparinsa visualisti Matti Vaskelaisen kanssa.

Jukka Rintala halusi tuoda taloon elämää, satua, väriä ja juhlan tuntua. Knapen taloon on tuotu runsaasti Rintalan uniikkipukuja ja huoneiden värien ja tunnelmien lähtökohtana ovat Rintalan suunnittelemat tapetit.

Eliel Saarinen Collectionin huonekalut vahvistava kodin arvokasta, historiallista suomalaishenkeä ja talon henkeen sopivat mainiosti Rintalan useille suomalaisille yrityksille suunnittelemat tekstiilit ja sisustustuotteet.

Paikallista väriä taloon tuovat Tyynelän tontut. Kokkolan naapurikunta Luodosta, 1700-luvun pihapiiristä, Knapen taloon seikkailemaan saapui joukko punapipoisia harmaanuttuja.

Vanhan talon arvokas tunnelma, värikäs sisustus, iltapuvut ja tontut sulassa sovussa muodostavat jännittävän kokonaisuuden Asuntomessujen oheiskohteena.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202212_80415.jpg
Tämä pieni ja halpa laite voi säästää sähköä enemmän kuin luulitkaan
Selvästi alle sadan euron investoinnilla voi lisätä kodin turvallisuutta ja säästää energiakuluissa. Lue, miten voit hyötyä etäohjattavasta pistorasiasta.
201110_27950.jpg
Tiililaatoilla uusi ilme kerrostalokolmioon
Tiililaatat soveltuvat sisustamiseen kaikissa kodin tiloissa, oli kyseessä sitten uudis- tai remontointikohde.Jussi Havia ja Anna-Kaisa Vuortenväli muuttivat ensimmäiseen yhteiseen omistusasuntoonsa Helsingin Viikinmäkeen ja päättivät ehostaa kotiaan tekemällä ruokailutilaan kauniin tiiliseinän aidoista käsinlyödyistä tiililaatoista.Lue lisää tiililaatoista
20224_77694.jpg
Huomio nämä asiat, kun asioit kiertävän remonttimyyjän kanssa
Etenkin erilaisten remontti- ja korjauspalveluiden kotimyyntiä koskevien kuluttajailmoitusten määrä on kasvanut viime vuosina.
20081_7799.jpg
Maanvaraisen lattian toimiva rakenne vaatii oikeat tuotteet
Maanvaraisen lattian ongelmana voi olla maaperässä olevan kosteuden tunkeutuminen lattiarakenteeseen. Ongelmia voivat aiheuttaa sekä kapillaarinen vedennousu että maaperästä rakenteisiin nouseva kosteus. Ongelma poistuu valitsemalla maanvaraisen lattian alle oikean kiviaineksen, joka katkaisee vedennousun. Tällainen tuote on Ruduksen Kapillaarikatkosepeli. Oikein suunnitellussa lattiarakenteessa kosteuskaan ei aiheuta rakenteen vaurioitumista.Lisätietoa kiviaineksista
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Työsuhdeasunto
Työsuhdeasunnolla tarkoitetaan työ- ja virkasuhteen perusteella vuokralle annettua asuntoa, jossa vuokranantajana on työnantaja.Työsuhdeasunnon vuokralainen ei saa siirtää vuokrasoikeutta ilman vuokranantajan lupaa. Hän saa kuitenkin käyttää asuntoa perheensä ja lähisukunsa kanssa yhteisenä asuntona ilman vuokranantajan lupaa.Työsuhteen päättymisen jälkeen jatkuvaan vuokrasuhteeseen noudatetaan enintään asumistukilain nojalla vahvistettua paikkakunnalla kohtuulliseksi katsottua tasoa, josta on vuokralaiselle ilmoitettava kirjallisesti.Vuokralaisella on oikeus irtisanoa työsuhdeasunto 14 päivän irtisanomisajalla tai irtisanomisaikaa noudattamatta samanaikaisesti työ- tai virkasuhteen päättymisen kanssa.Vuokranantajalla on oikeus irtisanoa vuokrasopimus työsuhteen päättymisen johdosta. Irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos työ- tai virkasuhde on kestänyt vähintään vuoden ja kolme kuukautta, mikäli työ- tai virkasuhde on kestänyt vähemmän kuin vuoden. Mikäli työsuhde on edellyttänyt asumista määrätyssä kiinteistössä tai huoneistossa, on irtisanomisaika yksi kuukausi.Työntekijän irtisanomisaika on kolme kuukautta, mikäli työsuhde on kestänyt vähintään vuoden ja kun työnantaja on purkanut työsuhteen (muun kuin sairauden vuoksi), työntekijä on irtisanonut työsopimuksen tai purkanut työsopimuksen ilman TSL 8 luvun 1 §:n 2 momentissa tarkoitettua syytä. Muussa tapauksessa irtisanomisaika on yksi kuukausi.Mikäli vuokrasuhde irtisanotaan palvelussuhteen kestäessä, alkaa irtisanomisaika kulua sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä alkaen, jonka aikana palvelussuhteen irtisanomisaika alkaa kulua tai palvelussuhde ilman irtisanomista päättyy. Irtisanomisaika on tuolloin aina vähintään yksi kuukausi.Vuokranantajalla on oikeus osoittaa vaihtoehtoinen asunto irtisanomisajaksi, joka kestää kauemmin kuin työ- tai virkasuhde. Muuttokustannukset tulevat vuokranantajan maksettaviksi.Muuttopäivää voidaan siirtää vain, jos kyseessä on työntekijän sairaus, työkyvyttömyys tai siirtyminen vanhuuseläkkeelle. Kanne on laitettava vireille 14 päivää ennen muuttopäivää.
20098_18148.jpg
Pihakoulu 2.1 Pihakiveyksen asennus
Onnistuneessa pihakivien asennuksessa valitusta kivestä riippumatta on lähtökohtana kunnollisten pohjatöiden tekeminen. Kun pohja on kunnolla tehty, niin valmistajan ohjeen ja valitun ladontamallin noudattamisella päästään hyvään, kestävään ja näyttävään lopputulokseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton