Asuntomessujen oheiskohde Kokkolan vanhakaupunki Neristanissa

Asuntomessujen oheiskohde, Knapen talo, on herättänyt suurta mielenkiintoa. Kokkolan vanhakaupunki Neristanissa sijaitseva, vuonna 1818 rakennettu ja juuri remontoitu, kohde on houkutellut päivittäin satoja vieraita. Kävijöitä on kiinnostanut sekä Jukka Rintalan sadunomaisen värikäs sisustus että talon historia ja perinteitä kunnioittaen tehty remontti.

Knapen talo - olohuone.Knapen talo - olohuone.

Uuteen kukoistukseen

Knapen talo Isokadulla on lääkäri, runoilija Ernst V. Knapen perheen kotitalo. Talo ehti olla tyhjillään toistakymmentä vuotta ja rakennuksen ympärillä käytiin monenlaista vääntöä. Uusi, ratkaiseva askel otettiin, kun vuonna 2009 talosta kiinnostui monia vanhoja taloja kunnostanut Gert Nyström.

– Talo oli paremmassa kunnossa eikä purettavaa ollut niin paljon kuin etukäteen luulin. Rakennuksen pelasti viisisenttinen tuohikerros risaisen betonitiilikaton alla. Ilman tukevaa tuohikerrosta tämä olisi ollut entinen talo, kertoo Nyström.

Ernst V. Knapen isä oli merikapteeni ja talon seinät paljastivat purkuvaiheessa mielenkiintoisen yksityiskohdan: Hercules-prikin tilikirjan sivuja oli liimattu hirsiseinien rakoihin tungetun eristepuuron päälle pitämään täytteet paikoillaan. Tilikirjat kertoivat muun muassa Lontoossa tehdyistä kaupoista.

Perinteitä kunnioittaen

Keväällä 2010 aloittamaansa remonttia Nyström on toteuttanut Neristanin henkeä ja perinteitä vaalien. Mitään käyttökelpoista ei ole heitetty pois. Nyström on metsästänyt taloon muun muassa vanhoja kaakeliuuneja ja ovia.

– Muovia tähän taloon ei tule, Nyström lupaa ja kertoo olevansa hyvin ilahtunut talon saamasta vastaanotosta.

– Palaute on ollut niin positiivista, etten ole oikein malttanut lähteä täältä pois, päivät ovat kuluneet ihmisten kanssa jutellessa. Iso osa kävijöistä on ollut kiinnostuneita talosta, sen historiasta ja remontoinnista. Myös vanhaa kaupunkia on ihasteltu vuolaasti ja on ollut mukava nähdä vieraita kuljeskelemassa pitkin Neristanin katuja vielä myöhään iltaisin.

Asuntomessujen projektipäällikkö Touko Rauma on Nyströmin terveisistä mielissään.

– Halusimme linkittää vanhakaupunki Neristanin asuntomessuprojektiin. Asiaa oli pohdittu jo pidempään, ja kun kuulin Gertin ostaneen talon, otin asian puheeksi ja asiat alkoivat edetä. Knapen talo on hyvä oheiskohde, koska talolla on vankka historia ja rakennus on tärkeä osa Neristania. Eri osapuolten: Gertin, Kokkolan kaupungin, Jukka Rintalan ja Eliel Saarisen suunnittelemien huonekalujen yhteen saamisessa on ollut mukana sekä onnea että osaamista, Rauma summaa.

– Asuntomessuilla on aina haasteena löytää kiinnostavia korjaus- ja saneerauskohteita yleisölle esiteltäviksi. Kokkolassa tavoite täyttyi erinomaisesti, kun Knapen talo esittelee samalla sekä vanhaa rakennusperinnettä, Kokkolan historiaa että saneeraustekniikkaa mielenkiintoisesti sisustettuna. Sijainti Kokkolan keskustassa on loistava ja vapaa sisäänpääsy avaa houkuttelevan kurkistuksen messusisältöön, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kiittelee.

Sadunomainen, värikäs sisustus

Knapen talon värikkään sisustuksen on luonut koko Suomen tuntema muotitaiteilija Jukka Rintala työparinsa visualisti Matti Vaskelaisen kanssa.

Jukka Rintala halusi tuoda taloon elämää, satua, väriä ja juhlan tuntua. Knapen taloon on tuotu runsaasti Rintalan uniikkipukuja ja huoneiden värien ja tunnelmien lähtökohtana ovat Rintalan suunnittelemat tapetit.

Eliel Saarinen Collectionin huonekalut vahvistava kodin arvokasta, historiallista suomalaishenkeä ja talon henkeen sopivat mainiosti Rintalan useille suomalaisille yrityksille suunnittelemat tekstiilit ja sisustustuotteet.

Paikallista väriä taloon tuovat Tyynelän tontut. Kokkolan naapurikunta Luodosta, 1700-luvun pihapiiristä, Knapen taloon seikkailemaan saapui joukko punapipoisia harmaanuttuja.

Vanhan talon arvokas tunnelma, värikäs sisustus, iltapuvut ja tontut sulassa sovussa muodostavat jännittävän kokonaisuuden Asuntomessujen oheiskohteena.
 
Julkaistu
4.8.2011