Asuntomessutalojen laatu ja monipuolisuus saavat kiitosta

Asuntomessut Kokkolassa -tapahtuman kävijät ovat olleet erittäin tyytyväisiä näyttelykohteiden ja muun messutarjonnan laatuun ja monipuolisuuteen.

Tämä käy ilmi Suorakanavan tekemästä messututkimuksen väliraportista, jonka mukaan 60 prosenttia vastaajista piti näyttelykohteiden laatua hyvänä ja 40 prosenttia erittäin hyvänä. Näyttelykohteiden monipuolisuuteen oltiin myös hyvin tyytyväisiä.

– Messutapahtuman arviointiin vaikuttavat monet osatekijät, mutta ennen kaikkea sisällön monipuolisuus. Sallivan kaavoituksen myötä alueella on hyvin erityyppisiä messutaloja, joista kaikki kävijät löytävät varmasti omat suosikkinsa, kommentoi Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

– Voi olla, että suuri yleisötyytyväisyys messutalojen laatuun heijastaa Keski-Pohjanmaan oman taloteollisuuden ammattiosaamista sekä toisaalta yleisön mieltymystä aiempaa perinteikkäämpiin ja selkeämpiin talomalleihin, pohtii Heiskanen.
Messututkimukseen vastanneiden kesken arvotaan palkintoja. Täytetyt tutkimuskupongit palautetaan alueella oleviin palautuspönttöihin.Messututkimukseen vastanneiden kesken arvotaan palkintoja. Täytetyt tutkimuskupongit palautetaan alueella oleviin palautuspönttöihin.

Pohjalaiset hakevat messuilta rakentamisvinkkejä

Lähes 53 prosenttia messukävijöistä tulee Pohjanmaalta, mikä on vastaa edellisten Pohjanmaalla järjestettyjen Asuntomessujen lukuja Vaasassa ja Oulussa. Vertailun vuoksi viime vuoden Asuntomessuilla Kuopiossa savolaisia messukävijöitä oli 35 prosenttia. Messukävijöistä Uudeltamaalta on aiempien vuosien tapaan toiseksi eniten, 13 prosenttia.

Joka viides Asuntomessuilla Kokkolassa käynyt perhe aikoo rakentaa omakotitalon lähivuosina. Kuopiossa rakentamisaikomuksia oli vain 12 prosentilla kävijäperheistä.

– Pohjalaiset ovat selvästi ottaneet Asuntomessut omakseen. Messukävijöiden keskuudessa näkyvät alueen perinteet omakotiasumiseen ja -rakentamiseen, Heiskanen miettii.

Yrittäjien aktiivisuus ja aurinkoinen palvelu Kokkolan valtteja

Kokonaisuudessaan messukokemus sai kävijöiltä hyvät arvosanat. Yli 90 prosenttia kertoi messujen vastanneen odotuksiaan erittäin hyvin tai hyvin. Vapaassa palautteessa kävijät kiittelivät erityisesti komeaa ja selkeää messualuetta, merimaisemaa ja toimivaa kokonaisuutta.

Myös Kokkolan kaupunki on vastannut kävijöiden odotuksia hyvin. Reilu viidennes kehui Kokkolan odottamaansa paremmaksi ja kolme neljästä sanoi Kokkolan täyttäneen odotukset.

Messuvieraat käyttivät ahkerasti myös Kokkolan palveluita. Ruokaravintoloissa vieraili 41 % ja kahviloissa 29 %. Majoituspalveluita käytti 15 %, tavarataloissa asioi 12 %, erikoisliikkeissä 8 % ja muita palveluita hyödynsi 10 %.

Myönteistä palautetta messukävijät antoivat myös kokkolalaisissa yrityksissä saamastaan palvelusta: 88 prosenttia koki saaneensa hyvää tai erittäin hyvää palvelua.

Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jarmo Nissi on palautteesta mielissään ja toteaa, että kokkolalaiset yrittäjät ovat panostaneet paljon messukesään.

– Yrittäjät ovat olleet erittäin aktiivisia, pidentäneet aukioloaikojaan ja palkanneet kesätyöntekijöitä enemmän kuin koskaan ennen. Tarjosimme kaikille Kokkolan kaupungille ja kokkolalaisissa yrityksissä asiakaspalvelutehtävissä toimiville mahdollisuuden osallistua aurinkoisen palvelun koulutukseen. Toivottavasti myönteinen palaute kannustaa muutkin messumatkalle Kokkolaan.

Nissi toteaa, että Kokkola on saanut runsaasti kiitosta vuoden 2011 aikana.

– Kokkolan kaupunkikeskusta palkittiin Suomen parhaana, VR nosti asemamme vuosien 2010–2011 asemaksi ja pyöräilykuntien verkosto valitsi Kokkolan vuoden pyöräilykaupungiksi. Kokkolalla menee hyvin.

Messututkimuksen tiedot on kerätty kävijäperheille portilla ja lipunmyynnissä jaetuilla tutkimuslomakkeilla. Kyselyyn vastasi kuuden ensimmäisen messupäivän aikana 1 698 kävijätaloutta. Tuona aikana yksittäisiä messukävijöitä oli 24 824. Suorakanava Oy tekee messututkimuksen Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimeksiannosta.

Messututkimus julkaistaan kokonaisuudessaan messujen päätösseminaarissa 25.10. Toinen kävijätutkimuksen väliraportti julkaistaan kahden viikon kuluttua. Asuntomessut Kokkolassa jatkuvat 14.8. asti.
 
Julkaistu
27.7.2011