Asuntomessualue Kokkolassa kaikkien aikojen energiatehokkain

Tämän kesän asuntomessualue Kokkolassa on energiatehokkuudeltaan laadukkaampi kuin aiemmat messualueet. 30 omakotitalosta peräti 29 kuuluu parhaaseen A-energialuokkaan.

A-energialuokka edellyttää, että pientalon energiatehokkuusarvo (ET-arvo) on alle 150 kilowattituntia neliötä kohden vuodessa (kWh/brm²/a). ET-arvo saadaan jakamalla rakennuksen tarvitsema vuotuinen energiamäärä rakennuksen bruttopinta-alalla. Lämmitysmuoto ei vaikuta energialuokkaan.

– Asuntomessualueella Kokkolassa omakotitalokohteiden keskimääräinen ET-arvo on 140. Parhaan arvon saa yksi alueen neljästä passiivitalosta, sen ET-arvo on vain 60. Valtaosa messukohteista täyttää 1.7.2012 voimaan astuvat rakentamisen uudet ja entistä tiukemmat energiamääräykset, projektipäällikkö Touko Rauma kertoo.

Nopeaa kehitystä energia-asioissa

– Muutamassa vuodessa energiatehokkuudessa tapahtunut kehitys on huima. Kesällä 2008 parhaassa A-energialuokassa oli vain kaksi pientalokohdetta, viime kesänä A-luokkaan kuului kaksi kolmasosaa ja nyt yhtä lukuun ottamatta kaikki. Nopea kehitys perustuu parin vuoden välein kiristyneeseen lainsäädäntöön sekä rakentajien kiinnostukseen ottaa energia-asiat huomioon, Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen valaisee.

Yleisin lämmitysmuoto asuntomessualueella on kaukolämpö, johon kuuluu noin 90 prosenttia alueelle rakennetuista 131 asunnosta. Kaukolämmön lisäksi lämmitysmuotoina on käytetty muun muassa kalliolämpöä, vesi-ilmalämpöpumppuja ja aurinkokeräimiä sekä vesikiertotakkalämmitystä.

Suomen ensimmäinen led-valaistu asuinalue

Osa asuntomessualueen energiatehokasta kokonaisratkaisua on yleisten alueiden led-valaistus. Ledit ovat käytössä sekä katu- että puistovalaistuksessa ja myös muutamassa messukohteessa valaistus on toteutettu huippunykyaikaisella led-tekniikalla.

– Koko asuntomessualueen kantavia ajatuksia on energiatehokkuus ja -säästö. Niinpä Kokkolan kaupungilta oli luonteva päätös toteuttaa asuntomessualueen yleisvalaistus led-tekniikalla, Rauma toteaa. Taloudellista säästöä ledien on laskettu tuovan kahta kautta: energiaa säästyy ja lamppujen käyttöiän odotetaan kasvavan noin kolminkertaiseksi. Katulamput palavat vuodessa noin 4000 tuntia. Perinteiset lamput kestävät noin 16 000 tuntia ja ledit 50 000 tuntia. Huoltoväli pitenee neljästä vuodesta reilusti yli kymmeneen.

Kokkolassa ei investoida led-valojen himmennystekniikkaan, vaan yöaikaan 23–05 käytetään vanhaa, hyväksi havaittua konstia – joka toinen katulamppu sammuu ja puolet energiasta säästyy. Tähän mennessä led-valaistusta on käytetty lähinnä yksittäisissä kohteissa tai lyhyillä kadunpätkillä, mutta tiettävästi Kokkola on ensimmäinen kaupunki Suomessa, jossa led-valaistus on tuotu kokonaiselle asuntoalueelle.
 
Päivitetty
21.7.2011