Havet i fokus på Bostadsmässan som har öppnats den 15.7 i Karleby

Hav, båtliv, tomter med egen strand samt sju strandbastur, förutom det exceptionella runda området återspeglar i korthet Bostadsmässan i Karleby som har öppnats för allmänheten fredagen den 15.7. På området finns åtta tomter med egen strand och två med strandrätt.

Temat för Finlands största avgiftsbelagda sommarevenemang, som ordnas för 42:a gången, är ”Hem i olika storlekar – för människor i olika livsskeden”. Sammanlagt 40 hem presenteras, från små våningshusbostäder till villor med egen strand.

- Den speciella formen och havsnärheten gör att området är exceptionellt i jämförelse med Österbotten och ganska ovanligt i också i det övriga Finland.

Det runda planområdet har väckt intresse även i utlandet

Den speciella planen har utvecklats av Karleby stads planeringschef Veli-Pekka Koivu och den slutliga formen för kvartersplaneringen gavs av arkitekt Jukka Turtiainen. Han beundrade karlebybornas mod att eftersträva en ovanlig stadskvarterplan, förverkligad i europeisk stil.

- Bostadsmässans plan har väckt intresse även utrikes. För drygt tio år sedan användes området som en plats för snö och ren fylllnadsjord.

Karleby stad gjorde ett medvetet beslut att göra om platsen till ett runt område med behörig plan, säger Bostadsmässans projektchef Touko Rauma.

Bågformade gator och kvartersplanen beaktar havsstrandens ombytliga väder. Med en utförligt utarbetad plan har uppkomsten av vindtunnlar förhindrats och man har skapat ett gynnsamt mikroklimat, fortsätter Heiskanen.

Mässans tilläggsobjekt i Neristan (Karleby gamla stad) har inretts av Jukka Rintala

Bostadsmässans utbud kompletteras av mässans tilläggsobjekt i den kulturhistoriskt värdefulla stadsdelen Neristan. Läkaren och diktaren Ernst V Knapes år 1818 byggda hus stod tomt i över tio år. Nu har den värdefulla fastigheten restaurerats enligt traditionella metoder som respekterar det ursprungliga.

Vackra hem i en exceptionell miljö kan beundras varje dag på Bostadsmässan i Karleby, klockan 10-18 ända till 14.8.

Artikkeli suomeksi
 
Julkaistu
19.7.2011