• Etusivu
  • Energia

Yhteydet auki tietoverkolla ja antenneilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2013
20128_31814.jpg

Kuva Schneider Electric

Tietoverkkopistorasioissa ei kannata säästellä. Tietoverkon kaapelointi ja pistorasiat kuuluvat jokaiseen asunnon huoneeseen, sillä tietokoneiden lisäksi viihde-elektroniikka ja kodinkoneet tulevat jatkossa vaatimaan yhteyden internetiin. Laitteiden lisääntyessä tulee muistaa myös riittävän monien sähköpistorasioiden sijoittaminen tietoverkko- ja antenniliitäntöjen yhteyteen.

Harvalla pientalolla on mahdollisuus liittyä kaapelitelevisioon tai suurempaan yhteisantennijärjestelmään, joten tarvitaan omat antennit ja tila antennivahvistinkaapille. Erikoistuneet antenniyrittäjät pystyvät näkyvyysmittareillaan mittaamaan antennille optimaalisen paikan, joten kannattaa käyttää heitä hyväksi antennimaston sijaintia päätettäessä.

Antennista signaali johdetaan antennikaapelia pitkin tähtipisteeseen, josta se jaetaan antennirasioihin eri puolille taloa. Antennipistorasia kannattaa sijoittaa jokaiseen huoneeseen, jolloin televisiota voi seurata keittiöaskareiden tai aamupalan aikana.

Satelliittiantennin koko määräytyy sen perusteella, mistä satelliitista vastaanotto tapahtuu. Lisäksi satelliittiantennin kokoon vaikuttaa rakennuksen maantieteellinen sijainti. Etelä- ja Länsi-Suomessa riittää usein pienempi antenni kuin Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Satelliittiantennia valittaessa on syytä kiinnittää huomiota antennin teknisten ominaisuuksien lisäksi myös heijastimen eli lautasen väriin.

Värin tulisi sopia ympäristön kanssa yhteen mahdollisimman vähän maisemaa häiriten. Esim. keskiharmaa tai kuusenvihreä voivat monesti olla sopivampia värejä kuin valkoinen.

Televisio, puhelin ja datayhteydet

Nykyaikaisissa järjestelmissä kodin antenni-, data- ja puhelinverkko on yhdistetty samaan kaapelointiin ja yhteen ainoaan rasiaan.
Nykyaikaisissa järjestelmissä kodin antenni-, data- ja puhelinverkko on yhdistetty samaan kaapelointiin ja yhteen ainoaan rasiaan.

Tänä päivänä mökilläkin katsotaan televisiota. Myös netissä surffailu- ja sähköpostin lukemismahdollisuus ovat yhä useammin mökkiläisen toivelistalla.

Nykyaikaisissa järjestelmissä tv-antenni-, data- ja puhelinverkko on yhdistetty samaan kaapelointiin ja yhteen ainoaan pistorasiaan, jonka käyttötarkoitusta voidaan helposti muuttaa jälkikäteen ristikytkentäkeskuksesta. Antennipistorasioita kannattaakin sijoittaa mökin jokaiseen huoneeseen.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20099_18712.jpg
Lumonin 30-vuotisjuhlia ja uusitun parvekelasitehtaan avajaisia vietettiin Kouvolassa
Parvekelasituksista ja lasiterasseista tunnetun Lumonin mittava tehdaslaajennus Kouvolassa valmistuu keskelle lamaa. Uuden tehtaan avajaisia vietettiin yhdessä yrityksen 30-vuotisjuhlien kanssa 17. syyskuuta.Tehtaan avasi ja valtiovallan terveiset 30-vuotisjuhlaan toi työ- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen. Yrityksen merkityksestä Kouvolan seudulle kertoi elinkeinotoimen kaupunginjohtaja Aimo Ahti.
20177_49800.jpg
Työtehoseura arvioi asuntomessukohteet
Työtehoseura on valinnut kolme asumismukavuudeltaan ja ekotoimivuudeltaan parasta messukohdetta. Arviointityökaluna käytettiin TTS:n kehittämää, asuttavuutta mittaavaa kriteeristöä, jonka avulla tarkasteltiin eri tilojen toimivuutta, ergonomiaa, energiataloudellisuutta, kestävän kehityksen mukaisia materiaalivalintoja sekä helppohoitoisuutta. Arviointitulosten toivotaan auttavan messukävijöitä tarkastelemaan kohteita myös arjen toimivuuden ja ekotehokkuuden näkökulmasta.
200811_13935.jpg
Ilmanvaihto avainasia
Passiivitalojen pioneeriJussi Nevanpää tekee pioneerityötä ja rakentaa kolmihenkiselle perheelleen Lietoon omakotitaloa, joka tulee täyttämään VTT:n passiivitalolle asettamat kriteerit. Esimerkkejä ei tarjolla liiemmin ole, mutta Jussi Nevanpää toteaa, että kysymys ei ole rakettitieteestä, vaan tiiviistä rakentamisesta, laadukkaista osista ja järjestelmistä sekä huolellisesta toteutuksesta. Suurin haaste passiivitalorakentamisessa on hänen mielestään ilmanvaihto, johon hän löysi ratkaisun Vallox Oy:ltä.
20202_62872.jpg
Ammattitaitoinen suunnittelu on toimivan jätevesijärjestelmän lähtökohta
Jätevesisuunnittelu alkaa suunnittelijan tekemällä tonttikäynnillä. Samalla keskustellaan yhdessä toiveista ja tarpeista, joita suunnittelun ja valittavan jätevesijärjestelmän tulee ratkaista.Kohdekäynnin jälkeen suunnittelija tekee suunnitelman sekä laatii asiakkaan puolesta lupahakemukset kunnalle. Rakennettaessa täysin uutta vakituista tai kesäasuntoa vaaditaan rakennusluvan liitteeksi jätevesisuunnitelma. Vanhaa kohdetta kunnostettaessa jätevesisuunnitelma tulee toimittaa kunnan lupaviranomaiselle toimenpidelupahakemuksen liitteenä. Projektissa kannattaa huomioida lupahakemusten käsittelyn vaatima aika, joka vaihtelee kunnittain muutamasta viikosta jopa puoleen vuoteen.Suunnitelman sisältämän materiaaliluettelon avulla voi pyytää tarjouksen valitusta jätevesijärjestelmästä ja asennuksesta.
201911_61246.jpg
Keittiön parhaat innovaatiot
Keittiön toiminnallisuudet kehittyvät koko ajan. Uudet innovaatiot lisäävät keittiön käyttömukavuutta, tehostavat ja helpottavat toimintoja sekä tuovat lisää tilaa säilytykseen, jopa sinne, mistä et uskoisi tilaa löytyvänkään! Mikä seuraavista innovaatioista on suosikkisi?
20193_56801.jpg
Miten valita kotiin ilma/vesilämpö­pumppu?
Ilma-vesilämpöpumput ovat erinomaisia energian säästäjiä, mutta niissäkin on eroja. Poimi tästä vinkit sopivan ilma-vesilämpöpumpun valintaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton