• Etusivu
  • Piha

Tee-se-itse piharakenteita puusta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2012
20117_27022.jpg

Kaunista paneelipintaa

Terassi, pergola, laituri, leikkimökki…
Suomalaisissa pihoissa rakenteet ovat yleensä puuta; sitä on helppo työstää ja käsitellä, se on lämmin ja luonnonmukainen materiaali. Puusta tehtyjä rakenteita on helppo huoltaa, mutta puulla on myös rajoitteensa. Puu joutuu ulkona kosteuden takia alttiiksi lahottaja-, home- ja sinistäjäsienille. Siksi on tiedettävä mitä puuta käyttää ja mihin.

Puutavarat ja -tuotteet

Puulajit ja käsittelyt

Piharakentamisessa yleisesti käytettyjä puulajeja ovat kuusi ja mänty, jotka vaativat aina jonkinlaisen käsittelyn kestääkseen ulkona. Tyypillisesti ulkokäyttöön tarkoitettu puutavara on joko painekyllästettyä tai lämpökäsiteltyä. Näitä materiaaleja kannattaakin suosia etenkin silloin, kun kohde on jatkuvasti alttiina säärasituksille kuten avoterassissa. Oikein pintakäsiteltynä myös tavallinen puutavara soveltuu piharakentamiseen etenkin katetuissa tiloissa ja kohteissa, joissa rakenteet pääsevät esteettä kuivumaan.

Lehtikuusi, erityisesti siperianlehtikuusi sopii myös hyvin pihanrakennusmateriaaliksi. Se harmaantuu kauniisti eikä vaadi pintakäsittelyä, sillä sen erikoinen umpisoluinen rakenne ja uuteaineet eivät päästä kosteutta puuhun. Lisäksi lehtikuusi on kovaa, minkä ansiosta se kestää hyvin kulutusta.

Lämpökäsitelty puu

Lämpökäsittely vaikuttaa puun kemialliseen rakenteeseen ja sitä kautta puun ominaisuuksiin, muutos riippuu lämpökäsittelyn asteesta. Lämpökäsittelyssä puun kosteus alenee ja kosteuseläminen pienenee. Samalla sään- ja lahonkesto-ominaisuudet ja lämmöneristyskyky paranevat. Lämpökäsittelyssä puu värjäytyy ruskeaksi. Lämpöpuun käyttökohteita ulkona ovat puutarhakalusteet, terassilaudoitukset ja aidat. Lämpöpuu ei voi olla suorassa kosketuksessa maahan tai veteen eli se ei sovellu esimerkiksi laiturin tekoon. Lämpöpuu on ympäristöystävällinen materiaali, sillä sen käsittelyssä käytetään ainoastaan lämpöä ja vesihöyryä. Lämpökäsitelty puu on mäntyä tai kuusta.

Painekyllästetty puu

Kyllästettyä puutavaraa kannattaa käyttää paikoissa, joissa puu on maakosketuksessa, yhteydessä betoniin tai alttiina pysyvälle kosteudelle, kuten laiturissa. Painekyllästetty puutavara on käsitelty aineilla, jotka tunkeutuvat laholle alttiin pintapuun läpi sydänpuuhun asti. Painekyllästettyä puutavaraa myydään vihreänä ja ruskeana, mutta sitä voi myös itse pintakäsitellä halutun sävyn aikaansaamiseksi. Painekyllästetty puu on mäntyä.

Puun pintakäsittely

Puutavara, myös painekyllästetty ja lämpökäsitelty, harmaantuu ulkokäytössä auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Harmaantumista voidaan ehkäistä ja puun väri palauttaa uv-suojan antavalla pintakäsittelyllä. Puun pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut lateksi- ja öljymaalit. Pintakäsittelyaine tulee valita käyttökohteen mukaan.

Kiinnikkeet

Käytä lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen aina ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Erityisen tärkeää on, että yhdessä käytettävät kiinnikkeet, ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia.

Lisätietoja:

20117_27021.jpg
Puutavarat ja -tuotteet

www.finnforest.fi
www.kestopuu.fi
www.puuinfo.fi
www.thermowood.fi

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20215_70442.jpg
Pihabetoni on näppärä apu kodin pieniin valutöihin
Kevät paljastaa jälleen pienet pihan korjausprojektit niin koti- kuin mökkipihallakin. Milloin aidantolppa kaipaa uudelleenkiinnitystä, pyykinkuivausteline tarvitsee asentaa paikoilleen tukevasti tai tehdä muutama porras. Pieniä töitä, joissa usein kaipaa paria ämpärillistä betonia. Enää sinun ei tarvitse kanniskella isoja säkkejä kuivabetonia, vaan pikkuaskareisiin on Weber kehittänyt Pihabetonin.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakenteiden tarkastukset
Rakenteiden ja rakennusosien tarkastaminenToimenpiteet:Rakenteita ja rakennusosia verrataan hyväksyttyihin malleihin ja malliasennuksiin.Vastuuhenkilöt:Valvoja sekä projektipäällikköDokumentit:Tarkastusmuistiot, reklamaatiotHyväksyntä:Projektipäällikkö
20123_30072.jpg
Vikavirtasuojat lisäävät sähköturvallisuutta
Uusissa sähkökeskuksissa on vikavirtasuojakytkimet jo valmiina. Kaikki pistorasiaryhmät on suojattava vikavirtaa vastaan. Remontoitaessa vanhan pistorasian tilalle voi asentaa vikavirtasuojatun pistorasian. Se katkaisee vaarallisen jännitteen eikä käyttäjä ehdi saada vikaantuneesta laitteesta sähköiskua. Sähkölaitteiden käyttö on tällöin turvallista kaikissa tiloissa.
20151_42133.jpg
Hongan Kuopion myyntikonttorilla terveellisen rakentamisen ilta 1.4. 2015
Honka toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi Kuopion myyntikonttorilleen keskiviikkona 1.4. kello 16-19 kuulemaan terveellisen omakotitalorakentamisen eduista sekä vuoden 2015 trendeistä. Tilaisuus on maksuton.Paikalla ovat arkkitehti Arto Mattila, suunnittelija Ari Mäki, Hongan rakennuspalvelujen edustaja sekä muita hirsirakentamisen asiantuntijoita.Illan aikana esittelyssä muun muassa Hongan Terve Talo -konseptia sekä omakotitalomallistoa.Tarjolla virvokkeita sekä pientä suolaista.
201410_41255.jpg
Tee kodin siivouksesta helppoa ja tehokasta
Nykyaikaisen asunnon asumismukavuus perustuu arkea helpottaviin kodinkoneisiin. Kun käytössä on toimivat ja helppokäyttöiset laitteet hoituvat arjen askareet nopeasti ja vähällä vaivalla. Keskuspölynimurilla teet siivouksesta entistä tehokkaampaa.
201811_55354.jpg
Miksi ilmanvaihto on tärkeää?
Vallox-ilmanvaihto parantaa asumismukavuutta, lisää elämänlaatua ja turvaa niin perheen kuin kodin terveyden. Oletpa sitten rakentamassa uutta tai korjaamassa vanhaa, älykäs ja energiatehokas ilmanvaihto huolehtii, että voit nauttia puhtaasta ja raikkaasta sisäilmasta. Energiatehokkaista Vallox-ilmanvaihtokoneista löytyy sopiva vaihtoehto kaiken kokoisiin ja -näköisiin koteihin.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton