Tee-se-itse piharakenteita puusta

Kaunista paneelipintaaKaunista paneelipintaa
Terassi, pergola, laituri, leikkimökki…
Suomalaisissa pihoissa rakenteet ovat yleensä puuta; sitä on helppo työstää ja käsitellä, se on lämmin ja luonnonmukainen materiaali. Puusta tehtyjä rakenteita on helppo huoltaa, mutta puulla on myös rajoitteensa. Puu joutuu ulkona kosteuden takia alttiiksi lahottaja-, home- ja sinistäjäsienille. Siksi on tiedettävä mitä puuta käyttää ja mihin.

Puutavarat ja -tuotteet

Puulajit ja käsittelyt

Piharakentamisessa yleisesti käytettyjä puulajeja ovat kuusi ja mänty, jotka vaativat aina jonkinlaisen käsittelyn kestääkseen ulkona. Tyypillisesti ulkokäyttöön tarkoitettu puutavara on joko painekyllästettyä tai lämpökäsiteltyä. Näitä materiaaleja kannattaakin suosia etenkin silloin, kun kohde on jatkuvasti alttiina säärasituksille kuten avoterassissa. Oikein pintakäsiteltynä myös tavallinen puutavara soveltuu piharakentamiseen etenkin katetuissa tiloissa ja kohteissa, joissa rakenteet pääsevät esteettä kuivumaan.

Lehtikuusi, erityisesti siperianlehtikuusi sopii myös hyvin pihanrakennusmateriaaliksi. Se harmaantuu kauniisti eikä vaadi pintakäsittelyä, sillä sen erikoinen umpisoluinen rakenne ja uuteaineet eivät päästä kosteutta puuhun. Lisäksi lehtikuusi on kovaa, minkä ansiosta se kestää hyvin kulutusta.

Lämpökäsitelty puu

Lämpökäsittely vaikuttaa puun kemialliseen rakenteeseen ja sitä kautta puun ominaisuuksiin, muutos riippuu lämpökäsittelyn asteesta. Lämpökäsittelyssä puun kosteus alenee ja kosteuseläminen pienenee. Samalla sään- ja lahonkesto-ominaisuudet ja lämmöneristyskyky paranevat. Lämpökäsittelyssä puu värjäytyy ruskeaksi. Lämpöpuun käyttökohteita ulkona ovat puutarhakalusteet, terassilaudoitukset ja aidat. Lämpöpuu ei voi olla suorassa kosketuksessa maahan tai veteen eli se ei sovellu esimerkiksi laiturin tekoon. Lämpöpuu on ympäristöystävällinen materiaali, sillä sen käsittelyssä käytetään ainoastaan lämpöä ja vesihöyryä. Lämpökäsitelty puu on mäntyä tai kuusta.

Painekyllästetty puu

Kyllästettyä puutavaraa kannattaa käyttää paikoissa, joissa puu on maakosketuksessa, yhteydessä betoniin tai alttiina pysyvälle kosteudelle, kuten laiturissa. Painekyllästetty puutavara on käsitelty aineilla, jotka tunkeutuvat laholle alttiin pintapuun läpi sydänpuuhun asti. Painekyllästettyä puutavaraa myydään vihreänä ja ruskeana, mutta sitä voi myös itse pintakäsitellä halutun sävyn aikaansaamiseksi. Painekyllästetty puu on mäntyä.

Puun pintakäsittely

Puutavara, myös painekyllästetty ja lämpökäsitelty, harmaantuu ulkokäytössä auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Harmaantumista voidaan ehkäistä ja puun väri palauttaa uv-suojan antavalla pintakäsittelyllä. Puun pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut lateksi- ja öljymaalit. Pintakäsittelyaine tulee valita käyttökohteen mukaan.

Kiinnikkeet

Käytä lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen aina ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Erityisen tärkeää on, että yhdessä käytettävät kiinnikkeet, ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia.Lisätietoja:

Puutavarat ja -tuotteet

www.finnforest.fi
www.kestopuu.fi
www.puuinfo.fi
www.thermowood.fi


 
Julkaistu
25.7.2011