• Etusivu
  • Rakentaminen

Omakotitalon rakentaja, huomioi ajoissa myös pihan rakentaminen!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2012
20117_27023.jpg

Rakennusalueella puut vahingoittuvat helposti

Tontin raivausta suunniteltaessa kannattaa huomioida rakennusten rakentamiseen tarvittava tila. Puita ja muuta kasvillisuutta ei ole hyvä jättää rakennuksen välittömään läheisyyteen. Kasvillisuus on yleensä vaan rakennustöiden tiellä ja vaurioituu myös helposti. Säästettäväksi aiotut puut ja pensaat tuleekin siksi suojata ajoissa - ja huolella.

Suunniteltujen rakennuksen, ympäröivien tonttien ja rakenteiden korot kannattaa mitata ensimmäiseksi, jotta mahdolliset maantäytöt saadaan tehtyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Ajoita oikein ja säästä selvää rahaa

Rakennuksen pohjia kaivavalta koneurakoitsijalta käy yleensä myös pihaympäristön kulkuväylien ja muiden rakennealueiden pohjien kaivu. Näin säästyy helposti paljon aikaa ja ennen kaikkea rahaa verrattuna siihen, että pihan kaivutyöt tehdään erikseen rakennuksen valmistuttua. Pihan muotoilu ja mahdolliset maantäytöt voidaan tehdä heti kun rakennuksen sokkelin korko on määritelty. Sitten kun sokkeli on paikoillaan, maamassojen siirtely tontilla on jo usein paljon vaikeampaa. Pääasiassa pihan rakentaminen ajoittuu sulan maan kauteen. Maanrakennusta voi tehdä talvellakin, mutta yleensä se nostaa kustannuksia.

Piha alkaa talon seinästä

Pihan rakentaminen alkaa sokkelin vierestä. Sokkelin ja porraskorkeuksien huolellinen määrittäminen on pihan tasojen kannalta tärkeää. Pihan korkomittauksissa on aina syytä turvautua ammattilaiseen, joka mittaa ja merkitsee korot piirustuksiin ja maastoon luotettavasti. On hyvä huomioida, että vain tasaisilla alueilla (maksimi kaltevuus 5 %) on varsinaista käyttöarvoa. Erilaiset muurit ja muut tekniset korkoratkaisut ovat usein varsin kalliita, vaikkakin näyttäviä. Hyvällä korkosuunnittelulla ja erilaisilla rinneistutuksilla saavutetaan usein hyvä lopputulos. Seinänvierusmateriaaliksi suositellaan seinänvierussepeliä, someroa tai seulanpääkiveystä. Multaa tai muuta tiivistyvää materiaalia ei tulisi käyttää seinänvieruksissa. Seinänvierusmateriaalin tulee luonnollisesti peittää rakennuksen patolevyt.

Sadevedet hallintaan

Kattovesien johtamiseen on tarjolla erilaisia rännivesikaivoja tai loiskekuppeja. Loiskekupit eivät välttämättä riitä rankkasateilla, mutta sakkapesälliset rännikaivot varmistavat sadevesikaivojen toiminnan myös ääriolosuhteissa. On myös tärkeää, että rakennuksen kattovesijärjestelmä asennetaan riittävän syvään, jotta kaivot voidaan puolestaan asentaa oikeaan syvyyteen.

Pihan niin sanonut sidotut pinnat, esimerkiksi betonikiveys ja asfaltti, aiheuttavat katon tavoin sadevesikertymää, jonka hallittu poisjohtaminen on huomioitava pihan suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Erilaiset sadevesikaivot tai -kourut tulee johtaa joko kunnan osoittamaan hulevesijärjestelmään tai ne tulee mahdollisuuksien mukaan imeyttää omalla tontilla. Hulevesien johtaminen naapurin tontille on kiellettyä.

Kasvit pihan vaatteet

Tontilla olevaa kasvillisuutta, etenkin puita, kannattaa säästää mahdollisuuksien mukaan. Pihasuunnittelija tai viherrakentaja osaa sanoa, mitkä kasvit selviävät pihan rakennustöistä sellaisenaan tai suojattuna. Esimerkiksi koivut, vaahterat ja pihlajat kestävät erittäin huonosti juuristoalueen täyttöä eli maan pinnan korottamista.

Hyvä muistaa piharakentamisessa

Rakentamisesta kannattaa aina pyytää tarjous tai laskutusperusteinen kustannusarvio. Tarjoavilta yrityksiltä on myös hyvä vaatia todistus yhteiskunnallisten velvollisuuksien hoitamisesta. Urakasta on syytä tehdä kirjallinen sopimus, esimerkiksi RT. Pientalon piharakentamisen urakkasopimus, johon kirjataan myös aikataulu ja laskutusperusteet.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_79300.jpg
Kylpyhuoneen uusi modulaarinen kalustesarja kiehtoo väripaletillaan
IDO Sense Art on tyylikäs ja monipuolinen kylpyhuoneen kalustesarja, jossa toiminnallisuus yhdistyy minimalistiseen pohjoismaiseen muotoiluun. Uutuussarjan puhtaisiin linjoihin, käytännöllisiin yksityiskohtiin ja hienostuneeseen yönsiniseen sävyyn on helppo ihastua.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Muovimatto vanhan laatan päälle?
Kysymys:Voinko asentaa WC:n laattalattian päälle muovimaton ilman että poistan laattoja? Vessassa ei ole lavuaaria, käsisuihkua tms. vaan kyseessä on kylpyhuoneesta korkealla kynnyksellä erotettu pikkuvessa. Lasketaanko tällainen pelkkä WC-pytyllinenkin vessa märkätilaksi?
202011_67557.jpg
Jätevesijärjestelmä harmaille jätevesille - hyödynnä kampanjaetu!
Vestelli 10 vuotta - juhli kanssamme!Vestelli haluaa juhlistaa 10 vuotista historiaansa tarjoamalla juhlavuoden kunniaksi 10 vuoden takuun Vestelli Biopuhdistaja 3 ja 4 -tuotteille. Kampanja on voimassa vuoden 2020 loppuun asti.
20226_78582.jpg
Karkauspäivänä hypätään ja kositaan
Ennen muinoin ajanlasku perustui kuun vaiheisiin. Kuun kuukausi on 29,5 vuorokautta, joten päätettiin, että kalenterikuukauden pituus on 29–30 vuorokautta. 12 kuukauden pituinen kalenterivuosi jäi kuitenkin todellista kuuvuotta lyhyemmäksi. Tähän keksittiin ratkaisu "karkauspäivän" avulla. Karkauspäivä siis lisätään vuoteen, jotta kalenterivuoden vuodenajat vastaisivat todellisia vuodenaikoja.
äiti hoputtaa lapsia ulos ovesta
Kun kännykkäsi poistuu talosta, sammuvat myös valot
Kuluttavatko yöksi tai kotoa poistuessasi päälle jääneet valot usein turhaa sähköä kotonasi? Mietitkö usein kodin tai vapaa-ajan asunnon sähkölaitteiden tilaa tai kutsumattomia vieraita silloin kun et itse ole paikalla? Olisiko helpompaa, jos ilmalämpöpumppu toimisi automaatiolla? Haluaisitko talosi näyttävän asutulta myös poissa ollessasi, vai haaveiletko kenties automaattisesti illan hämärtyessä syttyvistä ulkovaloista?
Saunan eristäminen
Saunan eristäminen ISOVER Saunalla
ISOVER Sauna on jäykkä alumiinipinnoitettu mineraalivillaeristelevy, joka on tarkoitettu saunan seinien ja katon sisäpuoliseksi eristelevyksi. Tuote on hyväksytty rakennusmateriaalinen päästöluokkaan M1 tarkoittaen sitä, että tuotteesta ei liukene sisäilmaan haitallisia yhdisteitä. ISOVER Sauna soveltuu hyvin myös muiden kosteiden tilojen katon eristelevyksi.ISOVER Sauna -eristelevyä voidaan käyttää sekä puu- että kivirunkoisissa seinärakenteissa. ISOVER Sauna soveltuu sekä uudiskohteisiin että saneerattaviin rakenteisiin.ISOVER Saunan alumiinipinta toimii tiiviinä höyryn- ja ilmansulkuna estäen kosteuden kulkeutumisen rakenteisiin. Alumiinipinta vähentää saunan lämmittämiseen tarvittavaa energiaa, koska se heijastaa tehokkaasti lämpösäteilyä takaisin sisätiloihin.ISOVER Sauna on paloturvallinen ratkaisu saunan vaativiin olosuhteisiin. Tuote on paloturvallinen myös kiukaan takana, jossa seinäpinnan lämpötila nousee muuta rakennetta korkeammaksi.Saunan eristäminen ISOVER Saunalla

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton