Sadevesijärjestelmän tyypillisimmät ongelmat

Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen tai viallinen järjestelmä ei toimi oikein ja saattaa johtaa homevaurioihin. Vesivekin sadevesijärjestelmä täyttää laatuvaatimukset ja kestää takuulla vuodesta toiseen. Vesivek sopii jokaiseen kotiin.

Katso värikartat ja tuotekuvastot

Puhkiruostuminen

Kysymys on ennen kaikkea materiaalivalinnasta. Vesivekin molemmin puolin polttomaalattu alumiini on 30 vuoden ja kymmenien tuhansien asennusten kokemuksella ehdottomasti pitkäikäisin materiaali (ellei kuparia lasketa) - kestoiältään jopa kaksinkertainen muovipintaisiin teräsjärjestelmiin verrattuna.

Eikä hintaerokaan asennetussa järjestelmässä ole enää kuin parikymmentä prosenttia muovipintaista terästä kalliimpaa, jolloin pitkässä juoksussa alumiini on aina edullisin.

Tärkeätä on huomata myös käytettävien pientarvikkeiden laatu ettei esim. käytetä sähkösinkittyjä pientarvikkeita.

Kourun pettäminen lumen alla

Kourunkannakkeet ja luokka H, heavy duty, ja asennusohjeet ovat tässä ratkaisevassa asemassa.
Vesivekille on myönnetty avainlippu.Vesivekille on myönnetty avainlippu.

Virheelliset kourunkaadot

Tyypillisin syy on usein asennusvirhe. Kuitenkin suunnittelussa kaadot on syytä ottaa huomioon:

• Mikäli syöksytorvet tulevat harvaan eli kaadoista tulee pitkiä ja otsalaudat ovat vinot, joudutaan kaatoa pienentämään, jottei kouru kaadon alapäässä laske niin paljon katteen alle, ettei vesi enää juoksisi kouruun. Asiaan voi vaikuttaa käyttämällä suoraa otsalautaa, lisäämällä syöksyjä jne

Vuotavat saumat

Yksin saumattoman kourun käyttäminen ei auta ratkaisemaan ongelmaa -saumojahan joudutaan tekemään kulmiin sekä pitkiin kouruihin. Kourujen lämpölaajeneminen saattaa rasittaa saumoja tai aumakattoisissa taloissa kulmia. Tällöin huolimaton työ tai huonolaatuiset tarvikkeet käyvät nopeasti kalliiksi. Sen lisäksi, että Vesivek tekee kulmat ja saumat ammattitaitoisesti ja takuutyönä, tekee Vesivek ehdottoman vedenpitävät liikuntasaumat kouruihin käyttämällä liukulähdöillä varustettuja syöksyjä. Tällöin kulmiin kohdistuva rasitus on minimoitu. Myös kulmikas kouru voidaan varustaa liukulähdöllä.

• Suunnittelija voi huomioida asian valitsemalla liukulähdölliset alastulot ja sijoittamalla yhdet syöksysarjat pitkien kourujen keskelle.

Tippalista ja veden ohjaaminen kouruun

Sopiva kateylitys ja otsalaudan kaltevuus ovat avainasemassa. Monien katemateriaalivalmistajienkin ohjeissa on tähän liittyen selviä puutteellisuuksia. Vesivek auttaa räystäsrakenteen oikeassa suunnittelussa. Jälkikäteiset ongelmanratkaisut, kuten jälkikäteinen tippalistan asennus tai kaadon pienentäminen aiheuttavat muita ongelmia.

Värivaihtoehdoissa on mistä valita.Värivaihtoehdoissa on mistä valita.

Kourun tulviminen

Kourun tilavuuden on oltava riittävä. Vesivekin P13 kouru vastaa tilavuudeltaa perinteistä 6” kourua, kun taas markkinoilta löytyy useita yhtä leveitä ns. P13-kouruja, joissa kourun mataluuden vuoksi tilavuus on huomattavasti pienempi.

Lisäksi liukulähtöjä käyttämällä saadaan syöksysarjojen lähtöreiät suuremmiksi, ja voidaan välttää tukkeumakohtia.

Veden johtaminen sadevesikaivoon

Jotta sadevesiviemäröinti ja sadevesikaivot tulevat oikealle kohdalle ja korkeudelle, tulee koko sadevesijärjestelmä suunnitella valmiiksi etukäteen.

Vesivekiltä löytyvät uudisrakentajille omat ohjeet, joiden mukaan esim. sadevesikaivot asemoidaan.

Sadevesiä ei koskaan saa johtaa salaojiin!

Pinttynyt lika sadevesikouruissa

Kyse on pinnoitevalinnasta. Savupiipusta tuleva noki, irtonainen katemateriaali, ilmansaasteet tms. toki sotkevat sadevesikouruja. Kuitenkin Vesivekin polttomaalatun alumiinin sileä ja liukas polyesteripinta on ideaalinen tässä mielessä - kouru likaantuu vähemmän ja on helposti puhdistettavissa. Nova- ja Pural pinnoitteet säilyvät puhtaana hyvin ja on helposti puhdistettavissa.Pehmeään PVC-pintaan taas auringon lämpö saattaa suorastaan polttaa lian kiinni.

Lommoontuneet alastulot

Julkisiin kohteisiin ja esim. kadunvarsille on turvallisinta valita 2 m korkea, potkunkestävä syöksytorven alaosa. Vesivekin pulveripolttomaalttu, alumiininen tuubiputki on huippuratkaisu, kun tarvitaan vahvistettua ratkaisua. Harkittava käyttö myös rivitaloissa, etenkin yhteisten piha-alueiden osalta.

Montako ongelmaa on teidän talossanne?

Rakentaja.fi-jäsenenä voit jättää yhteydenottopyynnön Vesivekin edustajalle, joka suunnittelee kanssasi kotiisi sopivan kokonaisratkaisun. Yhteydenottopyynnön jättäminen on ilmaista, eikä velvoita ostamaan tuotetta.

Jätä yhteydenottopyyntö tästä

 
Julkaistu
2.8.2011