Puurakentaminen vaalii perinteitä

Luonnonhelmaan rakennettu puurakennus mukautuu hyvin ympäristöön.Luonnonhelmaan rakennettu puurakennus mukautuu hyvin ympäristöön.

Puu päämateriaalina

Puurakentaminen on isossa roolissa Loma-asuntomessut Mäntyharjussa -tapahtumassa 27.6.–10.7.2011. Kahdestakymmenestäkahdesta messukohteesta 21 on rakennettu puusta. Hirsirakenteisia kohteita näistä on kymmenen.

Perinteinen puurakennus ja erityisesti hirrestä tehdyt loma-asunnot ovat kaikkein suosituimpia. Hirsi rakennusmateriaalina sulautuu luontoon ja on tunnelmallinen. Mökkihän on vuosikymmeniä mielletty juuri hirsirakenteiseksi rakennukseksi.

Luonnonmateriaalit ja rakennusmateriaalit sulautuvat saumattomasti yhteen.Luonnonmateriaalit ja rakennusmateriaalit sulautuvat saumattomasti yhteen.

Perinteikäs rakennusmateriaali

Hirsi on perinteikäs ja pitkän historian omaava rakennusmateriaali. Sitä on käytetty vuosisatoja ja edelleen se on etenkin kesämökkien ja vapaa-ajanasuntojen käytetyin rakennusmateriaali. Hirsiseinä antaa jykevän vaikutelman ja se sulautuu hyvin Suomalaiseen metsä-, ja järvimaisemaan.

Yleisesti loma-asuntomessujen päämateriaali on puu ja sitä on käytetty muun muassa rakennusten rungoissa, ulko-, ja sisäverhouksissa sekä terasseissa. Materiaalina puu on pitkäikäinen ja säännöllisellä huollolla se kestää useita sukupolvia.

Puun eri sävyjä yhdistämällä saadaan tyylikäs lopputulos.Puun eri sävyjä yhdistämällä saadaan tyylikäs lopputulos.

Isot lasiseinät ja ikkunat tuovat valoa

Luonnonvalo on hyödynnetty useassa kohteessa tehokkaasti isojen ikkunoiden avulla, joten lasi materiaalina on myös merkittävässä osassa rakennusmateriaaleista puhuttaessa. Terassien puoleisilla julkisivuilla on osassa kohteita käytetty lasiseinä-ratkaisua tuomaan tilan tuntua esimerkiksi olohuoneen ja ulkoterassin välille. Isojen lasisten terassiovien avaaminen tuo selvästi lisää tilantuntua sekä luonnon lähemmäs sisätiloja. Katetut ja lasitetut terassit tuovat myös selvästi lisää suojaisia ja valoisia neliöitä mukavaan oleskeluun.

Makuuhuoneesta pääsee suoraan terassille.Makuuhuoneesta pääsee suoraan terassille.
Lasitettuterassi toimii kakkosolohuoneena.Lasitettuterassi toimii kakkosolohuoneena.

Perustana kivi

Kivi materiaalina näyttelee messualueen asuntojen rakenteissa suhteellisen pientä osaa, tyypillisesti rakennusten alapohjaratkaisuissa on käytetty kiviainesta. Useat kohteet ovat toteutettu maanvaraisella betonilaatalla, muutamissa kohteissa perustusratkaisu on tehty tuulettuvalla alapohjarakenteella. Messualueelta löytyy kuitenkin yksi loma-asunto joka on toteutettu kivitaloratkaisuna.

Jykevä kivirakennus tuo loma-asumiseen luksustunnelmaa.Jykevä kivirakennus tuo loma-asumiseen luksustunnelmaa.

Kivipintoja ulko- ja sisätiloissa

Osassa asunnoista on kiveä hyödynnetty myös lattiamateriaalina. Yhdistetyt kivi- ja puulattiat soveltuvat hyvin loma-asuntojen eri huoneratkaisujen ja tilojen lattiapinnoiksi. Ulkotiloissa taas terassilaudoituksia jatkaa pihan kivilaatoitukset jotka tuovat osaltaan lisää tasaista luonnonpäällysteistä oleskelualuetta.

Puu- ja kivilattia yhdistettyinä.Puu- ja kivilattia yhdistettyinä.
Kivilaatoista tehty oleskelualue.Kivilaatoista tehty oleskelualue.

Kiveä on työstetty ja muotoiltu tulisijoissa

Takka kuuluu olennaisesti loma-asuntojen varustukseen. Messuilla on nähtävissä useita eri takkamalleja. Vuolukivitakat ovat suosittuja kivitakkoja joiden muotoilussa löytyy valinnan varaa aina kulmikkaista pyöreisiin. Tunnelman luomisen lisäksi takka myös lämmittää mukavasti huonetiloja viileinä iltoina.

Kivitakkojen muotoilu voi poiketa perinteisestä.Kivitakkojen muotoilu voi poiketa perinteisestä.
 
Julkaistu
5.7.2011