Lasiterassi - keidas pihan ja sisätilan välillä

Asunnon sisätila ja ulkotila ovat usein tarpeettoman jyrkästi toisistaan erotellut. Tarvitsemme suojaa kylmyydeltä ja sateelta mutta meissä elää vahvana kaipuu luonnon valon ja vapaiden näkymien äärelle. Kuinka keskeisiksi osaksi suomalaista kerrostaloasumista kooltaan kasvaneet ja lähes poikkeuksetta lasitetut parvekkeet ovatkaan muodostuneet. Lasiterassi on verraton henkireikä ulkoiseen ympäristöömme ja sitä käytetään aktiivisesti eri tarkoituksiin kaikkina vuodenaikoina.


Katso uutuusvideo!

Lue lisää Lumon lasiterasseista

Esimerkiksi vapaa oleilu, ateriointi ja viherkasvien kasvattaminen ovat kaikki lasiterassin luontevia käyttötapoja.Esimerkiksi vapaa oleilu, ateriointi ja viherkasvien kasvattaminen ovat kaikki lasiterassin luontevia käyttötapoja.

Lasiterassi osa perinteistä suomalaista pientalorakentamista

Suureen osaan perinteistä suomalaistakin pientalorakentamista ovat erikokoiset lasikuistit ja verannat kuuluneet tärkeänä osana. Suomalainen pientalorakentamisen perinne on kuitenkin murtunut ja muuttunut useaan otteeseen nimenomaan sotien jälkeisenä aikana. Tuossa rytäkässä on lasikuistien rakentamisen perinne päässyt ikään kuin unohtumaan. Nyt ne ovat kuitenkin kokemassa vahvaa renessanssia.

Lasiterassin koko

Vapaa oleilu ja seurustelu, ateriointi, kahvittelu, viherkasvien kasvattaminen ovat kaikki lasikuistien luontevia käyttötapoja. Kuistin mittoja määriteltäessä kannattaa etukäteen pohtia näiden toimintojen vaatima tilantarvetta.

Sijainti

Lasiterassin toiminnallinen suhde asunnon muihin tiloihin kannattaa miettiä tarkoin. Yhteys keittiöön voi olla tärkeä käytettäessä tilaa usein vaikkapa ruokailuun. Välitön yhteys asunnon sisäisiin oleskelutiloihin on yleensä eduksi sekä toiminnan että tilanmuodostuksen kannalta. Vilvoittelu on keskeinen osa miellyttävää saunomista. Siihenkin lasiterassi sopii erinomaisesti.

Ilmansuunnalla on tietysti keskeinen merkitys valonsaannille ja lasiterassin lämpötilalle eri vuodenaikoina. Samoin kannattaa ajoissa pohtia mikä on se maisemasuunta mikä avoimena leviää eteemme terassilla oleskellessamme. Samalla joudumme pohtimaan sitä miten riittävä yksityisyyden vaatimus täyttyy.

Viilentyneiden syyssateidenkin aikaan lasiterassilla on mukavaa istuskella.Viilentyneiden syyssateidenkin aikaan lasiterassilla on mukavaa istuskella.

Muuntelu ja sen tarve

On tärkeää voida vapaasti säädellä lasiterssin avonaisuutta. Tulvikoot kesällä lintujen laulu ja puutarhan tuoksut vapaasti siihen tilaan joka viilentyneiden syyssateiden aikaan on laseilla suojattava. Vaivaton avattavuus saa lasikuistin elämään päivittäin kulloisenkin hetken tarpeiden mukaan.

Yksinkertaisellakin lasilla varustettu lasikuisti luo suljettuna vahvasti intiimin tilantunteen ja suojan sadetta ja tuulta vastaan. Lämpötilaerokin ulkoilmaan nähden voi olla melkoinen ilmansuunnasta ja muista olosuhteista riippuen. Jo pelkästään tuulen vaikutuksen poisjäännillä on uskomattoman suuri vaikutus siihen miltä lämpötila ihmisestä tuntuu.
 
Julkaistu
1.9.2014