Puisilla kattoristikoilla kestävä rakenne

Kattoristikko eli kattotuoli on vesikaton kannatinrakenne. Se koostuu tyypillisesti kolmio- tai ristikkomuotoon kiinnitetyistä palkeista. Kattoristikkomateriaali on yleensä puu, suurkohteissa käytetään vaihtoehtoisesti myös metallisia kattoristikoita. Tyypillisesti puutavarakoko puisissa kattoristikoissa on 42*98 tai 42*123. Yleisin paksuus näissä kattoristikoissa on 42 mm leveyden vaihdellessa ristikon osien lujuusvaatimusten mukaan 72-223 mm.

Koska puiset kattoristikot soveltuvat hyvin monenlaisiin kohteisiin, on myös ristikkotyyppejä joka lähtöön. On olemassa esimerkiksi normaali harjaristikko, saksiristikko, pulpettiristikko ja kehäristikko.

Lue lisää kattoristikoista

Koskisen tehdasvalmisteiset kattoristikot helpottavat ja nopeuttavat rakentamista.Koskisen tehdasvalmisteiset kattoristikot helpottavat ja nopeuttavat rakentamista.

Vahvat ja turvalliset kattoristikot

Kattotuoleja käytetään omakotitalojen, rivi- ja kerrostalojen, varastorakennusten, navettojen, teollisuushallien yms. rakennusten kantavana yläpohjarakenteena. Kattoristikkotyyppisiä rakenteita voidaan käyttää myös esimerkiksi väli- ja alapohjissa. Ristikko on silloin yleensä tasapaksu korkeussuunnassa.

Koskisen kattoristikot suunnitellaan mitoitetaan aina käyttökohteen piirustusten ja annettujen tietojen mukaan. Suunnittelussa ja lujuuslaskennassa käytetään nykyaikaisia, hyväksyttyjä ja valvottuja suunnitteluohjelmistoja. Kattoristikkokuvat siirtyvät suunnittelijan koneelta suoraan sahan tietokoneeseen.

Kattotuolit valmistetaan ympäristöministeriön hyväksymän laadunvarmistuksen alaisena. Kattotuoleissa käytetään höylättyä ja lujuuslajiteltua suomalaista puuta. Ristikoiden liitostekniikoita ovat: naulat, naulauslevyt, naulalevyt, vaarnalevyt, vaarnat ja pultit. Tappivaarnaristikot tulivat käyttöön 1990-luvulla.

Perusmallien lisäksi Koskisen tuotanto valmistaa mm. mansardiristikoita, vaarnapalkkeja sekä lukuisia erikoisristikoita. Myös räätälöidyt erikoisratkaisut onnistuvat tilaajan tarpeiden mukaan.Vaativiin kohteisiin toteutetaan kertopuu alapaarteella olevia kattoristikoita, joilla saavutetaan R30 paloluokan kestävyys. Alapaarre suojataan alapuolelta ja sivuilta vastaavan rakennesuunnittelijan ohjeen mukaan.

Laatu ennen kaikkea

Koskisen kattotuolien valmistuksessa käytettävä kuusi on kuivattu 20 % kosteuteen. Sahatavara on mitallistettu höyläämällä. Naulalevyt ovat kuumasinkittyä rakenneterästä, levyjen paksuus on 1,0 ja 1,25 mm. Kattotuolien valmistuksessa käytetään alan uusimpia työstö-, lajittelu- ja puristinlaitteita. Jokainen ristikkosarja käy läpi tiukan sisäisen laadunvalvonnan. Laserohjatut kokoonpanolinjat tuovat sekä mittatarkkuutta että tehokkuutta valmistukseen. Konsernin kattotuolit ovat CE-merkittyjä.

Kattoristikoiden valmistus tapahtuu tehtaalla valvotuissa olosuhteissa ja toimitetaan rakennuspaikalle asennusvalmiina komponentteina. Kun kattoristikot tilaa tehdasvalmisteisena, on asentaminen helppoa ja nopeaa. Tämä lyhentää huomattavasti rakennusaikaa ja säästää kustannuksia.

Kattotuolitoimituksen yhteydessä voit tilata myös muun rakentamiseen tarvittavan sahatavaran. Toimitus tulee kätevästi kattotuolitoimituksen mukana.

Koskisen laajasta valikoimasta löytyvät helposti kaikki rakentamisessa tarvittavat puutavarat.Koskisen laajasta valikoimasta löytyvät helposti kaikki rakentamisessa tarvittavat puutavarat.

Toimitukset suoraan rakennuspaikalle

Koskisen kattoristikot toimitetaan kesäaikaan 3-4 viikkoa tilauksesta. Kuljetukset hoidetaan sovittuna ajankohtana kuorma-autoilla suoraan rakennuspaikalle. Varmistathan, että tontillasi on kulkumahdollisuus puoliperävaunulliselle rekalle. Ristikot voidaan purkaa noin 10 metrin päähän kuorma-autosta.

Kattotuolitoimituksessa ristikot ovat tiiviissä nipussa. Irtonaisina kattoristikot ovat suhteellisen heikkoja ja niitä tuleekin säilyttää ja käsitellä varoen. Ristikot pitää tukea niin hyvin, että taipumia ei synny eikä vaaraa kaatumiselle ole. Kattoristikot tulee myös suojata säältä hyvin.

Huomioi nämä tarjouspyyntöä ja tilausta tehdessäsi

Kun on kysymässä tarjousta tai tilaamassa kattotuoleja, tarvitaan erinäisiä tietoja. Ennen kyselyä tai tarjousta kannattaa tehdä muistilista tarvittavista tiedoista. Tilausta tehdessä toimitusosoite tulee olla tiedossa. Myös toimitusaika ja kattotuolien tyyppi pitää olla selvillä. Kattotuolien mitat, kattokaltevuus ja räystästyyppi ilmoitetaan nekin tässä vaiheessa. Kattotuolijako, kateaine ja kattotuolien lukumäärä ovat myös olennaista tietoa tilausta tehdessä. Huolellinen valmistelu takaa onnistuneen lopputuloksen.

Voit jättää Koskiselle yhteydenottopyynnön tästäLaadukkaat puiset kattoristikot

Puutavara
 • alle 20 % kosteuteen kuivattu kuusi
 • höylätty ja koneellisesti lujuuslajiteltu
 • mitallistettu höyläämällä 42 mm
 • CE-hyväksytty tuote

 • Naulalevyt
 • kuumasinkitty rakenneteräs paksuus 1,0 tai 1,3 mm
 • ehyet reunat
 • naulaussyvyys 8 tai 14 mm

Maksimimitat
 • jänneväli 18,0 m, harjan korkeus 5,5 m

Tuotanto ja mittatarkkuus
 • sahatavaran paksuus +/- 1 mm
 • ristikon pituus +/- 10 mm + 1 mm / m 10 m ylittäviltä osilta
 • liitosten paikka voi vaihdella +/- 20 mm
 • naulalevyjen sijoitus +/- 7 mm


Tukevat kattoristikot laadukkaaseen rakentamiseen.Tukevat kattoristikot laadukkaaseen rakentamiseen.

Kattoristikoiden varastointi ja asennus työmaalla

 • Kattoristikot varastoidaan rakennuspaikalla pysty- tai vaaka-asennossa suoralle alustalle aluspuiden päälle, jolloin estetään maakosketus sekä taipumien muodostuminen.
 • Kattoristikot suojataan sateelta, lumelta ja jäältä siten, että suojuksen alle jätetään tuuletusväli, joka estää homeen muodostumisen ja pitää puun kosteuden hyväksytyllä tasolla.
 • Kattoristikoiden asennuksessa noudatetaan toimitukseen sisältyviä asennus- ja käsittelyohjeita.
 • Asennusaikainen tuenta tehdään niin tukevasti, että kattoristikot pysyvät asemassaan rakennusaikaisilla kuormilla.
 • Kattoristikko tulee tukea vain piirustuksiin merkityistä pisteistä runkorakenteen yläjuoksuun.

 
Julkaistu
8.10.2012