• Etusivu
  • Rakentaminen

Hyvinkään asuntomessualueen korttelitalon arkkitehtuurikilpailu ratkesi "Onniponnin" voittoon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.06.2011
20116_26843.jpg

Onniponnin pienoismalli.

Hyvinkään kaupunki ja Suomen Asuntomessut järjestivät yleisen arkkitehtuurikilpailun Hyvinkään vuoden 2013 asuntomessualueelle rakennettavan korttelitalon suunnittelusta. Palkintolautakunta valitsi 1. palkinnon saajiksi Pia Sopasen ja Ilkka Svärdin teoksellaan "Onniponni".

– Voittajaehdotus on mittakaavaltaan ja kokonaisotteeltaan hallittu ja ympäristöönsä sopiva. Rakennuksen ilme on valoisa ja iloinen, palkintolautakunnan puheenjohtaja, kaupunginarkkitehti Martti Salonen toteaa.

Onniponnin matalat muurit rajaavat pihaa ja liittävät sen luontevasti osaksi rakennusta ja ympäristöä. Pihamuuri ja sitä seuraava katos kiertyy kumpareelle Aamutuulentien hienoksi päätteeksi.

Veistoksellinen kattopinta kokoaa taidokkaasti polveilevan massan hallituksi kokonaisuudeksi ja synnyttää luontevasti katettua ulkotilaa pihan puolelle. Katon hienovaraisesti vaihteleva räystäslinja tuo lisäksi rakennukseen sopivasti mittakaavan vaihtelua. Esitetty värinkäyttö julkisivuissa on omaperäinen ja mielenkiintoinen idea ja tukee rakennuksen luonnetta alueen keskipisteenä.

Uusia ideoita päiväkotisuunnitteluun

Korttelitalo tulee toimimaan vetovoimaisena ja näyttävänä keskusrakennuksena Asuntomessuilla Hyvinkään Kravunharjussa vuonna 2013. Korttelitaloon sijoittuu päiväkoti sekä alueen asukkaiden yhteiskäyttötiloja.

Arkkitehtuurikilpailun tarkoituksena oli löytää korttelitalolle toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja toteuttamiskelpoinen ratkaisu sekä saada uusia ajatuksia tämän hetken päiväkotisuunnitteluun.

Palkittuja ehdotuksia olivat 2. palkinnon saaja Salla Hoppu teoksellaan "Pesä" ja 3. palkinnot saaja Petri Piirta teoksellaan "Kibi". Lisäksi lunastettiin kaksi ehdotusta. Kaikki palkitut ja huomioidut sekä palkintolautakunta löytyvät verkkosivuilta www.asuntomessut.fi/hyvinkaa.

Kilpailussa jaettiin palkintoina ja lunastuksina yhteensä 66 000 euroa. Ensimmäinen palkinto oli 24 000 euroa, toinen 18 000 euroa ja kolmas 12 000 euroa. Lisäksi jaettiin kaksi lunastusta suuruudeltaan 6 000 euroa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73804.jpg
Milloin omakotiasujan on syytä kutsua IV-ammattilainen apuun?
Kodin ilmanvaihtojärjestelmän on tarkoitus toimia huomaamattomasti ja asukkaita häiritsemättä. Ilmanvaihtokanavisto ja -kone tarvitsevat kuitenkin säännöllistä huoltoa toimiakseen moitteetta. Säännölliset huoltotoimet asukas voi tehdä itse, mutta tietyissä tilanteissa on syytä turvautua ammattilaisen apuun.Ilmanvaihtojärjestelmän suunnittelu uuteen omakotitaloon teetetään aina ammattilaisella. Rakennusvaiheessa esimerkiksi Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmän rakentamisen voi tehdä jopa itse, kunhan sen tekee iv-suunnittelijan tekemien piirustusten mukaisesti.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hankkeen tilaaja/ käyttäjä
Käyttäjä on hankkeen tilaaja eli tilaajana toimii se jonka käyttöön kulloinenkin uudisrakennus tai saneerauskohde tulee.Tilaajan edustajat:Tilaajan edustajana toimii ko. tilaajan erikseen nimeämä henkilö tai rakennustoimikunta tms.Kunkin hankkeen projektipäällikkönä toimii rakennuttajainsinööri. Rakennuttajainsinööri on osa organisaatiota.Suuremmille hankkeille asetetaan rakennustoimikunta seuraamaan ja valvomaan hankkeen toteutusta. Rakennustoimikunnan muodostavat rakennuttajan ja tilaajan edustajat.
20239_83063.jpg
Käyttövesijärjestelmä
LVI-suunnittelulla on aivan oma merkityksensä kestävien ja turvallisten ratkaisujen aikaansaamiseksi. Kosteusvaurioiden mahdollisuus tulee minimoida jo rakennusvaiheessa, samoin kunnostuksen yhteydessä.
20226_78613.jpg
Kohti ekologisempaa keittiötä
Keittiöiden maailma on astumassa uuteen aikakauteen, kun yhä useammat kodit siirtyvät kohti ekologisempaa keittiötä. Ekologisen keittiön suunnittelu ei ole vain pelkkä trendi, vaan se heijastaa sitoutumista kestävään elämäntapaan ja ympäristöystävälliseen kulinarismiin. Vastuullisella keittiösuunnittelulla pyritään kokonaisuuteen, joka ei ainoastaan hemmottele makunystyröitä, vaan myös kunnioittaa ja suojaa ympäristöämme. Ekologisuus keittiössä on itseasiassa melko helppo ja jopa edullistakin toteuttaa.Tervetuloa tutustumaan ekologisen keittiön inspiroivaan maailmaan ja katso 5 käytännöllistä ekovinkkiä vastuullisempaan keittiöelämään.
20238_82893.jpg
Maalämpöön ei juuri vaikuta sähkön hinnan muutokset
Maalämpö sopii monenlaisiin taloihin, pienestä suureen. Jos tulevaisuudessa on tarvetta laajentaa kotiasi tai ottaa puolilämpimät tilat asuinkäyttöön, oikealla maalämpöpumpun valinnalla lämmityksestä ei tule ongelmaa. Invertterimaalämpöpumppu mukautuu todelliseen lämmön tarpeeseen korkealla hyötysuhteella.NIBE maalämpö on valinta pitkälle tulevaisuuteen. Se on varma valinta, johon sähkön hinnan muutokset eivät juurikaan vaikuta.
20086_11745.jpg
Tarvikeluettelo
Kutukämpän tarvikeluettelossa esitetyt tarvikemäärät ovat suuntaa antavia. Esimerkiksi puutavaran menekki riippuu pitkälti työtavoista ja puutavaraliikkeestä saatavan puutavaran pituudesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton