Hyvinkään asuntomessualueen korttelitalon arkkitehtuurikilpailu ratkesi ”Onniponnin” voittoon

Hyvinkään kaupunki ja Suomen Asuntomessut järjestivät yleisen arkkitehtuurikilpailun Hyvinkään vuoden 2013 asuntomessualueelle rakennettavan korttelitalon suunnittelusta. Palkintolautakunta valitsi 1. palkinnon saajiksi Pia Sopasen ja Ilkka Svärdin teoksellaan ”Onniponni”.

– Voittajaehdotus on mittakaavaltaan ja kokonaisotteeltaan hallittu ja ympäristöönsä sopiva. Rakennuksen ilme on valoisa ja iloinen, palkintolautakunnan puheenjohtaja, kaupunginarkkitehti Martti Salonen toteaa.

Onniponnin matalat muurit rajaavat pihaa ja liittävät sen luontevasti osaksi rakennusta ja ympäristöä. Pihamuuri ja sitä seuraava katos kiertyy kumpareelle Aamutuulentien hienoksi päätteeksi.

Veistoksellinen kattopinta kokoaa taidokkaasti polveilevan massan hallituksi kokonaisuudeksi ja synnyttää luontevasti katettua ulkotilaa pihan puolelle. Katon hienovaraisesti vaihteleva räystäslinja tuo lisäksi rakennukseen sopivasti mittakaavan vaihtelua. Esitetty värinkäyttö julkisivuissa on omaperäinen ja mielenkiintoinen idea ja tukee rakennuksen luonnetta alueen keskipisteenä.

Onniponnin pienoismalli.Onniponnin pienoismalli.

Uusia ideoita päiväkotisuunnitteluun

Korttelitalo tulee toimimaan vetovoimaisena ja näyttävänä keskusrakennuksena Asuntomessuilla Hyvinkään Kravunharjussa vuonna 2013. Korttelitaloon sijoittuu päiväkoti sekä alueen asukkaiden yhteiskäyttötiloja.

Arkkitehtuurikilpailun tarkoituksena oli löytää korttelitalolle toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja toteuttamiskelpoinen ratkaisu sekä saada uusia ajatuksia tämän hetken päiväkotisuunnitteluun.

Palkittuja ehdotuksia olivat 2. palkinnon saaja Salla Hoppu teoksellaan ”Pesä” ja 3. palkinnot saaja Petri Piirta teoksellaan ”Kibi”. Lisäksi lunastettiin kaksi ehdotusta. Kaikki palkitut ja huomioidut sekä palkintolautakunta löytyvät verkkosivuilta www.asuntomessut.fi/hyvinkaa.

Kilpailussa jaettiin palkintoina ja lunastuksina yhteensä 66 000 euroa. Ensimmäinen palkinto oli 24 000 euroa, toinen 18 000 euroa ja kolmas 12 000 euroa. Lisäksi jaettiin kaksi lunastusta suuruudeltaan 6 000 euroa.
 
Julkaistu
28.6.2011