Pahin paarma-aika alkaa heinäkuussa, allergiset reaktiot harvinaisia

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti muistuttaa, että paarman aiheuttamia allergiareaktioita hoidetaan antihistamiineilla ja tarvittaessa kortisonitableteilla.
- Paarmat puraisevat kipeästi ja punainen paukama on taattu. Hydrokortisonivoide lievittää kutisevaa puremakohtaa. Varsinaiset allergiareaktiot ovat kuitenkin harvinaisia, kertoo tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Ensimmäiset paarmat lentävät jo toukokuussa, mutta runsaimmin paarmoja on yleensä heinäkuussa, kun vedessä ja maassa elävät toukat ovat saaneet riittävästi lämpöä ja ajoittaisia sateita.

Lue lisää allergia-asioista
Kuvassa Sokkopaarma.Kuvassa Sokkopaarma.

Paarma autossa on harmiton

Juha Jantunen kertoo, että suot, kosteikot ja rannat ovat pahimpia paarmapaikkoja. Hyvinä lentäjinä paarmoja tosin tavataan monenlaisissa ympäristöissä. Runsaimmin niitä on liikkeellä avomaastossa aurinkoisina iltapäivinä. Varjoisissa metsissä paarmoja on vähän, mutta hyttysiä sitäkin enemmän.

- Paarmat löytävät saaliinsa lämpösäteilyn ja hiilidioksidin avulla. Metsätien varressa auton moottorin lämpö ja kuuma pelti vetävät paarmoja magneetin tavoin puoleensa. Sisälle autoon joutuneet paarmat ovat harmittomia, koska ne yrittävät päästä pakoon lentämällä ikkunoita kohti, kertoo Juha Jantunen Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Jantusen mukaan isot, kirkassiipiset hevos- tai nautapaarmat eivät juuri välitä ihmistä. Ne lentelevät ympärillä, mutta etsivät ravintonsa isoista eläimistä, kuten lehmistä ja hevosista. Ihmiselle kiusallisempia ovat huonekärpäsen kokoiset suppu- ja sokkopaarmat. Pääasiassa juuri niiden puremat aiheuttavat myös allergiareaktioita. Purevan naaraspaarman kärsässä on veitsimäinen suuosa, jolla paarma leikkaa haavan ihoon jopa ohuen paidan läpi.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti on Allergia- ja Astmaliiton tutkimusyksikkö. Joutsenossa sijaitseva instituutti tuottaa uutta tietoa ja tiedottaa erityisesti allergioista, allergioiden ja ympäristön vuorovaikutuksesta sekä ihmisen toiminnan ympäristövaikutuksista.
 
Julkaistu
28.6.2012