• Etusivu
  • LVI

Pahin paarma-aika alkaa heinäkuussa, allergiset reaktiot harvinaisia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20116_26842.jpg

Kuvassa Sokkopaarma.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti muistuttaa, että paarman aiheuttamia allergiareaktioita hoidetaan antihistamiineilla ja tarvittaessa kortisonitableteilla.

- Paarmat puraisevat kipeästi ja punainen paukama on taattu. Hydrokortisonivoide lievittää kutisevaa puremakohtaa. Varsinaiset allergiareaktiot ovat kuitenkin harvinaisia, kertoo tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Ensimmäiset paarmat lentävät jo toukokuussa, mutta runsaimmin paarmoja on yleensä heinäkuussa, kun vedessä ja maassa elävät toukat ovat saaneet riittävästi lämpöä ja ajoittaisia sateita.

Lue lisää allergia-asioista

Paarma autossa on harmiton

Juha Jantunen kertoo, että suot, kosteikot ja rannat ovat pahimpia paarmapaikkoja. Hyvinä lentäjinä paarmoja tosin tavataan monenlaisissa ympäristöissä. Runsaimmin niitä on liikkeellä avomaastossa aurinkoisina iltapäivinä. Varjoisissa metsissä paarmoja on vähän, mutta hyttysiä sitäkin enemmän.

- Paarmat löytävät saaliinsa lämpösäteilyn ja hiilidioksidin avulla. Metsätien varressa auton moottorin lämpö ja kuuma pelti vetävät paarmoja magneetin tavoin puoleensa. Sisälle autoon joutuneet paarmat ovat harmittomia, koska ne yrittävät päästä pakoon lentämällä ikkunoita kohti, kertoo Juha Jantunen Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Jantusen mukaan isot, kirkassiipiset hevos- tai nautapaarmat eivät juuri välitä ihmistä. Ne lentelevät ympärillä, mutta etsivät ravintonsa isoista eläimistä, kuten lehmistä ja hevosista. Ihmiselle kiusallisempia ovat huonekärpäsen kokoiset suppu- ja sokkopaarmat. Pääasiassa juuri niiden puremat aiheuttavat myös allergiareaktioita. Purevan naaraspaarman kärsässä on veitsimäinen suuosa, jolla paarma leikkaa haavan ihoon jopa ohuen paidan läpi.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti on Allergia- ja Astmaliiton tutkimusyksikkö. Joutsenossa sijaitseva instituutti tuottaa uutta tietoa ja tiedottaa erityisesti allergioista, allergioiden ja ympäristön vuorovaikutuksesta sekä ihmisen toiminnan ympäristövaikutuksista.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20103_21039.jpg
Hyvästit sammaleelle
Boschin ALR 900 sammaleenpoistaja ja AVR 1100 nurmikon ilmaaja poistavat sammaleen ja ilmaavat nurmikon, mikä takaa kukoistavan, hyvinvoivan pihanurmen. Koneet ovat tehokkaita ja helposti liikuteltavia. Kokoon taittuvan kahvan ansiosta koneet mahtuvat pieneen tilaan. Suuri 50 litran kokoojasäiliö takaa sen, ettei säiliötä tarvitse tyhjentää jatkuvasti.Nurmikko kukoistaa vain, jos se saa kasvaa ilman sammalta ja lehtiä. Boschin sammaleenpoistajat ja nurmikon ilmaajat poistavat molemmat tehokkaasti ja nopeasti, taaten kauniin ja hyvinvoivan pihanurmen. Molemmat laitteet, ALR 900 ja AVR 1100, poistavat sammaleen ja lehdet tehokkaasti 32 cm leveydeltä.
41_P_27948.jpg
Fenestran uutuustuote
Uusi Fenair-tuloilmaikkuna on kustannustehokas ja yksinkertainen ratkaisu.Suomen johtaviin ovi- ja ikkunavalmistajiin kuuluva Fenestra esittelee Kiinteistö 09 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa uuden Fenair-tuloilmaikkunan osastolla 1c23.Taloyhtiöiden energiatehokkuutta voidaan parantaa merkittävästi Fenair-tuloilmaikkunalla. Fenairin raitisilmasuodatinpalkki on sijoitettu ikkunan yläosaan, mikä varmistaa lämmön täydellisen talteenoton; ilma lämpenee keskimäärin yli 10 astetta ja aurinkoisilla seinillä parhaimmillaan jopa 20 astetta ulkoilman ollessa -20 astetta. Tehokkaat suodattimet voidaan puhdistaa ja vaihtaa tarvittaessa.Suurin säästö saavutetaan tuloilmaikkunan ja ilmanvaihtojärjestelmän optimoinnilla. Ilmanvaihtoon on helppo vaikuttaa samalla, kun vanhat ikkunat vaihdetaan uusiin ja rakenteita tiivistetään. Energiatehokkuutta voi parantaa erittäin helposti ja kustannustehokkaasti yhdistämällä energiaikkunaan ulkoilman sisäänottojärjestelmän.Ratkaisu parantaa ikkunan U-arvoksi jopa 0,79 (TKK:n testi) ja pienentää talon energiakuluja 5–10 prosenttia. Sen ansiosta korvausilma on terveellistä ja vetoisuus vähenee olennaisesti. Jos samalla tehostetaan koko ilmanvaihdon ketjua asentamalla huoneistokohtaiset säätöventtiilit sekä talteenottoyksikkö, asuntojen kokonaissäästöt voivat nousta jopa 20–40 prosenttiin.
201510_44570.jpg
Tilaa säästävät liukuovet lisäävät kodin pinta-alaa
Liukuovi on trendikäs ja nerokas oviratkaisu. Se jakaa tilan tarvittaessa kahdeksi. Liukuvat ovet hyödyntävät kodin kaikki kallisarvoiset neliöt. Saranoituun sisäoveen verrattuna liukuovet säästävät lattiapinta-alaa. Liukuvat ovet sopivatkin erinomaisesti pienemmänkin asunnon oviratkaisuksi.Liukuovet sisustuksen mukaan
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Rantasaunan perustukset
Kysymys:Tarkoituksena olisi korjata noin 16 neliön rantasaunan perustukset. Sauna on muutaman vuosikymmenen ikäinen ja se on rakennettu pilareille, jotka kallistelevat eri suuntiin, kuten myös koko sauna.Millaiset perustukset kannattaisi tehdä? Tarkoituksena on oikaista sauna ja samalla nostaa sitä hiukan ylöspäin, jotta se saadaan korkeammalle kuin saunaa ympäröivä maan pinta. Saunaa käytetään ainoastaan ns. sulan maan aikaan.
20206_65362.jpg
Toimiva jätevesijärjestelmä harmaille jätevesille
Vuoden 2004 sekä sen jälkeen myönnetyissä rakennusluvissa on edellytetty jätevesijärjestelmien kuntoon saattaminen. Vanhemmissa, haja-asutusalueilla sijaitsevissa rakennuksissa, jätevesijärjestelmän saneeraus tulee huolehtia etenkin silloin, kun kiinteistössä tehdään suurempi remontti. Monet valitsevatkin uudiskohteisiinsa laadukkaan jätevesijärjestelmän, kuten teki myös sisustusarkkitehti Vertti Kivi saaristokohteessaan Kirkkonummella.
200611_1810.jpg
Varaava Tulikivi-uuni...
Tulikivellä on markkinoiden näyttävin ja monipuolisin mallisto vuolukiviuuneja, jotka varaavat lämpöä ja luovuttavat sitä pitkään ja tasaisesti. Tulikiven uuniperheeseen kuuluu sekä modernin linjan edustajia että paljon perinteisiä, ajattomia klassikkomalleja. Oletpa ahkera lämmittäjä tai herkeämätön tuleen tuijottaja, vaihtoehtoja piisaa. Olipa asumismuotosi tai sisustusmakusi mikä tahansa, sama juttu: valikoimastamme löydät helposti oman suosikkisi. Uutuustuotteiden valmiiksi suunnitelluilla penkki- ja hyllyratkaisuilla saat lisää toiminnallisuutta tulisijoihin. Mallistoa täydentävät mittatilaustyönä tehtävät tulisijat.Lisätietoa Tulikivi-uuneista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton