Loma-asuntomessut Mäntyharjussa alkoivat

Loma-asuntomessut Mäntyharjussa avattiin tänään. Erityispiirteenä esillä olevissa loma-asunnoissa on energiatehokkuus ja ekologisuus. Loma-asuntomessut ovat avoinna yleisölle kahden viikon ajan. 27.6.-10.7.2011.

Lasitetulta terassilta avautuu suomalainen järvimaisema.Lasitetulta terassilta avautuu suomalainen järvimaisema.
Loma-asuntomessualue Pyhäkosken Pähkinälehto sijaitsee Pyhäveden rannalla 10 km Mäntyharjun keskustasta länteen, n. 2 km valtatie 5:n ja Vihannansalmentien risteyksestä etelään. Matkaa Mikkeliin, lähimpään seudulliseen keskukseen on 40 km ja pääkaupunkiseudulle n. 180 km.

Loma-asuntomessut ovatkin hyvä lähtökohta kesälomamatkan suunnittelulle. Mäntyharju itsessään on Suomen yhdeksänneksi mökkirikkain kunta. Mäntyharju on top 10 -listan pienin kunta vakituisten asukkaiden määrällä mitattuna, mikä osaltaan kertoo alueen suosiosta lomailukuntana.

Saunat kiinnostavat aina

Suomalaisille rakas ja tärkeä sauna on Mäntyharjulla vahvasti esillä. Messuvieraat voivat tutustua monenlaisiin mökki- ja rantasaunaunelmiin. Kaikkia saunoja yhdistää puulämmitys. Rantasaunat on rakennettu keskimäärin vain viisi metriä järven rannasta.

Suomalaista saunaunelmaa Mäntyharjulla.Suomalaista saunaunelmaa Mäntyharjulla.

Taide on tärkeä osa Mäntyharjua

Loma-asuntomessujen teemoja ovat, taide ja loma-asumisen ekologisuus. Messujen avajaisissa puhunut kunnanvaltuuston puheenjohtaja Leena Pekkanen kertoi, että messujen toinen pääteema taide istuu luontevasti mäntyharjulaiseen kulttuurielämään. Hedelmällinen ja tiivis yhteistyö Taidekeskus Salmelan ja Mäntyharjun kunnan kanssa esittäytyy täällä näyttelykohteissa nuorten taiteilijoiden teoksissa ja messualueella esillä olevassa taiteessa. Kirkonkylässä sijaitseva Taidekeskus Salmelan päärakennus ja näyttelyalue kulttuurihistoriallisine rakennuksineen ja veistospuistoineen tarjoaa nautinnollisen taide-elämyksen vierailijoilleen. Taidekeskus Salmelan kesästä löytyy historiaa ja nykytaidetta unohtamatta uutuuksia ja yllätyksiä. Taiteen ja ekotehokkuuden yhdistäminen on uutta luova kokemus.

Ekopassi loma-asunnoille

VTT on kehittänyt ensimmäisen loma-asunnon ekotehokkuutta mittaavan työkalun, jota loma-asunnon ostajat ja rakentajat voivat käyttää apuna vertaillessaan loma-asunnon perusratkaisuja.

Luokitus on viisiportainen: Korkein luokitus on Eko+++, jota seuraavat Eko++, Eko+ ja Eko. Matalin luokitus on Eko-.

Ekopassi on ensimmäistä kertaa käytössä Mäntyharjun loma-asuntomessuilla 27.6.–10.7.2011. Jokaisen messukohteen ekotehokkuus on etukäteen arvioitu Ekopassin avulla, ja tulokset ovat nähtävissä messuvieraille.

VTT:n Ekopassi: http://ekopassi.vtt.fi (käytössä Mäntyharjun loma-asuntomessuista 27.6.-10.7.2011 alkaen)
 
Julkaistu
27.6.2011