Mäntyharjun saunat esittäytyvät

Maanantaina 27.6. auenneilla loma-asuntomessuilla on näytteillä yhteensä 11 erillistä saunaa. Yksi rantasauna kuuluu alueen alkuperäiseen rakennuskantaan ja se on messuilla näytillä peruskorjauskohteena. Erillisissä saunoissa on panostettu erityisesti niiden monikäyttöisyyteen esimerkiksi lisämajoitustilana. Kohteiden suuret terassit puolestaan tuovat lisää tilaa kesäiseen oleskeluun. Rantasaunojen pinta-alat ovat 11 neliöstä 30 neliöön.

Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011

Rantasaunat on rakennettu keskimäärin vain viisi metriä järven rannasta.Rantasaunat on rakennettu keskimäärin vain viisi metriä järven rannasta.

Tarkkaan harkittuja kokonaisuuksia

Monissa saunoissa on suosittu tummia sävyjä. Piristystä rantasaunoihin tuo saunakamareiden värikkäät yksityiskohdat. Sisustustekstiileissä on käytetty muun muassa pinkkiä ja turkoosia. Messusaunojen lauteilla nautitaan kaarevista muodoista ja puulajien vaihtuvista sävyistä. Laudemateriaaleina on muun muassa lämpökäsiteltyä mäntyä, taipuisaa kuusivaneria ja jopa tuppeen sahattua haapalankkua.

Tummien, lähes mustien, saunojen lisäksi messuilla on näytillä myös perinteisempiä vaalean sävyisiä saunoja. Esillä on lisäksi lasiseinäisiä saunoja modernimpaan makuun. Kaikkia saunoja yhdistää puulämmitys sekä läheisyys järveen.

Useat saunat jäljittelevät arkkitehtuurisesti päärakennuksia. Erityisen suosittuja ovat suuret ikkunat ja terassit, jotka luovat pieneenkin rantasaunaan tilantuntua. Loma-asuntomessualueen saunat kertovat uudenlaisesta suomalaisesta avoimuudesta, kun seinät ja ovetkin saattavat olla lasia. Upeaa maisemaa saa näin ihailla esteettömästi myös saunanlauteilta.

Loma-asuntomessuilla on esillä saunoja moneen makuun.Loma-asuntomessuilla on esillä saunoja moneen makuun.

Kotimaiset luonnonmateriaalit pääosassa

Messujen ainoan peruskorjauskohteen saunarakennus on rakennettu niemen uittoperinnettä muistaen kestämään reilua saunomista ja kovia löylyjä. Saunarakennuksen löylyhuone on rouhea. Kotimaiset luonnonmateriaalit kivi ja puu ovat pääosassa.

Saunojan unelmakohteita messualueella on viisi. Näistä löytyy erillissaunan lisäksi sauna myös päärakennuksesta.

Tekstiileillä saa lisää ilmettä saunoihin.Tekstiileillä saa lisää ilmettä saunoihin.
 
Julkaistu
28.6.2011