• Etusivu
  • Rakentaminen

Suunnitelma, lupamenettelyt

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.06.2011
20116_26806.jpg

"Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pätee myös kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän suunnitteluun. Kun asianmukaiset luvat on hankittu ja ammattitaitoisen suunnittelijan laatima suunnitelma on kourassa, rakentamishankkeen perusasiat ovat kunnossa.

Tarvittavat luvat tai ilmoitukset

Jätevesijärjestelmän rakentaminen tai saneeraaminen on luvanvaraista toimintaa. Uudisrakentamisen yhteydessä lupa ratkaistaan rakennuslupakäsittelyn yhteydessä ja pelkän jätevesijärjestelmän kunnostukseen sovelletaan toimenpidelupa- tai ilmoituskäsittelyä.

Käytännössä luvan saannin edellytyksenä on asetuksen mukaisen jätevesisuunnitelman esittäminen. Lupa- tai ilmoituskäsittelyssä varmistetaan suunnittelijan ammattitaito sekä suunnitelman taso, jotta suunnitellulla jätevesijärjestelmällä on edellytykset täyttää jätevesiasetuksen käsittelyvaatimukset ja puhdistustaso.

Suunnittelijan hankkiminen

Jätevesisuunnitelmia tekevät mm. LVI-teknikot sekä vesipuolen kokemusta omaavat rakennusmestarit. Suunnittelijoita voi tiedustella kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tai alueellisilta jätevesihankkeilta ja niiden nettisivustoilta. Myös Suomen LVI-liiton sivuilta, www.sulvi.fi, , löytyy lista suunnittelijoista, jotka ovat suorittaneet ns. FISE - pätevyyden. Kunnan rakennusvalvontaviranomainen on kuitenkin viime kädessä se, joka hyväksyy sekä suunnittelijan, että varsinaisen suunnitelman.

Suunnittelun eteneminen

Suunnittelun pohjaksi kiinteistön omistajan tai suunnittelijan tulee selvittää aluetta koskevat määräykset eli rakennusjärjestys sekä mahdolliset ympäristönsuojelu- ja kaavamääräykset. Kunnanvirastolta voi myös hankkia asemapiirroksen tontista suunnittelijan työn helpottamiseksi. Lisäksi on hyvä varmistaa vesihuollon kehittämissuunnitelman viemäröintitavoitteet, jotta omaa puhdistamoa ei rakenneta turhaan.

Ennen suunnittelijan tuloa kiinteistön omistajan on hyvä tutustua erilaisiin käsittelymenetelmiin ja niiden vaatimuksiin, jotta keskustelu eri mahdollisuuksista on helpompaa.

Suunnittelijan käynti tontilla onkin hyvä sopia niin, että kiinteistönomistajat ovat paikalla. Tällöin jätevesijärjestelmän sijaintia voidaan yhdessä katsoa ja havainnollistaa esim. suodatuskentän tilan tarvetta havaintokepein. Tieto säilytettäviksi halutuista tai suunnitteilla olevista istutuksista, puista tai muista rakennelmista on hyvä kertoa kenttäkäynnin yhteydessä suunnittelijalle. Hyvä on kuitenkin tiedostaa, että istutusten kiertely ja pitkien linjojen vetäminen tuo useimmiten lisäkustannuksia rakentamisessa.

Käynnin yhteydessä suunnittelija täyttää esiselvityslomakkeen yhdessä kiinteistön omistajan kanssa. Samalla vaihdetaan ajatuksia uuden järjestelmän tekniikasta, vaihtoehdoista ja alustavista kustannuksista. Järjestelmä valitaan tontin sekä määräysten antamien mahdollisuuksien mukaan. Jos suunnittelijan suosittelema järjestelmä epäilyttää, kannattaa asiasta keskustella heti suunnittelijan kanssa. Suunnittelijan on osattava perustella, miksi hän suosittelee jotakin laitteistoa, ja olisiko sille jotakin muuta vaihtoehtoa. Tarvittaessa voi pyytää hetken mietintäaikaa, jotta ehtii todella perehtymään esim. puhdistamovaihtoehtojen huollon ja hoidon tarpeeseen. Suunnitelmien muutokset tuovat aina lisätyötä suunnittelijalle ja siten usein lisäkustannuksia kiinteistönomistajalle.

Kenttäkäynnin yksi oleellisimpia toimenpiteitä on maaperä- ja pohjavesitietojen hankkiminen. Maaperätietoihin kuuluvat mm. olemassa olevien putki- ja sähkölinjojen, maalajin sekä rajapyykkien ja -linjojen selvittäminen. Tässä yhteydessä tehdään myös korkeusvaaitukset, mitataan ns. kriittiset etäisyydet talousvesikaivoihin, rajoihin, rantaviivaan yms. Mikäli kiinteistölle suunnitellaan jätevesien imeyttämistä, se edellyttää aina imeytyskokeen tekemistä.

Kenttäkäynnin pohjalta laaditaan varsinainen suunnitelma, joka sisältää normaalisti seuraavat selvitykset ja piirustukset:

  • Järjestelmän mitoitus (kuormituslukuihin perustuen)
  • Selvitys järjestelmän toimintaperiaatteesta
  • Arvio järjestelmällä saavutettavasta puhdistustuloksesta
  • Selostus järjestelmän rakentamisesta

Sekä liitteinä:

  • kartat
  • asemapiirros kiinteistön nykytilanteesta
  • esiselvitysmuistio
  • asema-, taso- ja leikkauspiirrokset uudesta jätevesijärjestelmästä
  • käyttö- ja huolto-ohje
  • kustannusarvio

On hyvä muistaa, että suunnitelman pitää olla tasoltaan sellainen, että sen perusteella voidaan rakentaa asetuksen vaatimukset täyttävä puhdistamo ja valvoa tehdyn työn laatu.

Kustannukset

Suunnitelman ja tarvittavien lupien hyväksymisen jälkeen on edessä mm. tarjouspyyntöjen laatiminen urakoitsijoille, sopimusten tekeminen, laitteiden hankinta, yms. Näihin palataan muissa sarjan osissa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20191_55859.jpg
Pyydä tarjous ja osallistu ilmaisen kattoremontin arvontaan!
Vesivekin paikalliset pojat eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Tehokas konsepti sekä ammattitaitoiset työmiehet rakentavat uuden katon säältä suojaan päivässä, joten kylmyys ei iske pirttiin pakkasellakaan.
201111_28449.jpg
Ohjaus yksilöllisesti
Nykyaikaisen kodin sähkötekniikalta vaaditaan enemmän kuin koskaan: energiansäästöä, luotettavuutta, muunneltavuutta ja turvallisuutta. KNX -taloautomaatio on standardi (ISO/IEC 14543), joka täyttää nämä vaatimukset. Järjestelmällä voidaan ohjata valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia sekä esim. markiiseja. Yhteensopivia tuotteita valmistaa yli 200 laitevalmistajaa.
20222_76822.jpg
Lasiterassi raikastaa vanhankin talon ilmettä tyylikkäästi
Lasitettu terassi lisää kodin asumismukavuutta ja pidentää terassin käyttöaikaa. Terassilasitus suunnitellaan usein osaksi taloa jo rakennusvaiheessa, mutta yhtälailla lasitetun terassin voi rakentaa vanhempaankin taloon. Lasitus sopii kaikenlaisiin asuntoihin, niin rivitaloihin, rintamamiestaloihin kuin kesämökillekin. Viihtyvyyden lisäksi lasitus usein nostaa myös asunnon arvoa.
20236_82410.jpg
Kesän kauneimmat kylpyhuoneet asuntomessuilla
Kesän 2023 asuntomessut järjestetään Loviisassa, Kuningattarenranta-nimisellä, merellisellä alueella. Tältä uudelta asuinalueelta on näköyhteys vastarannalla sijaitsevaan Loviisan historialliseen kaupunkiin. Kuningattarenrannassa on myös pienvenesatama ja liikuntapaikkoja.
200611_654.jpg
Tee Se Itse: puunkantoteline
Tämän kertaisessa Tee Se Itse -sarjassa tehdään puunkantoteline. Puunkantoteline on hyvä apuväline takkapuiden hakureissulla. Kantotelineen nikkaroimiseen voi käyttää rakentamisesta jääneet rimat ja listan pätkät. Ohjeita voi soveltaa oman puutavaratilanteen ja mielikuvituksen mukaan. Alustan voi myös tehdä umpinaiseksi, esim. paneelin pätkistä tai levystä.
20238_82756.jpg
Poikkeuksellisen hiljainen lämpöpumppu ei häiritse kotirauhaa
Tämän päivän kodit ovat täynnä elektroniikkaa. Hurinaa, surinaa, särinää ja pärinää syntyy ties mistä. Mutta miten ihanaa onkaan kun ympärillä vallitsee hiljaisuus. Voi kuulla omat ajatuksensa ja vaikka lintujen viserrystä niin halutessaan. Se, mitä tämän päivän laitteiden valmistajilta voisi odottaa, on halua kehittää laitteistaan hiljaisia ja miellyttäviä käyttää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton