Kokkolan vanhakaupunki Neristanin
aidat ja portit

Kokkolan asuntomessuilla vieraillessa kannattaa varata aikaa myös kävelykierrokselle Kokkolan vanhakaupungissa Neristanissa. 12 puutalokorttelin laajuinen vanhakaupunki on yksi Kokkolan suurista ylpeyden aiheista ja se on yksi maamme parhaiten säilyneitä yhtenäisiä ja laajoja puukaupunkikokonaisuuksia. Tunnelmallisten katujen varrelta löytyy mm. ravintoloita, kahviloita, majoitusta, putiikkeja, antiikkia.

Neristan on täynnä kauniita yksityiskohtia. Kulkijan kannattaakin pysähtyä ihmettelemään vaikka puutalokortteleita reunustavia viehättäviä lauta-aitoja ja talojen pihoille johdattavia portteja, sillä Neristanissa riittää. Aidat ja portit rajaavat Neristanin tontit suojaisiksi pihoiksi. Mikä mahtaa olla porttien tarina ja kuka niistä on kulloinkin kulkenut?
Kaarevaa ja suoraa, pystyä ja vaakaa.Kaarevaa ja suoraa, pystyä ja vaakaa.

Asuntomessualueen aitaprofiili

Kokkolan asuntomessualueen ulkoilmeen yhtenäistävä ja viimeistelevä aitaprofiili on saanut vaikutteita nimenomaan Neristanin aidoista. Ristomatti Ratian suunnittelema ruutukuvioinen puuaita istuu messualueen merelliseen maisemaan Neristanin henkeä kunnioittaen. Valkoiseen, peittomaalattuun aitaan tulee myös graniitinharmaa peltikate. 1,5 metriä korkea puuaita tulee kiertämään alueen katujen varsia. Puuaitaa valmistetaan yhteensä lähes kilometri.

Aidoista löytyy myös suloista ruutukuviointia.Aidoista löytyy myös suloista ruutukuviointia.
Osa porteista on jäänyt kutsuvasti auki.Osa porteista on jäänyt kutsuvasti auki.
Valkoiset, kuvioidut portit ovat yleisiä.Valkoiset, kuvioidut portit ovat yleisiä.
Nämä portit lienevät nähneet monta kulkijaa.Nämä portit lienevät nähneet monta kulkijaa.
Aidat ja portit tuovat yksityisyyttä pihoihin.Aidat ja portit tuovat yksityisyyttä pihoihin.
Porteille on tyypillistä suuret, hatulliset pilarit.Porteille on tyypillistä suuret, hatulliset pilarit.
Jykevä rautaportti odottaa avaajaa.Jykevä rautaportti odottaa avaajaa.
 
Päivitetty
21.6.2011