• Etusivu
  • Rakentaminen

Unelmien rantasaunoja ensi viikolla avattavilla Loma-asuntomessuilla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.06.2011
20116_26763.jpg

Messuilla on esillä useita tummia saunoja.

Mäntyharjussa, yhdessä Suomen tunnetuimmista mökkikunnista, on juhannuksen jälkeen nähtävillä monenlaisia mökki- ja rantasaunaunelmia. Maanantaina 27.6. avattavien Loma-asuntomessujen vetonaula ekotehokkaan loma-asumisen ja taiteen ohella ovat erilliset rantasaunat.

Pyhäveden rannalla sijaitsevalla messualueella on 13 omarantaista loma-asuntoa, joissa on lisäksi 10 erillistä rantasaunaa. Sisämaamökkejä alueella on 9. Messuilla esitellään myös yksi sisämaantontille rakennettu erillinen pihasauna, jossa on sauna- ja pesutilojen lisäksi kesäkeittiö.

– Erillisiä rantasaunoja on esillä enemmän kuin aiemmin. Saunathan ovat mökkeilyä rakastavien suomalaisten suosikkeja – nyt niitä on messuilla näytillä moneen makuun. On tummia, lähes mustia saunoja, lasiseinäisiä saunoja, perinteisiä saunoja, kahdesta eri puulaadusta rakennettuja saunoja, tilavia sekä pienempiä saunoja, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen tunnelmoi kesämökki mielessään.

Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011

20116_26764.jpg

Rantasauna hyppäyksen päässä järvestä

Kaikkia saunoja yhdistää puulämmitys sekä läheisyys järveen. Rantasaunat on rakennettu keskimäärin vain viisi metriä järven rannasta. Pienin rantasaunoista on kooltaan vain 11 neliötä, suurin 30 neliötä.

– Mikä olisikaan ihanteellisempaa lomailua kuin oma sauna aivan rantaviivassa. Useat rantasaunat on rakennettu vierasmajakäyttöön omine minikeittiöineen. Messuilta saa muutenkin hyviä vinkkejä omien kesävieraiden majoittamiseen, saunaremonttiin tai vaikka kesäpihan laittamiseen, täydentää Loma-asuntomessujen projektipäällikkö Asko Patjas.

Rantasaunat ovat tarkkaan harkittuja kokonaisuuksia. Esimerkiksi saunan lauteissa on käytetty mielikuvitusta: messusaunojen lauteilla nautitaan kaarevista muodoista ja puulajien vaihtuvista sävyistä. Laudemateriaaleina on muun muassa lämpökäsiteltyä mäntyä, taipuisaa kuusivaneria ja jopa tuppeen sahattua haapalankkua.

Useimmissa saunoissa on suosittu tummia sävyjä, mutta vastaavasti saunakamareiden piristyksenä hehkuu kirkkaita värejä kuten pinkkiä ja turkoosia.

Myös arkkitehtuurisesti saunat jäljittelevät päärakennuksia. Erityisen suosittuja ovat suuret ikkunat ja terassit, jotka luovat pieneenkin rantasaunaan tilantuntua.

– Loma-asuntomessualueen saunat kertovat myös uudenlaisesta suomalaisesta avoimuudesta, kun seinät ja ovetkin saattavat olla lasia. Upeaa maisemaa saa näin ihailla esteettömästi myös saunanlauteilta, naurahtaa Patjas.

Ihanteellista lomailua - oma sauna aivan rantaviivassa.
Ihanteellista lomailua - oma sauna aivan rantaviivassa.

Ekologisilla valinnoilla säästää lomalla

Kesän 2011 Loma-asuntomessujen teemoja ovat taide ja ekotehokkuus loma-asumisessa. Teemat ovat esillä messuilla monipuolisesti ja antavat suuntaa tulevaisuuden loma-asumiseen. Ekotehokkuus näkyy messuilla sekä messukohteiden energiaratkaisuissa että messualueen ekologisessa suunnittelussa.

Loma-asuntomessualueen kohteista peräti 13 kuuluu A-energialuokkaan ja neljä B-energialuokkaan. A-energialuokan loma-asunnoista kaksi on nollaenergiataloja. Messukohteissa energian ja lämmön tuottajina hyödynnetään aurinkoenergian ohella maa- ja ilmalämpöä sekä erilaisia tulisijoja.

– Messumökeissä on monenlaisia ekologisia innovaatioita, ja yksi loma-asunto on kansainvälinen ekotehokkaan rakentamisen menestyjä, Aalto-yliopiston Luukku-talo. Lisäksi ympäristöasiat on otettu hyvin huomioon messualueella, sillä maankäyttö on tiivistä, kaikki loma-asunnot kunnallistekniikan piirissä, teitä ei asfaltoida ja alueella on seitsemän jakeen jätelajittelupiste, kertoo Heiskanen.

Lehdistöpäivänä 21.6. kello 14–16 messukohteiden ekologisuuteen ja Ekopassi-työkaluun voi perehtyä myös Ekotehokas loma-asuminen -seminaarissa messualueella.

Taidetta messualueella ja messukohteissa

Loma-asuntomessujen toinen teema, taide, näkyy sekä messualueella että messukohteissa. Mäntyharjulainen Taidekeskus Salmela on tuonut taiteilijoidensa taidetta yhdeksään loma-asuntoon ja yhden ison veistoksen messualueen portille. Lisäksi taide antaa väriä viiteen muuhun mökkiin.

Salmelan kokoelmista esillä on muun muassa Lauri Ahlgrenin, Asta Pajusen, Jussi Halosen ja Nana Hermusen teoksia. Lisäksi messualueella mäntyharjulaisten koululaisten tekemä Minimökkilä, jossa on lähes 20 erilaista pienoismallia lasten unelmien loma-asunnoista.

Taidekeskus Salmelan taidetta on esillä messukohteissa.
Taidekeskus Salmelan taidetta on esillä messukohteissa.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Suomen Asuntomessujen
Osuuskunta Suomen Asuntomessut on myöntänyt vuoden 2011 Casa Humana -apurahan Aalto-yliopiston Taideteollisen Korkeakoulun muotoilun laitokselle sekä Kynnys ry:lle. Kummatkin apurahat ovat 22 500 euroa. Apuraha on yhteensä 45 000 euroa Osuuskunta Suomen Asuntomessujen 45-vuotisjuhlan kunniaksi.Taideteollisen korkeakoulun muotoilun laitos suunnittelee apurahan avulla liikuteltavan pienasunnon Asuntomessuille Tampereelle 2012. Kynnys ry toteuttaa esteettömään pientalorakentamiseen ohjeistavan verkkosivuston.
201411_41717.jpg
Vanhan hirsirunkoisen talon remontti etenee
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
1_P_107885_3.jpg
Vesi- ja viemärilaitteistojen määräykset uuteen asetukseen
Ympäristöministeriö on 22.12.2017 antanut asetuksen rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista. Se noudattaa pääosin nykyisiä määräyksiä. Tavoitteena on turvata puhdas vesi ja laitteiston turvallinen käyttö. Lisäksi halutaan estää vesivahingot ja vuodot, jotka voivat aiheuttaa kosteus- ja homevaurioita ja terveyshaittoja.Asetus koskee uuden rakennuksen sekä kiinteistöllä sijaitsevien vesi- ja viemärilaitteistojen suunnittelua ja rakentamista. Lisäksi se koskee rakennuksen laajennusta ja kerrosalaan laskettavan tilan lisäämistä, korjaus- ja muutostyötä sekä käyttötarkoituksen muutosta.Asetus korvaa rakentamismääräyskokoelman osan D1 (kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistot, 2007). Asetuksen tasolle on nostettu eräitä osan D1 tärkeitä ohjeita.Uusi asetus sisältää pelkkiä määräyksiä, ja osa ohjeista siirretään opasaineistoihin.Asetuksessa on täsmennyksiä, joilla varmennetaan laitteiston käyttövarmuutta ja -turvallisuutta.Erityisalan työnjohtajan tulee varmistaa vesi- ja viemärilaitteiston käyttöönottoon liittyvät mittaukset ja tarkastukset. Rakennusvaiheen vastuuhenkilö vastaa siitä, että näiden toimien tekeminen ja suunnitelmanmukaisuus merkitään rakennustyön tarkastusasiakirjaan.Rakennustuotteita, kuten putkia, venttiileitä ja vesikalusteita, koskevat vaatimukset tullaan esittämään tuoteryhmäkohtaisissa asetuksissa. Näiden asetusten vaatimusten mukaisesti uusitaan myös tyyppihyväksyntäasetukset. Asetukset on tarkoitus antaa vuoden 2018 aikana.Asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista tulee voimaan 1.1.2018.Ympäristöministeriön asetus vesi- ja viemärilaitteistoista (pdf)Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesi- ja viemärilaitteistoista. Perustelumuistio (pdf)Ympäristöministeriön ohjeita
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asunto-osakeyhtiö
Asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallita yhtä tai useampaa rakennusta, joiden yhteenlasketusta lattiapinta-alasta yli puolet on yhtiöjärjestyksessä määrätty osakkaiden hallinnassa oleviksi asuinhuoneistoiksi. Lisäksi vaaditaan, että yhtiön jokainen osa-ke yksin tai yhdessä toisten osakkeiden kanssa oikeuttaa hallitsemaan määrättyä huoneistoa tai muuta osaa yhtiön omistamasta rakennuksesta tai hallitsemasta kiinteistöstä. Jos edellä olevat edellytykset eivät täyty, osakeyhtiö ei ole asunto-osakeyhtiö.Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia (17.5.1991 / 809) sekä pääsääntöisesti vanhan osakeyhtiölain (734/1978) säännöksiä. Kuitenkin esim. asunto-osakeyhtiön sulautumisessa sovelletaan uuden osakeyhtiölain (624/2006) sisältöä.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 8.000 euroa, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Osakkeiden vähimmäismäärä on kolme, ja niiden tulee olla saman mää-räisiä. Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön vel-voitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiö-vastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Mineriittilevyjen poisto purettavasta talosta?
Kysymys:Purettavassa talossa on mineriittilevyjulkisivu. Talo puretaan kaatamalla se pihamaalle ja purkamalla maassa rakennusmateriaalit. Pitäisikö mineriittilevyt poistaa ennen talon kaatamista? Kaatamisessa suuri osa mineriiteistä luultavasti rikkoutuisi ja niissä mahdollisesti olevasta asbestista osa vapautuisi. Paras varmasti olisi purkaa mineriitit talon ollessa pystyssä, mutta kuinka suuri riski muodostuu jos kaadetaan mineriittien vielä ollessa paikallaan?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Muistilista asunnon ostajalle
Olemme listanneet asioita joihin asunnon ostajan tulisi kiinnittää huomiota asunnon ostoa suunniteltaessa. Ostopäätöstä tehtäessä on osatekijöiden kannalta mietittävä juuri se kokonaisuus, joka palvelee parhaiten ostajan henkilökohtaisia vaatimuksia faktoja unohtamatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton