Unelmien rantasaunoja ensi viikolla avattavilla Loma-asuntomessuilla

Mäntyharjussa, yhdessä Suomen tunnetuimmista mökkikunnista, on juhannuksen jälkeen nähtävillä monenlaisia mökki- ja rantasaunaunelmia. Maanantaina 27.6. avattavien Loma-asuntomessujen vetonaula ekotehokkaan loma-asumisen ja taiteen ohella ovat erilliset rantasaunat.

Pyhäveden rannalla sijaitsevalla messualueella on 13 omarantaista loma-asuntoa, joissa on lisäksi 10 erillistä rantasaunaa. Sisämaamökkejä alueella on 9. Messuilla esitellään myös yksi sisämaantontille rakennettu erillinen pihasauna, jossa on sauna- ja pesutilojen lisäksi kesäkeittiö.

– Erillisiä rantasaunoja on esillä enemmän kuin aiemmin. Saunathan ovat mökkeilyä rakastavien suomalaisten suosikkeja – nyt niitä on messuilla näytillä moneen makuun. On tummia, lähes mustia saunoja, lasiseinäisiä saunoja, perinteisiä saunoja, kahdesta eri puulaadusta rakennettuja saunoja, tilavia sekä pienempiä saunoja, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen tunnelmoi kesämökki mielessään.

Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011

Messuilla on esillä useita tummia saunoja.Messuilla on esillä useita tummia saunoja.

Rantasauna hyppäyksen päässä järvestä

Kaikkia saunoja yhdistää puulämmitys sekä läheisyys järveen. Rantasaunat on rakennettu keskimäärin vain viisi metriä järven rannasta. Pienin rantasaunoista on kooltaan vain 11 neliötä, suurin 30 neliötä.

– Mikä olisikaan ihanteellisempaa lomailua kuin oma sauna aivan rantaviivassa. Useat rantasaunat on rakennettu vierasmajakäyttöön omine minikeittiöineen. Messuilta saa muutenkin hyviä vinkkejä omien kesävieraiden majoittamiseen, saunaremonttiin tai vaikka kesäpihan laittamiseen, täydentää Loma-asuntomessujen projektipäällikkö Asko Patjas.

Rantasaunat ovat tarkkaan harkittuja kokonaisuuksia. Esimerkiksi saunan lauteissa on käytetty mielikuvitusta: messusaunojen lauteilla nautitaan kaarevista muodoista ja puulajien vaihtuvista sävyistä. Laudemateriaaleina on muun muassa lämpökäsiteltyä mäntyä, taipuisaa kuusivaneria ja jopa tuppeen sahattua haapalankkua.

Useimmissa saunoissa on suosittu tummia sävyjä, mutta vastaavasti saunakamareiden piristyksenä hehkuu kirkkaita värejä kuten pinkkiä ja turkoosia.

Myös arkkitehtuurisesti saunat jäljittelevät päärakennuksia. Erityisen suosittuja ovat suuret ikkunat ja terassit, jotka luovat pieneenkin rantasaunaan tilantuntua.

– Loma-asuntomessualueen saunat kertovat myös uudenlaisesta suomalaisesta avoimuudesta, kun seinät ja ovetkin saattavat olla lasia. Upeaa maisemaa saa näin ihailla esteettömästi myös saunanlauteilta, naurahtaa Patjas.

Ihanteellista lomailua - oma sauna aivan rantaviivassa.Ihanteellista lomailua - oma sauna aivan rantaviivassa.

Ekologisilla valinnoilla säästää lomalla

Kesän 2011 Loma-asuntomessujen teemoja ovat taide ja ekotehokkuus loma-asumisessa. Teemat ovat esillä messuilla monipuolisesti ja antavat suuntaa tulevaisuuden loma-asumiseen. Ekotehokkuus näkyy messuilla sekä messukohteiden energiaratkaisuissa että messualueen ekologisessa suunnittelussa.

Loma-asuntomessualueen kohteista peräti 13 kuuluu A-energialuokkaan ja neljä B-energialuokkaan. A-energialuokan loma-asunnoista kaksi on nollaenergiataloja. Messukohteissa energian ja lämmön tuottajina hyödynnetään aurinkoenergian ohella maa- ja ilmalämpöä sekä erilaisia tulisijoja.

– Messumökeissä on monenlaisia ekologisia innovaatioita, ja yksi loma-asunto on kansainvälinen ekotehokkaan rakentamisen menestyjä, Aalto-yliopiston Luukku-talo. Lisäksi ympäristöasiat on otettu hyvin huomioon messualueella, sillä maankäyttö on tiivistä, kaikki loma-asunnot kunnallistekniikan piirissä, teitä ei asfaltoida ja alueella on seitsemän jakeen jätelajittelupiste, kertoo Heiskanen.

Lehdistöpäivänä 21.6. kello 14–16 messukohteiden ekologisuuteen ja Ekopassi-työkaluun voi perehtyä myös Ekotehokas loma-asuminen -seminaarissa messualueella.

Taidetta messualueella ja messukohteissa

Loma-asuntomessujen toinen teema, taide, näkyy sekä messualueella että messukohteissa. Mäntyharjulainen Taidekeskus Salmela on tuonut taiteilijoidensa taidetta yhdeksään loma-asuntoon ja yhden ison veistoksen messualueen portille. Lisäksi taide antaa väriä viiteen muuhun mökkiin.

Salmelan kokoelmista esillä on muun muassa Lauri Ahlgrenin, Asta Pajusen, Jussi Halosen ja Nana Hermusen teoksia. Lisäksi messualueella mäntyharjulaisten koululaisten tekemä Minimökkilä, jossa on lähes 20 erilaista pienoismallia lasten unelmien loma-asunnoista.

Taidekeskus Salmelan taidetta on esillä messukohteissa.Taidekeskus Salmelan taidetta on esillä messukohteissa.
 
Päivitetty
21.6.2011