Asuntorakentaminen tuottaa miljardeja yhteiskunnan kassaan

Ajatelkaamme yhteiskuntaa suurena moottorina. Kaikki toimeliaisuus on moottorin polttoainetta, mutta moottorin kiertonopeuden määrää voiteluaine. Voiteluaineita ovat markkinoille tuleva ylimääräinen raha. Ylimääräistä rahaa syntyy aina, kun vienti on suurempaa kuin tuonti ja eri tahojen lainanotosta.

Kotitalouksien lainakanta on tällä hetkellä noin 110 mrd, josta asuntolainojen osuus on reilu 80 mrd. Asuntolainojen keskikorko on tänä vuonna n. 2,3 %. Valtio maksaa koroista 28 % eli n. 500 meur.

Asuntorakentaminen tuottaa miljardeja yhteiskunnan kassaan

Asuntotuotannon arvo on tänä vuonna n. 6 mrd euroa (n. 34.000 asuntoa). Tästä summasta on heti yli puolet veroja tai veronluonteisia maksuja. Loppurahan pyörähtäessä kerran pari markkinoilla on sekin muuttunut kokonaan veroiksi… eli näitä veroja ei ole, jos asuntoja ei rakenneta. Kaikki siis perustuu ylimääräiseen rahaan eli asuntolainan ottoon.

Kokonaisuudesta lainarahoilla rahoitetaan ¾ osaa asunnoista eli 4,5 mrd euroa. Näiden lainojen koroista valtio maksaa 28 % eli n. 30 miljoona euroa - siis minimaalisen osuuden suhteessa tuottoon.

Asuntolainojen verovähennysoikeuden leikkauksella voi olla tuhoisat seuraukset verotuloihin. Mikäli asuntolainojen verovähennysleikkaukset pelottelee 10 % asunnonostajista, leikkautuu verotuloja heti vähintään sama summa, mitä valtio maksaa vuodessa korkotukia.

Muistettava on, että uusi asunto on taas uusi veroautomaatti.

Hannu Myöhänen, toimitusjohtaja
 
Julkaistu
22.6.2011