Juhannuksen tietopaketti

Juhannus on odotettu keskikesän juhla, johon liittyy useita perinteitä ja tottumuksia. Kokon polttoa, juhannuskoivuja, liputusta, syömistä ja juomista. Toivottavaa on myös hyvä juhannussää.

KokkoKokko

Juhannuskokko

Juhannuskokon polttamista suunnittelevien on syytä seurata alueensa metsäpalovaroituksia ja kaikkien kokon polttajien on syytä olla tarkkana kokon polttamisen kanssa. Omalla maallaan kokkoa saa polttaa, ellei metsäpalovaroitusta ole annettu. Kunta voi kuitenkin antaa määräyksen, joka edellyttää lupaa avotulen tekemiseen kunnan alueella. Toisen omistamalle maalle sytytettävälle avotulelle on aina saatava maanomistajan lupa. Mikäli metsäpalovaroitus on annettu, se rajoittaa avotulen tekoa koko varoitusalueella. Voimassa olevista määräyksistä voi tiedustella kuntien pelastusviranomaisilta.

Juhannuskoivut

Juhannuskoivut porraspielissä kuuluvat juhannukseen, mutta on hyvä pitää mielessä, ettei jokamiehenoikeuksiin kuulu puiden katkominen, ilman maanomistajan lupaa. Käytäntö on sama kuin joulukuusen hankinnassa.

JuhannuskoivuJuhannuskoivu

Liputtaminen juhannuskena

Juhannuksena vedetään salkoon myös Suomen lippu. Suomen lipun päivän liputus alkaa juhannusaattona kello 18 ja päättyy juhannuspäivänä kello 21.

Kauppojen ja Alkon aukioloajat

Ruokaa ym. myyvien päivittäistavarakauppojen aukioloja on rajoitettu juhannuksena. Sama koskee alkoholin myyntiä.

Juhannuksena useimmat kaupat saavat olla auki ainoastaan juhannusaaton aamupäivän ja sunnuntain iltapäivän. Juhannusaatto on liikelain mukaan juhlapäivä ja juhannuspäivä on taas kirkollinen juhlapäivä, joten useimpien kauppojen aukioloajat ovat juhannuksena tarkkaan määrätyt. Juhannuksen aikaan tavalliset ruokakaupat joutuvat sulkemaan ovensa perjantaina kello kaksitoista ja saavat avata ne seuraavan kerran sunnuntaina.

Aukiolorajoitukset eivät koske seuraavia kauppoja, jotka saavat olla vapaasti auki myös juhannuksena:
- Pieniä, alle sadan neliömetrin päivittäistavarakauppoja, eli kioskikaupat.
- Useimpia haja-asutusalueiden päivittäistavarakauppoja.
- Huoltoasemien yhteydessä olevat alle 400 m2 päivittäistavaramyymälät.
- Ahvenanmaan kaupat.

Alkon juhannusaikataulu:
- torstaina 19.6. klo 9–20
- juhannusaattona (pe 20.6.) klo 9–12
- juhannuspäivänä (la 21.6.) kiinni

Juhannus ilman saunaa on kuin...

Suomalaiseen juhannukseen kuuluu saunominen perheen tai ystävien kesken. Juhannustunnelmaa saunaan luo tuore, koivun oksista tehty vihta. Saunomisen jälkeen vihdan voi heittää saunan katolle. Tyven suunta kertoo mistä päin tulee sulhasia (tepsii vain naimattomille naisille). Saunomisen jälkeen on kiva istahtaa ulos nauttimaan grillimakkarasta hyvän juoman kera.

Näin teet juhannusvihdan

JuhannussaunaJuhannussauna

Rakennustarvikkeet

Useimmat rakennustarvikkeita myyvät liikkeet ovat juhannusaattona kiinni, joten rakentajatkin voivat rauhoittua juhannuksen viettoon! Vaihtoehtoisesti on hankittava tarvikkeita ajoissa varastoon niin, että materiaalia riittää koko juhannuksen ajaksi...

Pieni tauko on tosin rakentajallekin juhannuksena paikallaan. Terassin ja laiturin rakennustarpeet voi toki varata matkaan, etenkin niiden, jotka aloittavat juhannuksesta myös kesälomansa. Hyvin varustetuista tavarataloista saa mukaansa tarvittaessa maalipurkin, jos tulee mieleen vaikkapa ehostaa huvilaansa juhannuksen kunniaksi.

Odotettavissa aattoiltaan asti

Säätila on aina juhannuksen kannalta tärkeä asia. Ja säätiedotteet ovatkin tavallista suositumpia juhannusviikolla. Huono juhannussää säästää tavallisesti ihmishenkiä, mutta siitä huolimatta hyvä sää on useimpien toivelistalla. Riippumatta säästä, juhannus on aina odotettu keskikesän juhla.

Katso juhannussää täältä

Hauskaa ja rentouttavaa juhannusta lukijoille!

Toivottaa Rakentaja.fi, Puutarha.net ja Omataloyhtiö.fi!


 
Julkaistu
12.6.2014