Ilmanvaihtoremontti onnistuu VILPE®-tuotteiden avulla

Ihminen viettää suurimman osan ajastaan sisätiloissa. On tärkeää, että kodin sisäilma on hallittua, laadukasta ja puhdasta. SK Tuote Oy:n erittäin laajassa VILPE®-tuotesarjassa on sopivat tuotteet uudisrakentamisen ohella myös korjausrakentamiseen. Valikoimassa on ilmanvaihtotuotteet sekä pien- että kerrostalojen katoille, olipa kyseessä tiili-, pelti- tai huopakatto.

Kattava kokonaisratkaisu

VILPE®-järjestelmä tarjoaa kokonaisratkaisun kodin sisätilojen lisäksi myös talon yläpohjan, ullakon sekä alapohjan ilmanvaihtoon ja tuuletukseen. VILPE®-tuoteperheeseen kuuluvat mm. kattoläpiviennit, tuuletus- ja poistoputket, huippuimurit sekä kattoluukut ja seinänläpivienteihin tarkoitetut Monitoimi-ulkosäleiköt. Loivien ja tasakattojen VILPE®-tuotteita ovat erikokoiset tiivisteet, kattokaivot, Alipai-alipainetuuletusputket, poistoputket ja huippuimurit.

Tutustu tarkemmin kattotarvikkeisiin tästä

Ilmanvaihtuvuus

Suomen rakentamismääräyskokoelman rakennusten sisäilmaan ja ilmanvaihtoon viittaavan D2-ohjeen mukaan talon ilmanvaihto tulee mitoittaa siten, että huoneilma vaihtuu kokonaan joka toinen tunti.

Saneerauskohteissa on mahdollista kattoremontin yhteydessä uudistaa koko talon ilmanvaihtojärjestelmä, jonka avulla raikas ilma tuodaan sisälle oleskelutiloihin ja likainen ilma johdetaan keittiöstä sekä wc- ja pesutiloista katon kautta ulos. Pientaloissa muutos voidaan toteuttaa asentamalla ilmanvaihtokoje tai muuttamalla painovoimainen ilmanvaihto koneelliseksi.

Ilmanvaihtokoje

Pientaloissa voidaan saneerauksen yhteydessä asentaa ilmanvaihtokoje. Sen kautta ulkoa otettu tuloilma ohjautuu tuloilmaventtiilien kautta makuuhuoneisiin ja muihin oleskelutiloihin, kun taas poistoilma poistuu huonekohtaisten poistoilmaventtiilien kautta keittiöistä, kylpyhuoneista ja WC-tiloista ja kulkeutuu IV-laitteen sekä VILPE®-poistoputken kautta ulos katolle.

Tässä tapauksessa keittiön ilmanvaihto toteutetaan joko liesikuvun ja huippuimurin yhdistelmällä, jolloin melua tuottava moottori sijaitsee liesikuvun sijaan katolla olevassa huippuimurissa, tai yhdistämällä moottorilliseen liesituulettimeen VILPE® ilmanvaihdon poistoputki, joka johtaa likaisen ilman ja hajut katon kautta ulos.

Koneellinen ilmanvaihto

Painovoimaisen ilmanvaihtojärjestelmän muuttaminen koneelliseksi on yksinkertaisinta toteuttaa asentamalla katolle huippuimuri. Siinä tuloilma johdetaan oleskelu- ja makuutiloihin esimerkiksi ikkunoiden päällä olevien tuloilmaventtiilien kautta.

Poistoilma puolestaan johdetaan keittiöistä, kylpyhuoneista, WC:istä ja muista ”likaisista” tiloista poistoilmaventtiilien ja ilmanvaihtoputkiston kautta katolla olevan VILPE®-huippuimurin välityksellä ulos. Kyseinen huippuimuri voi olla erillinen laite, mutta myös keittiön liesikupuun yhdistettyä huippuimuria voidaan käyttää keskitettynä ilmanpoistolaitteena.

Yläpohjan tuuletus

Sisätilojen lisäksi on huolehdittava myös kattorakenteiden ja yläpohjan riittävästä tuuletuksesta. Tämä voidaan toteuttaa käyttämällä seinäventtiileihin asennettavia VILPE® Monitoimi-ulkosäleikköjä, jotka toimivat koneellisessa ilmanvaihdossa niin tulo- kuin poistoilmasäleikköinä. Mikäli sisäkatto nousee vesikattoon asti eikä putkien vieminen seinien sisällä ole mahdollista, voidaan harjatuuletus hoitaa harjalle asennettavien VILPE®-harjatuulettimien avulla.
 
Julkaistu
14.6.2011