Paritaloasuntojen puutteellinen ilmanvaihto laitettiin kuntoon

Helsinkiläisen paritaloyhtiön asukkaat olivat olleet jo pitemmän aikaa tyytymättömiä asuntojensa ilmanvaihtoon. Yhtiön asunnot on rakennettu 1980-luvun alkupuolella. Asunnoissa on koneellinen poistoilmaimuri, jota ohjataan keittiössä sijaitsevasta liesikuvusta.
Korvausilmaventtiileitä asunnoissa ei ollut. Toiseen asuntoon muutama vuosi sitten muuttanut perhe valitti tunkkaisesta ja kosteasta sisäilmasta ja perheen nuha- ja flunssakierteistä. Yhtiökokouksessa tehtiin päätös asennuttaa kaikkien asuntojen olohuoneisiin ja makuuhuoneisiin korvausilmaventtiilit.

Venttiilit Jäsentukusta
Isännöitsijän tuntema lvi-suunnittelija suunnitteli ja piirsi venttiileille paikat ja suositteli korvausilmaventtiileiksi termostaatilla toimivia Velco-korvausilmaventtiileitä, jotta asukkaiden ei tarvitse huolehtia jatkossa venttiilien säätämisestä käsin. Omatoimiset asukkaat huolehtivat asennuksesta. Venttiilien asennus puurakenteisen seinän läpi sujui helposti. Velco VLR-100 mallin venttiilit asennettiin makuu- ja olohuoneisiin.
Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä asuntojen ilmanvaihdon paranemiseen. Korvausilma ei enää tule hallitsemattomasti asuntojen listojen rakosista tai käyttämättömien pistorasioiden kautta. Kiusallinen vedon tunne asunnoissa on hävinnyt ja nyt ilma kiertää hallitusti.

Venttiileiden tehokkaan ilmansuodatuksen ansiosta asuntoihin ei pääse enää pölyä eikä pienhiukkasia ulkoilmasta.

Korvausilman saneerauksen ei tarvitse tulla asukkaille kalliiksi, koska markkinoilta löytyy nykyään valmiiksi mietityt ratkaisut erilaisiin korvausilmaongelmiin. Tässäkin tapauksessa lopputulos on siisti ja ilma vaihtuu eikä asukkaan tarvitse enää kiinnittää asiaan huomiota.

Kuvasarja läpivientireiän poraamisesta talon seinään sekä läpivientiputkesta asennettuna. Läpivientiputki tiivistetään massalla sisä- ja ulkoseinän pinnasta.Kuvasarja läpivientireiän poraamisesta talon seinään sekä läpivientiputkesta asennettuna. Läpivientiputki tiivistetään massalla sisä- ja ulkoseinän pinnasta.
Kuva ulkoritilästä julkisivussa sekä venttiilistä makuuhuoneen seinässä. Tehokkaaseen Filtrete suodatinsukkaan  tarttuu kiinni kaikki ulkoilman mukana kulkeutuvat pienhiukkaset. Suodatin on helppo vaihtaa, koska venttiiliä ei ruuvata seinään kiinni.Kuva ulkoritilästä julkisivussa sekä venttiilistä makuuhuoneen seinässä. Tehokkaaseen Filtrete suodatinsukkaan tarttuu kiinni kaikki ulkoilman mukana kulkeutuvat pienhiukkaset. Suodatin on helppo vaihtaa, koska venttiiliä ei ruuvata seinään kiinni.
 
Julkaistu
14.6.2011