Sähkö tuo kesämökille elämyksiä ja energiaa

Suomessa on jo lähes puoli miljoonaa kesämökkiä, joista reilusti yli puolet on sähköistetty. Kolmannes mökeistä on jo ympärivuotisessa käytössä.
Kesämökki on yhä harvemmin alkeellinen kesänviettopaikka, jonne varastoidaan kotoa poistetut tavarat ja huonekalut. Monista mökeistä on tullut kakkosasuntoja, mikä merkitsee asumistason nousua ja lisää mukavuuksia. Nykyisin uusiin kesämökkeihin vedetään lähes aina sähköt jo rakennusaikana, ja vanhojen mökkien sähköistyminen lisääntyy jatkuvasti.

Sähkö helpottaa mökkeilijän arkea sekä sisällä että ulkona. Sähkö on mökeilläkin oikein käytettynä sekä huollettuna toimiva ja turvallinen. Sähköistys on merkittävämpiä asioita, kun kesämökki halutaan muuttaa ympärivuotiseen käyttöön. Sähkö tekee mökkeilystä helpompaa. Sähkön ansiosta mökin vuotuista käyttöaikaa voidaan pidentää ja vapaa-ajan asumisesta saadaan koko perheelle enemmän irti. Kesämökkien sähköistäminen on lisääntynyt tasaisesti viime vuosina.

Jätä yhteydenottopyyntö
Lisätietoa Pori Energian sähkönmyynnistä
– Mökit varustetaan nykyään helppokäyttöiseksi ja niillä vietetään aikaa myös talvisin. Valaistus, lämmitys sekä peruslämmön ylläpito sujuvat kätevästi, jos mökki on sähköistetty. Sama pätee esimerkiksi hälytys- ja vartiointipalveluihin. Myös ilma- ja lämpöpumput tarvitsevat sähköä. Kaikki tämä edellyttää sähköverkkoon liittymistä, sanoo Matti Holopainen Pori Energiasta.

Mökkiin järkevä sähkösuunnitelma

Jo mökin suunnitteluvaiheessa kannattaa huolellisesti miettiä sen käyttötarkoitusta. Ympärivuotisen ja tai pelkän kesäkäytön välillä on paljon eroavaisuuksia. Budjetin laatiminen ja hyvän suunnitelman tekeminen ovat oleellisia asioita niin uuden mökin rakentamisessa kuin vanhaa mökkiä sähköistettäessä. Kesämökkejä sähköistettäessä tulee ottaa huomioon monia seikkoja. Mökit eivät ole jatkuvassa käytössä ja usein niissä pidetään peruslämpöä yllä esimerkiksi kosteusvauroiden välttämiseksi. Kesä on parasta aikaa toteuttaa kesämökin valaistus. Sulan maan aikana on helpointa tehdä sähköistykseen kuuluvat maakaivuun, kun kaapelit saa maahan.
- Kesämökkinsä sähköistyksestä kiinnostuneen kannatta ottaa keväällä tai kesällä yhteys sähköyhtiöön selvittääkseen liittymän hankintaan koskevat asiat. Kesällä kannattaa keskustella myös mökkinaapurien kanssa mahdollisesta sähköistyksestä, koska useamman mökin sähköistyksessä säästää helposti kustannuksissa, sanoo Matti Holopainen Pori Energiasta.

Saaristomökkejä sähköistettäessä kannattaa olla yhteydessä sähköyhtiöön jo edellisenä syksynä. Talvella kelirikko estää saaristossa rakentamisen. Talven aikana tehdyt suunnitelmat voidaan sitten toteuttaa heti jäiden lähdön jälkeen. Kannattaa myös muistaa, että sähköasennukset,pistorasioiden, valokatkaisijoiden asennukset ovat luvanvaraista ammattityötä myös mökeillä. Ammattilainen osaa ottaa huomioon myös sen, että kesämökeillä sähkölaitteet ovat alttiina ukkosvaurioille sekä lämpötilan että kosteuden vaihteluille.

Huomioi kosteus

Kesämökit ovat yleensä talven aikana kylmillään tai peruslämmön varassa. Siksi ennen kuin sähkölaitteita alkaa talven jälkeen käyttää, kannattaa varmistaa, että laitteet ovat riittävän lämpimiä ja mahdollinen tiivistynyt kosteus on haihtunut. Kannattaa myös tarkistaa ovatko jyrsijät tehneet talvella tuhojaan. Mökillä pistotulpan irrottaminen pistorasiasta on myös järkevää. Mökkikauden aikana se on hyvä varotoimi ukkosen varalta. Ennen mökiltä lähtemistä kannattaa myös tarkistaa, että kaikki ylimääräiset laitteet on irrotettu verkosta.

Tarkista sähkölaitteiden kunto

Kesämökin sähkölaskun suuruuteen voi vaikuttaa, kun muistaa muutaman vanhan totuuden.

– Kannattaa tarkastaa vanhojen sähkölaitteiden kunto, koska ne ovat pahimpia energiasyöppöjä. Erot vanhan ja uuden laitteen sähkönkulutuksessa ovat suuria ja tämä näkyy heti laskussa. Hyvin vanhat sähkölaitteet saattavat olla myös turvallisuusriski, sanoo Matti Holopainen.

Sähkölaitteiden kunnon lisäksi tulisi tarkastaa myös talviasuttavan mökin tiivisteiden kunto. Sillä jos tiivisteet vuotavat, asukkaat kuluttavat turhaan sähköä pihan lämmittämiseen.

Jätä yhteydenottopyyntö
Lisätietoa sähkönmyynnistä
 
Päivitetty
7.6.2011