Juhlaruoka turvallisesti esille

Kesäjuhlissa on oltava tarkkana ruokatarjoilujen kanssa, sillä lämmin sää lisää ruokamyrkytysten vaaraa. Kodin kylmälaitteiden kunto ja säilytyslämpötilat on hyvä tarkistaa etukäteen. Kaikkea ruokaa ei laiteta heti tarjolle, vaan tarjoiluvateja täydennetään kylmätilasta menekin mukaan. Pihajuhlat ovat pilaantuvien ruokien kannalta erityisen haasteellisia.

- Ruokien kylmäsäilytyksen kriittisiä vaiheita ovat elintarvikkeiden kotiinkuljetus, kylmäsäilytys ja ruoanlaittoon sekä tarjoiluun liittyvä hygienia. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä löytyy tärkeää tietoa säilytyslämpötiloista ja -ajoista. Mikrobiologiset riskit voi eliminoida, kun hallitsee perusasiat, neuvoo tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta.

Säilytä kylmässä ja tuo tarjolle vähän kerrallaan.Säilytä kylmässä ja tuo tarjolle vähän kerrallaan.

Ruokatarvikkeiden ostaminen ja kuljetus:

 • Ennen ostoksille lähtöä säädä jääkaapin termostaatti kylmemmälle tai käytä pikajäähdytystoimintoa. Näin ostokset jäähtyvät kuljetuksen jälkeen nopeasti.
 • Osta tuoreita elintarvikkeita ja lue pakkausmerkinnät. Niissä on tärkeää tietoa säilytyslämpötiloista ja -ajoista. Tarkista helposti pilaantuvien elintarvikkeiden viimeinen käyttöpäivä.
 • Kerää kylmänä säilytettävät tuotteet ostoskoriin tai kylmälaukkuun viimeisinä. Osta tarvittaessa termoskassi, jonka löydät pakastealtaiden läheisyydestä.
 • Kuljeta kylmänä säilytettävät ruoat kotiin nopeasti ja mielellään kylmälaukussa.
 • Matkustaessasi osta elintarvikkeet lähellä määränpäätä. Käytä mahdollisuuksien mukaan sähköllä tai kaasulla toimivaa matkakylmälaukkua.

Kylmäsäilytys:

 • Tarkista jääkaapin ja pakastimen lämpötilat. Jääkaapin sopiva lämpötila on 4–6 astetta ja pakastimen -18 astetta. Helposti pilaantuvat kalatuotteet vaativat 0–3 asteen lämpötilan säilyäkseen viimeiseen käyttöpäivään asti.
 • Laita ruoat heti kylmälaitteeseen. Älä täytä jääkaappia niin täyteen, että ilmankierto laitteen sisällä heikkenee. Jäähdytä lämpimät ruoat nopeasti ennen kylmälaitteeseen laittamista, esimerkiksi kylmässä vesihauteessa.
 • Älä säilytä ruokia avonaisissa astioissa, vaan peitä tai pakkaa ne kunnolla. Pakastaessasi käytä pakastamiseen tarkoitettuja pakkausmateriaaleja.
 • Pakastaessasi elintarvikkeita, älä ylitä laitteen pakastuskykyä. Muussa tapauksessa pakastin ja jo säilytyksessä olevat pakasteet lämpenevät huomattavasti pakastamisen aikana.
 • Käytä pakasteet vuorokauden sisällä sulattamisesta, sillä ne pilaantuvat nopeammin kuin vastaavat tuoretuotteet. Älä pakasta sulaneita pakasteita uudelleen, ellet kypsennä niitä välillä.
 • Noudata säilytyslämpötiloista ja -ajoista annettuja pakkausmerkintäohjeita. Muista, että viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päiväys koskevat vain avaamattomia tuotteita!
 • Seuraa säilytyslämpötiloja säännöllisesti ja pidä laite puhtaana.

Esikäsittely ja valmistus:

 • Pese kädet ennen ruoanvalmistusta ja aina, kun siirryt käsittelemään erilaista raaka-ainetta.
 • Pese salaattiainekset ja kuori juurekset, jos et saa niitä pesemällä puhtaiksi.
 • Käytä eri elintarvikkeille, erityisesti raa’alle lihalle, omaa leikkuulautaansa.
 • Käytä puhtaita työvälineitä ja -astioita.
 • Kuumenna lämpimänä tarjottavat ruoat kauttaaltaan. Kypsennä etenkin siipikarja ja sianliha sekä jauheliha läpikypsäksi.
 • Vaihda keittiöpyyhettä usein ja pyyhi sillä ainoastaan liettä ja keittiön työpöytiä.
 • Älä valmista ruokaa muille, jos olet sairas.
 • Älä päästä lemmikkieläimiä työpöydille.

Tarjoilu:

 • Tuo kylmät ruoat tarjolle kylminä ja lämpimät ruoat kuumina, yli 60 asteisina.
 • Nosta maidot ja vastaavat ruoat heti ruokailun päätyttyä takaisin kylmään.
 • Lämmitä ruokaa vain kerran, sillä mikrobit kasvavat jokaisella jäähdytyskerralla ja uudelleen lämmittäminen heikentää ravintosisältöä.
 • Älä nosta kaikkea ruokaa heti tarjolle, vaan täydennä tarjoilupöytää tarpeen mukaan. Tarjoiluastioiden peittäminen kansilla auttaa ruokien kylmänä tai lämpimänä pysymistä.
 • Ruoanvalmistuksessa voi käyttää jäisiä elintarvikkeita, jotka lisätään ruokaan vasta tarjolle vietäessä. Esimerkiksi salaattiin voi lisätä jäiset katkaravut tai pakastevihannekset vasta hetkeä ennen tarjoilua.
Salaattiin voi lisätä jäiset katkaravut tai pakastevihannekset vasta hetkeä ennen tarjoilua. 
Salaattiin voi lisätä jäiset katkaravut tai pakastevihannekset vasta hetkeä ennen tarjoilua.

Miksi ruoka pilaantuu?

Elintarvikkeita pilaavien mikrobien, (bakteerit, hiivat, homeet), aineenvaihdunnan tuotteet aiheuttavat ruokamyrkytyksiä. Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit voivat lisääntyä huoneenlämmössä jo lyhyessä ajassa. Mikrobien toimintaa estetään säilyttämällä elintarvikkeet puhtaissa astioissa, puhtaassa ja kylmässä tilassa. Alle 0-asteessa mikrobit ovat horroksessa. Sulaneessa elintarvikkeessa mikrobitoiminta vilkastuu uudelleen. Maito, maitovalmisteet, liha ja kala pilaantuvat herkästi.

- Pilaantunut tuote on yleensä helppo tunnistaa maku- ja hajuaistein, joten homehtunutta hilloa tai pilaantunutta maitoa tuskin kukaan syö tai juo tietämättään, toteaa Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Vaarallisimmat ruokamyrkytysbakteerit eivät maistu tai haise ruuassa. Listerian ja vaarallisen, hajuttoman ja mauttoman ruokamyrkytysbakteerin, Clostridium botulinumin aiheuttama botulismiriski liittyy erityisesti virheellisesti valmistettuihin ja liian lämpimässä säilytettyihin kalatuotteisiin, kuten tyhjiöpakattuihin kalavalmisteisiin. Turvallinen säilytyslämpötila kalavalmisteille on +3 astetta tai kylmempi.

Kylmäsäilytys pihajuhlissa

Ruokien tarjoilupiste sijoitetaan varjoisaan, katettuun paikkaan. Markkinoilla on monenlaisia pieniä jääkaappeja, sähkö- ja kaasukäyttöisiä kylmälaukkuja ja juomanjäähdyttimiä, jotka ovat näppäriä tilapäisessä säilytyksessä. Ruoat säilyvät hetken myös kylmälaukuissa, joihin voi laittaa muutamia kylmävaraajia kylmyyttä lisäämään. Huopa kylmälaukun ympärillä tuo lisäeristystä. Hätätapauksessa kylmätilan voi tehdä paksulla sanomalehtikerroksella vuoratusta pahvilaatikosta. Pihassa oleva maakellari tai kaivo, jonne tavarat voi hetkeksi laskea ämpärissä, ovat toimivia ratkaisuja. Kylmyyttä pitää hetken myös kylmällä vedellä kasteltu pyyheliina.

Ruoanvalmistuksessa voi käyttää jäisiä elintarvikkeita, jotka lisätään ruokaan tarjolle vietäessä. Esimerkiksi salaattiin voi lisätä jäiset katkaravut vasta hetkeä ennen tarjoilua. Jälkiruokiin ja juomiin voi lisätä pakastemarjoja, jotka jäähdyttävät tarjottavan ja maistuvat mukavasti kesältä.

Ulkojuhlissa ruoan säilyvyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.Ulkojuhlissa ruoan säilyvyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.
 
Julkaistu
17.6.2014