Kiinteistön ohjauslaite valvoo loma-asunnolla yötä päivää

Sähköalan yrityksessä, johtotehtävissä työskentelevä haastateltavani asuu Oulussa. Hän rakennutti muutama vuosi sitten loma-asunnon Salla-tunturin jylhiin maisemiin. Loma-asunnolta toivottiin mukavuutta, viihtyisyyttä ja sitä, että siellä voi todella rentoutua lomatunnelmissa. Nykyaikaisen sähkötekniikan avulla loma-asunnolle on voitu tuoda elämää helpottavia ja mukavuutta lisääviä ratkaisuja. Yksi niistä on Enston ECO601-ohjauohjauslaite.

Tämän päivän uudet loma-asunnot eivät juuri poikkea vakioasunnoista mukavuuksiensa suhteen ja energiankulutuksen optimoinnin merkitys on kasvanut. Kaukana kotoa sijaitseva lomakoti halutaan myös suojata yllättäviltä vahingoilta ja ei-toivotuilta vierailta. Uusi tekniikka sekä valvoo kiinteistön tilaa että ilmoittaa siinä tapahtuvista muutoksista – automaattisesti.

Lisätietoa ohjauslaitteesta

Toimivaa ohjausta ja valvontaa tilanteen mukaan

Enston valmistaman ECO601-ohjauslaitteen käyttö perustuu ns. tilanneohjaukseen, jossa laitteeseen voidaan ohjelmoida valmiiksi kiinteistön kolme eri tilannetta: poissa, tulossa tai paikalla.

Poissa-tilanne otetaan käyttöön silloin, kun paikalta ollaan poissa pidempään. Lämmitys pudotetaan haluttuun lämpötilaan ja mahdollinen ilmanvaihto minimoidaan. Murtohälytykset voidaan kytkeä päälle ja veden tulo katkaista magneettiventtiilillä. Tulossa-tilanne valmistelee mökkiä asukkaiden saapumiseen vaikkapa lämpötilan korotuksella ja pihavalojen sytyttämisellä. Paikalla-tilanteessa kaikki taas toimii halutulla tavalla.

Alan ammattilainen kertoo valinneensa mökilleen ECO601-ohjauslaitteen ensisijaisesti mukavuussyistä.

– Aina, kun olemme menossa mökille, voimme ohjauslaitteen avulla helposti nostaa lämpötilan asumislämpötilaan. On arjen ylellisyyttä saapua valmiiksi lämmitettyyn mökkiin. Lämpötilan voi asettaa ja tarkistaa omasta puhelimesta, tekstiviestillä. Lämpötilan pudotukset merkitsevät myös suoraa energiansäästöä ja näkyvät välittömästi sähkölaskussakin.

– Lisäksi laitteen magneettiventtiileihin perustuva veden katkaisu on erityisen hyvä ominaisuus. Kun mökki sijaitsee kaukana, mieltä rauhoittaa se, että vesivahingon riski on minimoitu tekniikan avulla.

Ohjauslaitteeseen voidaan kytkeä erilaisia hälytysjärjestelmiä, joilla valvotaan esimerkiksi sähkökatkoja ja murto-, palo- tai kosteushälytyksiä.

– Meidän loma-asunnollamme tämä laite on toiminut erittäin hyvin. Turhia hälytyksiä ei ole tullut. Harvaan asutulla tunturialueella on usein sähkökatkoksia ja niistäkin laite ilmoittaa tunnollisesti. Päätin liittää laitteeseen akkuvarmistuksen, jonka ansiosta turhat ilmoitukset sähkökatkoksista loppuivat.
ECO601 poissa, tulossa, paikallaECO601 poissa, tulossa, paikalla

Helppo asentaa

– Tämän tyyppisen laitteen asentamiselle on yleensä olemassa riittävästi tilaa olemassa olevassa keskuksessakin. Laitteessa itsessään on olemassa sisäänrakennettuna 4-taajuus GSM-modeemi ja pieni ulkoinen antenni. Käyttöä varten tarvitaan vain oma SIM-kortti. Laitteessa on myös muuntaja ja lämpötila-anturit. Jotta ohjaus on mahdollista, sitä varten pitää hankkia ohjauksen mahdollistavia laitteita.

Ohjausoikeus vain valituille

ECO601-ohjauslaitetta voi ohjata vain niistä puhelinnumeroista, jotka on etukäteen ohjelmoitu laitteen käyttäjäluetteloon. Ohjausoikeus on mahdollista liittää enintään viiteen puhelinnumeroon. – Minä olen huomannut, että kahden puhelimen ohjaus on riittävä. Ei tule liikaa ohjaavia mielipiteitä, naurahtaa haastateltavani.

ECO601 on ohjauslaite, joka sopii huvilalle, mökille ja vapaa-ajanasuntoon.ECO601 on ohjauslaite, joka sopii huvilalle, mökille ja vapaa-ajanasuntoon.
 
Julkaistu
25.6.2011