Mäntyharjun loma-asuntomessujen oheiskohde: Iso-Pappilan museoalue

Perinnekorjausrakentamisesta kiinnostuneen aarreaitta on loma-asuntomessujen virallinen oheiskohde, vain noin kahdeksan kilometrin päässä messualueesta sijaitseva Iso-Pappilan museoalue. Iso-Pappila on osa Mäntyharjun vanhaa, entisöityä kirkonkylää.

Iso-Pappila on oivallinen käyntikohde vanhojen rakennusten, tavaroiden ja elämänmenon ystävälle. Oheiskohteessa voi tutustua muun muassa perinteisiin rakennusmenetelmiin ja perinnekunnostukseen. Päivittäin alueella tehdään uutta pärekattoa, saumataan navetan kiviseiniä, kunnostetaan kattotiilejä ja porisutetaan keittomaaleja. Maaleja voi ostaa myös mukaansa. Valtavan kivinavetan ylisiltä löytyy myös Etelä-Savon laajin maa- ja metsätalousajokalujen kokoelma. Lisäksi riihi on kattoremontin jälkeen taas yleisölle avoinna.

Iso-Pappilassa olevan perinnekunnostusklinikan Korjataanko? Tietenkin! -näyttely selventää perinnekunnostustoimenpiteiden suunnittelua, työvaiheita ja välineitä. Loma-asuntomessujen aikana pidettävien teemapäivien aikana voi opetella tekemään vaikkapa aidon saunavastan mökille mukaan tai käydä hevosajelulla. Tallikahvila puolestaan tarjoaa apua kahvihampaan kolotukseen.

Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011

Iso-Pappila oli valmistuttuaan pitäjän toiseksi suurin rakennus - vain kirkko oli suurempi.Iso-Pappila oli valmistuttuaan pitäjän toiseksi suurin rakennus - vain kirkko oli suurempi.

Iso-Pappilan historia

Iso-Pappilan historia ulottuu vuoteen 1812, jolloin mahtava päärakennus tehtiin kirkkoherran uudeksi asunnoksi. Valmistuttuaan se oli kirkon jälkeen pitäjän suurin rakennus. Vähän myöhemmin rakennettiin myös väentupa, suuri kivinavetta, sauna, talli, kaksi aittaa ja riihi. Nykyisin kesänäyttelytilana olevan päärakennuksen ulkoasu on peräisin pääosin 1850-luvun loppupuoliskolta.
Pihapiirissä olevissa rakennuksissa on esillä perinteinen Väentuvan näyttely talonpoikaisesineineen. Uutena osiona on Nestor Kurvinen – maakunnan kuvaaja -näyttely, joka tutustuttaa Mäntyharjun maisemiin, rakennusperinteeseen ja niiden muutokseen yhden valokuvaajan uran kautta.

Iso-Pappilan alueelta löytyy myös Mäntyharjun kesäteatterin näyttämö ja uudenuutukainen katettu katsomo. Lisäksi pienen kävelymatkan päässä Iso-Pappilasta on erilaisia sotamuistoja ja -esineistöä esittelevä Veteraani- ja korsumuseo.

Oheiskohteen ohjelmaa

29.6.–1.7. sekä 6.7. ja 8.7. Vanhojen rakennusten korjaamiseen liittyviä pulmia voi ratkoa yhdessä ELY-keskuksen asiantuntijan kanssa etukäteen sovittuina aikoina. Voit varata ajan yksin tai pienelle ryhmälle 6.6.2011 lähtien numerosta 044 262 3307.

2.7. kello 12 - 16 Nappipaja lapsille ja lapsenmielisille.
Tule tekemään nappihyrriä ja muita nappiaskarteluja!

3.7. kello 12 - 15 Lasten ja nuorten arkkitehtuuripaja

6.–7.7. Pihakoristeita sammalista ja risuista

9.7. Perhelauantai, jolloin ohjelmassa on mm. Teatteri Mukamaksen Sirkkaseikkailu, lastentori ja hevosajelua.

Oheiskohde on avoinna messuaikana 27.6.-10.7.2011 päivittäin kello 10 - 18 ja kohteeseen on vapaa pääsy. Kohteeseen on opasteet Mäntyharjuntien varressa, navigaattori opastaa perille osoitteella Iso-Pappilantie 2, Mäntyharju.
 
Päivitetty
3.6.2011