2020-luvun mökkeilyä
Loma-asuntomessuilla

Juhannuksen jälkeen Mäntyharjussa järjestettävien Loma-asuntomessujen ”tulevaisuuden mökki” kuljetettiin messualueelle maanantaina 30.5. Aalto-yliopiston suunnittelema ja valmistama Luukku-talo on yksi messujen moderneimmista loma-asunnoista, sillä nollaenergiatalo tuottaa vuositasolla yhtä paljon energiaa kuin kuluttaa.

Luukku-mökki kuljetettiin kokonaisena Espoon Otaniemestä Mäntyharjun Pyhäkoskelle. Paketti lähti liikkeelle maanantaina illalla ja saapui Mäntyharjuun tiistaiaamuna. Kuljetuksen reitti kulki vitostietä Mäntsälän ja Lahden kautta. Talon pituus kuljetuksessa oli 14,4 metriä, leveys 5 metriä ja korkeus 5,5 metriä. Talo painaa 35 tonnia. Talon pystytys paikoilleen alkoi tiistaiaamuna.

Luukku-talo jää pysyvästi loma-asuntomessualueelle ja sen voi ostaa messujen päätyttyä itselleen, sillä se myydään tarjousten perusteella.

Luukku menestyi kansainvälisessä energiatehokkuuskilpailussa

Pääosin opiskelijatyönä tehty Luukku-talo edusti Suomea kesällä 2010 Madridissa järjestetyssä kansainvälisessä Solar Decathlon Europe -kilpailussa. Kisassa eri korkeakoulut ympäri maailman kilpailivat energiatehokkaassa rakentamisessa. Luukku-talo voitti arkkitehtuurin osakilpailun ja sijoittui koko kilpailussa viidenneksi.

– Suomessa mökki on esillä suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa juuri Loma-asuntomessuilla. Luukku on varmasti kiinnostava sekä teknisiltä rakenteiltaan että ulkonäöltään, sanoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen.

2020-luvun puutalo

Luukun suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Aalto-yliopiston ryhmä, jonka johtajana toimi professori Pek­ka Heikkinen. Tekijät kutsuvat Luukkua 2020-luvun puutaloksi, sillä se ottaa tarvitsemansa energian auringosta ja ilmasta.

Hieman yli 40-neliöisen mökin katolla on 60 neliötä aurinkopaneeleja ja viisi neliötä aurinkokeräimiä. Talossa on lisäksi ilmalämpöpumppu. Talon hiilijalanjälki on pieni, sillä rakennusmateriaaleista 75 prosenttia on uusiutuvia. Valmistuessaan sen rakenteet varastoivat 11 tonnia enemmän hiilidioksidia kuin rakentaminen on aiheuttanut hiilidioksidipäästöjä.

Talon erikoisuuksiin kuuluu lisäksi sisäverhouspaneelin takana olevassa tuuletustilassa olevat erikoiskipsilevyt, joissa on olomuotoaan muuttava lisäaine tasaamassa lämpötilan vaihteluja. Loma-asunnon ikkunalasien lämmöneristys vastaa paksua hirsiseinää.

Loma-asunto on varustettu kaikin mukavuuksin ja kokonsa puolesta se sopii nimenomaan loma-asuntokäyttöön. Suunnittelussa on otettu huomioon ennen kaikkea viihtyisyys, ja modernit talotekniset ratkaisut on piilotettu näkyvistä.

– Tulevaisuuden loma-asunnot tulevat olemaan yhä enemmän ”Luukkuja” energia- ja ympäristökysymysten noustessa tärkeiksi myös loma-asumisessa. Tästä onkin monta esimerkkiä Loma-asuntomessuilla, jonka kohteissa ekologiset kysymykset on otettu laajasti huomioon, sanoo messujen projektipäällikkö Asko Patjas.
 
Päivitetty
31.5.2011