Taide ja ekotehokkuus teemoina Mäntyharjussa

Mäntyharjussa 27.6.–10.7.2011 järjestettävien yhdeksänsien valtakunnallisten loma-asuntomessujen teemoina ovat loma-asumisen ekotehokkuus ja taide.

Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011

Ekotehokkuus

Mäntyharjun loma-asuntomessujen pääteema on ekotehokkuus ja Pyhäkosken Pähkinälehdosta rakentuukin ainutlaatuisen ympäristöystävällinen loma-asuntoalue. Teema näkyy kaikessa ja kaikkialla: messukohteiden ja alueen innovatiivisessa rakentamisessa, messutapahtumissa ja oheispalveluissa.

Ekotehokas puurakentaminen on isossa roolissa loma-asuntomessuilla. Kahdestakymmenestäkahdesta messukohteesta 21 on rakennettu puusta. Hirsirakenteisia kohteita näistä on kymmenen.

Messukohteissa energian ja lämmön tuottajina hyödynnetään aurinkoenergian lisäksi myös maa- ja ilmalämpöä sekä erilaisia tulisijoja. Loma-asuntomessualueen kohteista ainakin kymmenen kuuluu A-energialuokkaan, neljä B-energialuokkaan ja kaksi C-energialuokkaan. Neljä kohdetta lämpiää maalämmöllä, kolme aurinkoenergialla, seitsemässä on ilmalämpöpumppu ja yli puolessa on puulämmitystä.

Messualueen rakentamisessa ekotehokkuus on huomioitu mm. keskitetyllä kunnallistekniikalla, yhteisellä yhdeksän jätejakeen lajittelupisteellä sekä asfaltin kieltävällä kaavamääräyksellä.

Ekotehokkuus on otettu huomioon myös itse messutapahtumaa myöten: Messuille on erinomainen mahdollisuus saapua julkisilla liikennevälineillä. Lisäksi myös esimerkiksi messuravintolasta löytyy viiden jakeen lajittelupiste.

Rakentajia ovat opastamassa alan huippuasiantuntijat muun muassa Aalto-yliopistosta ja VTT:stä. Aalto-yliopisto tuo myös messualueelle Luukku-nollaenergiatalon, joka on suomalaisen rakentamisen ja ekotehokkuusosaamisen mallitalo.

Mäntyharjun kunta ja loma-asuntomessut ovat mukana EkoLAtu-hankkeessa, joka pyrkii tuotteistamaan ekotehokkaan loma-asumisen kehittämällä uudenlaisen loma-asuntojen ekopassin. Ekopassi on ensimmäisen kerran käytössä Mäntyharjun loma-asuntomessualueella ja kaikki kohteet arvioidaan ekopassin kriteereiden mukaisesti.

Taide

Mäntyharjun tunnetuin matkailukohde Taidekeskus Salmela vastaa messujen toisesta teemasta, taiteesta. Taide näkyy monin tavoin näyttelykohteissa ja ulkoalueilla, sillä Taidekeskus Salmela tuo messukohteisiin nähtäväksi suomalaisten taiteilijoiden teoksia ja messualueelle veistostaidetta. Jo messujen pääportilla messuvieraita tervehtii Ernst Mether-Borgströmin neljä metriä korkea Tervehtijä-patsas.

Messukohteissa on esillä myös muiden kuin Salmelan taiteilijoiden teoksia. Lisäksi Taidekeskus Salmelan pihalle nousee Jukka Rintala suunnittelema huvimaja Lumilumme sekä Saara Karirannan ja Tuomo Rosenlundin TALO-projekti.

"Taide sopii hyvin loma-asuntomessujen teemaksi, koska pohjimmiltaan sekä lomailussa että taiteessa on kyse mielen virkistyksestä", miettii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Taidetta ja kulttuuria messusisältöön tuo myös pienen kävelymatkan päässä Salmelasta sijaitseva loma-asuntomessujen virallinen oheiskohde, Iso-Pappilan museoalue. Alueella esitellään perinnerakentamista erilaisten työnäytösten ja näyttelyiden avulla.
 
Päivitetty
30.5.2011