Asuntomessut 2011
merellisessä Kokkolassa!

Kokkola; Keski-Pohjanmaan pääkaupunki

Kokkola sijaitsee Keski-Pohjanmaalla, Pohjanlahden rannalla. Se on maakunnan taloudellinen, hallinnollinen ja sivistyksellinen keskus. Kaupungin on perustanut vuonna 1620 Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf. Sitä ympäröinyt Kaarlelan kunta liitettiin kaupunkiin vuonna 1977. Vuoden 2009 alusta Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kunnat liittyvät Kokkolaan.

Kokkolassa risteytyvät kolme valtatietä, VT 8 (Oulu - Turku), VT 13 (Kokkola - Jyväskylä - Lappeenranta) ja VT 28 (Kokkola - Kajaani). Maan päärata kulkee Kokkolan kautta. Junamatka Helsinkiin kestää noin 4 tuntia. Kokkolan keskustasta on 22 km Kruunupyyn kansainväliselle lentokentälle.

Kokkola on kaunis, vireä ja elävä kaksikielinen merenrantakaupunki, jolla on pitkät kaupan ja merenkulun perinteet. Kasvava ja kehittyvä maakuntakeskus tunnetaan vahvana kauppa-, koulutus- ja teollisuuskaupunkina. Alueen tärkeät tukijalat ovat vene-, metalli-, kemia-, puu-, ja hyvinvointiala sekä viestintä- ja tietokonetekniikka.
Kokkola on viihtyisä kotikaupunki lähes 50 000 kokkolalaiselle. Vilkas kulttuurielämä, monipuoliset urheiluharrastusmahdollisuudet, kaunis luonto ja merelliset maisemat luovat hyvät puitteet asua ja elää hyvää elämää. Kokkola on klassinen kaupunki, jossa yhdistyy vuosisatainen historia moderniin kaupunkilaisuuteen ja merellisyyteen.

Tervetuloa asuntomessuille Kokkolaan 15.7 - 14.8.2011!

Neristan - Kokkolan vanhakaupunki

Kokkolan suuri ylpeydenaihe, vanhakaupunki Neristan on yksi maamme yhtenäisimpiä ja laajimpia, säilyneitä suurvalta-ajan kaupunkikokonaisuuksia. Se on 12 puutalokorttelin laajuinen. Siellä sijaitsee myös asuntomessujen oheiskohde; Knapen. Knapen on 1800-luvun alussa valmistunut talo, joka on remontoitu Neristanin henkeä kunnioittaen.

Vuonna 1665 laadittu asemakaava on säilynyt koskemattomana sekä alakaupunki Neristanissa että yläkaupungissa Oppistanissa. Oppistanin alueeseen on kuitenkin etenkin 1900-luvun puolivälin jälkeen kohdistunut paljon muutospaineita, joten sen rakennuskanta on vuosikymmenten kuluessa uudistunut.
NeristanNeristan

Muuttuneet maisemat

Kaupungin perustamisen aikoihin pääsi purjeveneellä aivan kaupungin keskustaan, mutta voimakkaan maankohoamisen seurauksena maisemakuva on niistä ajoista muuttunut. Nyt entisestä Kokkolanlahdesta on muistona vain pieni kanava, kaupunginsalmi. Kaupunginsalmen suulta avautuva Vanhansatamanlahti on monien kaupungin historiaan liittyvien tapahtumien näyttämö ja jatkuva kehittämistyön kohde. Kesällä 2011 alueella järjestetään Kokkolan asuntomessut. Ne ovat järjestyksessä 42. valtakunnalliset asuntomessut. Edellisen kerran messut on järjestetty Kokkolassa vuonna 1975.

Merellinen Kokkola ilmasta katsottunaMerellinen Kokkola ilmasta katsottuna

Asuntomessut 2011

Kokkolan asuntomessualue sijaitsee meren äärellä, Vanhansatamanlahdella noin 2 km kaupungin ydinkeskustasta. Alueen sijainti meren rannalla antaa ainutlaatuiset puitteet monipuoliseen rakentamiseen ja koko asemakaava-alue liittyy Kokkolan kaupungin keskustan yhdyskuntarakenteeseen.

Alueen poikkeuksellinen pyöreä muoto antaa alueelle kaavallisesti kauniin ilmeen ja on herättänyt kansainvälisestikin runsaasti mielenkiintoa. Alue on 9 hehtaarin kokoinen, josta 5 hehtaaria rakentuu messuille. Yhteensä alueelle valmistuu 131 asuntoa, joista 40 tulee näyttelykohteiksi. Esiteltävinä messuilla on 30 omakotitaloa, seitsemän kerrostaloasuntoa, kaksi rivitaloasuntoa ja yksi paritaloasunto.

Messualueen tonteista 8 on omarantaisia, 2 rantaoikeudella ja kaikille muille asukkaille on puoletaan varattu venepaikka alueen pienvenesatamasta. Satama-altaaseen mahtuu noin 40 pienvenettä ja pienvenesatamassa järjestetään asuntomessujen aikana venenäyttely!
 
Julkaistu
26.5.2011