• Etusivu
  • Rakentaminen

Käännetty arvonlisäverovelvollisuus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.05.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kuluvan vuoden aprillipäivänä astui voimaan arvonlisäverovelvollisuutta koskeva uudistus, jossa myyjän sijasta ostaja on arvonlisäverovelvollinen. Uudistuksella pyritään ehkäisemään harmaata taloutta ja talousrikoksia. Alkuvaiheessa muutos vaatii hieman työtä ja totuttelua, mutta menettely on kuitenkin selkeä. Eniten kuitenkin puhuttaa se, millaisissa tilanteissa sitä oikein sovelletaan ja ennen kaikkea ketä se koskee.

Ketä muutos koskee?

Käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta sovelletaan, kun verovelvollisuus on syntynyt 1.4.2011 tai sen jälkeen. Eli mikäli palvelu on alkanut ennen tätä, käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta.

Kahden seikan tulee toteutua:

  • Palvelu on rakentamispalvelua tai työvoiman vuokrausta rakentamispalvelua varten ja
  • Ostaja on elinkeinonharjoittaja, joka toiminnassaan muutoin kuin satunnaisesti myy rakentamispalvelua tai vuokraa työvoimaa rakentamispalvelua varten. Ostaja voi olla myös ns. välimies eli elinkeinonharjoittaja, joka myy edelleen kyseisen palvelun edellä määritellylle elinkeinonharjoittajalle.

Uudistus ei siis koske yksityishenkilöitä, jotka esimerkiksi palkkaavat kotiinsa remonttiapua.

Käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta sovelletaan aina kun sen edellytykset täyttyvät.

Mitä rakentamispalveluita se koskee?

Alla listattuna esimerkkejä:

  • maapohja- ja perustustyöt
  • rakennustyö
  • rakennusasennus
  • rakennuksen viimeistely
  • rakennuskoneiden vuokraus, kun samalla vuokrataan kone ja sen käyttäjä
  • rakennussiivous
  • työvoiman vuokraus rakentamispalvelua varten.

Mitä rakentamispalveluita se ei koske?

Alla listattuna esimerkkejä:

  • tuotantotoiminnassa käytettävien koneiden ja laitteiden asentaminen ja pystyttäminen
  • arkkitehtipalvelut, rakennus- ja rakennesuunnittelu sekä muut insinööripalvelut ja tekninen suunnittelu
  • rakennuskoneiden vuokraus ilman kuljettajaa
  • ulkotilojen (tiet, lentokentät, torit, puistot yms.) puhtaanapito
  • kuljetuspalvelut
  • kiinteistönhoitopalvelut.

Varsinkin alkuvaiheessa rajanveto on haasteellista ja tulkintavaikeuksia saattaa esiintyä.

Miten uudistus näkyy yrityksessä?

Huomioitavaa on, että myyjän velvollisuus on selvittää, onko ostaja verovelvollinen. Tämän toteutuessa myyjä siis laskuttaa ostajaa verottomalla laskulla.

Aikaisemmin alihankintayritykset ovat lisännet ALV:n laskuunsa ja tilittäneet veron valtiolle tietyin aikavälein. Nykyään laskusta vähennetään ALV:n osuus. Se, miten muutos vaikuttaa yrityksen talouteen, jää ajan kanssa nähtäväksi. Alihankkijayritykset ovat kuitenkin maksaneet veroa materiaaleista ja hakevat niistä hyvityksiä myöhemmin, jolloin vaikutukset yrityksen maksuvalmiuteen saattavat tulla yllätyksenä.

Myöskin se, kuinka paljon lisätyötä muutos verohallinnossa tuottaa, jää nähtäväksi. Ruotsissa tämä käännetyn arvonlisäverotuksen malli on ollut käytössä jo pari vuotta.

Muita ajankohtaisia uutisia

Lähde: vero.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Joskus uretaanivaahdon levityksessä ja pistoolin kanssa tulee vaikeuksia. Asiantuntija vastaa
Pillivaahdotusta yhdellä kädellä
Polyuretaani on monikäyttöinen aine rakentamisessa. Sillä voi asentaa, tiivistää, täyttää ja eristää. Pillivaahdot kehittyvät jatkuvasti: uusin tulokas TYTAN O2 STD Ergo PU-Pillivaahto uudenlaisen pillin kanssa on käytettävissä yhdellä kädellä eikä vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta modernin kemiallisen koostumuksensa ansioista.
20223_77470.jpg
Paras aika hoitaa salaojaremontti on juuri nyt
Moni mieltää salaojaremontin kesällä hoidettavaksi urakaksi. Mutta Suomen lyhyttä suvea ei kannata uhrata pihassa mylläämiselle, eli jos olet suunnitellut salaojaremonttia, toimi pikaisesti. Nimittäin routa ja Vesivekin Kesäkone yhdessä tuovat remontoijalle selkeän edun.
swegon
Paljonko ilmanvaihtokone kuluttaa sähköä?
Sähkön hinnan hipoessa pilviä, ajatus lämmön karkaamisesta ja punaisena hehkuvista lämmitysvastuksista hirvittää. Mutta mistä tiedät, tuhlaako sinun ilmanvaihtokoneesi tarpeettomasti energiaa?
20183_51973.jpg
Vaadi saumaustöiden tekijältä ammattitaitoa
Elementtien saumaustöiden tilaajan kannattaa varmistaa, että saumaustöitä tekee ammattilainen, jonka osaaminen on varmistettu uudella saumaustyökorttikoulutuksella. Saumat ovat usein se rakennuksen heikoin lenkki, josta sisäilmaongelmat ja rakenteiden kosteusvauriot syntyvät. Halvin saumaustyö saattaa myös altistaa asukkaat, työntekijät ja ympäristön PCB:lle, lyijylle ja asbestille.
20096_17386.jpg
Kattotarvikkeet, betonitiilikatto
Monier tarjoaa täydellisen kattoratkaisun, johon kuuluvat kiinnikkeet, tiivisteet, läpiviennit ja rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet.
20216_71132.jpg
Tässä on perinteistä kattotiiltä 15 prosenttia kevyempi versio - katso tarjous!
Uutta kattoa mietittäessä varsinkin vanhempiin taloihin pelätään tiilikaton painoa. Se on kuitenkin turhaa. Tiilikaton voi asentaa minkä tahansa katemateriaalin tilalle. BMI on nyt myös kehittänyt entistä kevyemmän kattotiilen, jonka ulkonäkö hivelee silmiä. Ensi silmäyksellä Ormax Aerlox näyttää tavalliselta kattotiileltä, mutta todellisuudessa se on vuosien tutkimusten ja testien tulos. Uusi betoniseos ja ainutlaatuinen profiili tekee Aerlox-kattotiilestä entistä vahvemman ja kevyemmän.Nyt saat Aerloxin ja muut BMI Ormaxin tiilikatot tarjoushintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!Pyydä tarjous

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton