Mitä eroa on laminaatilla ja parketilla?

Kodin kruunaa kaunis lattia. Jokaiseen tyyliin ja makuun löytyy vaihtoehtoja, joista valita. Lankkulattian tunnelmaa huokuvat 1-sauvaiset Kartano-parketit ovat nostaneet suosiotaan niiden ainutlaatuisen ulkonäön ja näyttävyyden vuoksi. Puinen lattia on kaunis ja usein valintaa punnitaankin juuri laminaatin ja parketin välillä. Molemmat näyttävät puulta, mutta ovatko ne sitä oikeasti?

Lisätietoa parketeista

Lisätietoa laminaateista

Tammilaminaatti ei ole tammea

Vaikka usein kuuleekin puhuttavan tammilaminaatista, tammen kanssa sillä ei ole muuta yhteistä kuin lattian pinnan tammea imitoiva kuva. Laminaatteja on saatavana myös mm. kivilaattakuosisina. Laminaattilattioissakin on kuitenkin eroja. Upofloor-laminaattien valmistuksessa korkeatasoinen laatu on asetettu etusijalle. Upofloor-laminaateissa on erittäin laadukas HDF-runko, jonka suuri tiheys tuo hyvän iskun- ja painumankestävyyden ja minimoi lattian kosteuselämistä. Laminaattien kosteudensieto-ominaisuuksia on parannettu runkolevyn erikoiskäsittelyllä.

Laminaattilattia on helppo ja edullinen tapa saada kotiin uutta ilmettä. Se kestää kovempaakin kulutusta ja säilyy vähällä vaivalla kauniina pitkään. Laminaattilattian voi myös purkaa ja asentaa uudelleen. Asennus onnistuu esimerkiksi vanhan muovimaton päälle. Helppoakin se on; nykyaikaisen lukkoponttilaminaatin voit asentaa täysin omatoimisesti.

Laminaatin pinta tuntuu jalan alla viileältä ilman lattialämmitystä ja se saattaa olla liukas. Lattialämmityksen kanssa sekä asennusvaiheessa että käytössä pitää olla tarkkana, jottei laminaattiin tule pysyviä muodonmuutoksia. Laminaatin puolesta puhuu kuitenkin usein sen edullinen hinta, kun halutaan tehdä nopea ja edullinen remontti. Laminaattivalikoimien monipuolisuus sekä laminaatin naarmunkestävyys myöskin houkuttelee kuluttajia laminaatin käyttäjiksi.

Upofloor-laminaattien valikoimasta löytyy runsaasti vaihtoehtoja tunnelmaltaan erilaisiin sisutuksiin. Valittavana on kymmeniä erivärisiä ja erityyppisillä pintakäsittelyillä toteutettuja puu- ja kivilaattakuoseja.

Upofloor-laminaatti Infinity 732 Tammi BreweryUpofloor-laminaatti Infinity 732 Tammi Brewery

Parketti on kokonaan puuta

Parketin rakenne eroaa oleellisesti laminaatista. Parketin pintakerros on öljyttyä tai lakattua kovapuuta, keskikerros yleensä kuusesta tehtyä rimalevyä ja pohjakerros vaneria. Parketti on siis täyttä tavaraa pinnasta pohjaan.

Mitä sitten on laminaattiparketti? Sellaista ei ole olemassakaan. Yleensä tällä viittauksella tarkoitetaan laminaattia.

Upofloor Tammi Smoked 3-sauvainen parkettiUpofloor Tammi Smoked 3-sauvainen parketti

Miksi valita parketti?

Parketti on lämmin jalalle ja miellyttävä kävellä. Parketti on myös tukeva lattiamateriaali. Suomen ilmastossa ilmankosteudella on oleellinen merkitys lattiamateriaalia valittaessa. Kokopuinen parketti toki elää ilmankosteuden kasvaessa, mutta palautuu sitten takaisin muotoonsa ilmankosteuden palautuessa takaisin normaalitasolle. Laminaatti sen sijaan ei enää palaudu. Parketin puolesta puhuu myös sen uudelleenkäsiteltävyys; parketti voidaan hioa ja lakata tai öljytä pariinkin kertaan.

Parketin hinta määräytyy puulajin ja lajitelman mukaan. Lajitelmista kallein on sävyltään tasainen Select, edullisempi taas on kirjavampi Nature tai oksainen Country. 3-sauvaiset parketit ovat perinteisiä ja edullisimpia. Lankkumaisilla, 138 ja 188 mm leveillä Kartano-parketeilla luot sisustukseen korkealaatuista ylellisyyttä. Ne tuovat mieleen vanhojen arvokkaiden rakennusten puulattiat luoden huonetilaan suuren tilan tuntua ja perinteisyyttä.

Peruspintakäsittelyt ovat lakkaus ja öljyäminen. Näiden lisäksi tarjolla on pinta- ja puunkäsittelyjä, joilla parketin ulkonäköön voidaan vaikuttaa. Upofloor-parkettimallistossa on tarjolla muun muassa petsattuja sekä valko- ja antiikkiöljyttyjä tammiparketteja. Harjauksella saadaan myös ilmettä parkettiin.

Vaihtoehtoja jokaiseen kotiin - Suunnittele FloorDesignerilla

Oma parketti löytyy helposti Upofloorin nettisivuilta, mistä löytyy paljon lisätietoa puusta ja parketista. Kokeile lattiaa eri tiloihin Upofloor Floor Designerilla. Voit vaihtaa valitsemaasi kuvaan minkä tahansa parkettimallin ja näet miten parketin ulkonäkö muuttaa tilan ilmettä. Aidosta puusta valmistettu parkettilattia luo ajattoman tyylikkään lähtökohdan sisustamiselle. Parkettilattian värisävyllä ja pintakuvioinnilla on keskeinen merkitys tilan tunnelman luomisessa ja persoonallisen sisustuksen rakentamisessa. Voit valita kotisi lattiapinnaksi vaalean ja raikkaan, aistikkaan kevyen parketin tai tumman ja edustavan, arvokkuutta huokuvan puulajin. Parketti luo ympärilleen viihtyisän ilmapiirin ja luo upeat puitteet niin huonekaluille kuin muullekin sisustukselle

Kokeile FloorDesigneria

Upofloor Tammi Kartano Nature 188 -parkettiUpofloor Tammi Kartano Nature 188 -parketti
 
Julkaistu
26.6.2017