Valaistus on tärkeä osa sisustusta

Valaistuksen tarkoituksena ei ole pelkästään valon tuottaminen. Valaistuksella voidaan korostaa sisustusratkaisuja ja valaistus saattaa ratkaista, toimiiko muuten hyvällä maulla valittu asunnon sisustus toivotulla tavalla. Huolellisesti suunnitellulla ja toteutetulla valaistuksella voidaan merkittävästi lisätä asuinviihtyvyyttä sekä korostaa arkkitehtuuria ja sisustusratkaisuja.

Lampuissa, valaisimissa ja valaistuksenohjauksen menetelmissä on runsaasti valinnanvaraa. Lampun valo-ominaisuudet ja valaisin ratkaisevat, miten viihtyisältä kodin sisustus näyttää.

Hehkulamppu, halogeenilamppu, loistelamppu vai joku muu?

Tavallisin kotona käytetty lamppu on edullinen hehkulamppu, jonka etuja ovat hyvä värintoisto ja säädettävyys. Paljon sähköä kuluttavina ne tulevat kuitenkin poistumaan kaupoista asteittain, joten on jo aika siirtyä korvaaviin valonlähteisiin.

Halogeenilamput ovat uudemman sukupolven valonlähteitä, joita on saatavilla myös aivan hehkulampun näköisinä ja kokoisina. Niiden energiankulutus on selkeästi hehkulamppua pienempi. Halogeeni tuottaa kirkasta valkoista valoa ja ne kestävät noin 2-4-kertaa pidempään kuin hehkulamppu. Halogeenilamput toimivat joko 12 V tai 230 V jännitteellä ja ne sopivat parhaiten kohde-, tehostus- ja koristevalaistukseen yleisvalon lisänä. Halogeenilampuilla voidaan saada aikaan erittäin näyttäviä ja eläviä valaistusratkaisuja.

Loistelamput ja pienoisloistelamput ovat huomattavasti hehkulamppua tehokkaampia valon tuottajia. 100 W hehkulamppua vastaava valovirta saadaan 18 W loistelampulla, joka lisäksi palaa 8- 15 kertaa hehkulamppua kauemmin. Loistelamput soveltuvat paikkoihin, joissa valoa tarvitaan jatkuvasti.

Uutta teknologiaa edustavat mm. pitkäikäiset LED-lamput sekä valon siirtäminen valokuidulla. Molemmat tarjoavat täysin uusia mahdollisuuksia elävöittää sisustusta ja käyttää valoa uusilla tavoilla.

Ohjaus avaa uusia mahdollisuuksia
Oleskelu- ja makuutilojen viihtyisyyttä voidaan ratkaisevasti parantaa valaistuksen ohjauksella. Kytkimien tarve ja himmennettävät va...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan