• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuntomessut Hyvinkäällä testialustana uusille energiamääräyksille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.05.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhteistyötahojen projekti auttaa rakennuttajia määräysten noudattamisessa

Ympäristöministeriön uudet rakentamismääräykset uudisrakennusten energiatehokkuudesta astuvat voimaan heinäkuussa 2012. Määräysten tarkoituksena on asettaa rakennuksen kokonaisenergiankulutukselle rakennustyyppikohtainen yläraja.

Suomen Asuntomessut, Kuntaliitto, VTT, Rakennusteollisuuden koulutuskeskus RATEKO, Ympäristöministeriö, RTT ry, Pientaloteollisuus ry sekä Hyvinkään kaupunki ovat aloittaneet yhteisen kehitysprojektin, jolla autetaan kuntia yhtenäistämään rakennusvalvontojen käytänteitä muuttuvien energiatehokkuusasioiden huomioimisessa.

Tarkoituksena on kehittää rakennushankkeiden prosessia niin, että 2012 muuttuvat ja käyttöönotettavat energiamääräykset tulisi huomioitua niin rakennuttajien, kunnan rakennusvalvonnan, pientalotoimittajien kuin suunnittelijoiden osalta samalla tavalla. Tavoitteena on auttaa erityisesti talojen pääsuunnittelijoita toteuttamaan energiatehokkaita rakennuksia.

Tietoiskuja ja koulutusta

Projektissa Hyvinkään asuntomessurakentajille ja -suunnittelijoille tarjotaan koulutusta, jonka avulla on helpompi suunnitella messuille rakennettavat talot uusien määräysten mukaisiksi. Käytännössä messutoimijat saavat kohdennettuja tietoiskuja ja koulutuspaketteja.

Asuntomessut Hyvinkäällä tarjoaa messurakentajille mahdollisuuden tutustua määräyksiin asiantuntijoiden ja kaupungin rakennusvalvonnan johdolla. Projektin pääpaino on Hyvinkään asuntomessualueen omakotitaloissa, mutta mukaan otetaan myös tuottajamuotoiset rakennukset.

– Hyvinkään messuilla talojen tulee jo olla uusien määräysten mukaisesti rakennettuja. Messujen rakennuttajille tarjottu ilmainen koulutus auttaa esimerkiksi suunnittelemaan normien mukaan hyväksyttävät rakenteet omaan taloon. Uudistuksen myötä rakennuksen kokonaisenergiatehokkuuden mittaamisessa pitää ottaa useita asioita huomioon, kuten eristeet, rakenteelliset ja talotekniset ratkaisut sekä energian/lämmön lähteet, Suomen Asuntomessujen markkinointi- ja viestintäjohtaja Kari Salmi kertoo.

– Tuleville asukkaille tämä tarkoittaa pienempää energian kulutusta ja siten säästöä kotien käyttö- ja ylläpitomenoissa, apulaisrehtori Marko Makkonen RATEKOlta lisää.

Tulokset verkossa

Projektin tuloksena dokumentoidaan informaatio jokaisen rakennuksen kohdalta sen energiatehokkuuteen liittyvistä asioista. Asuntomessuilla Hyvinkäällä 2013 kehitetään prosessi, jossa testataan nykyisestä muuttuvia asioita ja asuntomessualue toimii koko prosessin ajan uusien määräysten testausalustana. Projektin keskeinen asia on muutoksen läpivienti hallitusti ja prosessin edelleen kehittäminen.

– Lisäksi tavoittelemme sitä, että kaikki maamme rakennusvalvonnat toimivat jatkossa pääosin yhdenmukaisilla toimintatavoilla energiatehokkaiden pientalojen ohjauksessa. Luomme tässä rakennusvalvonnalle työkalut muun muassa rakennushankkeeseen ryhtyvän opastamiseen ja ohjaamiseen, kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen Suomen Asuntomessuilta kertoo.

– Projektin aikana syntyvien mallien pohjalta suositellaan tiettyjen dokumenttien hyödyntämistä laajemminkin. Mallit luodaan ja dokumentoidaan Hyvinkään suunnittelunohjaus- ja rakennuslupaprosessin aikana ja lopuksi ne kootaan verkkoon, Asuntomessut Hyvinkäällä -tapahtuman projektijohtaja Raija-Leena Ahtola-Marks lisää.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20084_10461.jpg
Askossa on sisustamisen iloa
Askossa on kodinsisustajalle laadukas, ajanhenkinen ja kilpailukykyinen mallisto. Kodin eri tiloihin löytyvät kaikki kalusteet sohva- ja ruokailuryhmistä moottorivuoteisiin ja komeroihin. Kokonaisuuksia voi lähteä rakentamaan myös tuoteperheistä. Sisustuksen loppusilauksen voi tehdä Askon valaisimilla, peitteillä, tauluilla ja muilla sisustustuotteilla.
oras-mokkihana-asennettuna
Mökkihanasta lämmin vesi mökille
Oras Safira mökkihana tuo lämpimän veden kesämökeille, grillikatoksiin ja autotalliin. Mökkihanan asentaminen on helppoa – tarvitaan vain kylmävesiliitäntä ja sähkö. Hana ja vedenlämmitin ovat mökkihanassa samassa paketissa.
200711_7285.jpg
Kastelli AIKA -mallisto yhdistää perhettä
Talosuunnittelua psykologisista lähtökohdistaOmakotitalojen suunnittelussa huomioidaan uutena asiana psykologiset tekijät. Kastellin AIKA-malliston suunnittelussa arkkitehtien laaja kokemus on yhdistetty uusimpaan tietouteen lasten turvallisesta ja virikkeellisestä kasvuympäristöstä. Arkkitehtien ohella suunnitteluryhmään on kuulunut ihmisen kehityksen asiantuntija, psykologian professori Lea Pulkkinen.Kastellin AIKA-mallistossa on käytetty uudenlaista suunnittelun ajattelutapaa – AIKA-kodit on suunniteltu yhdistämään ja vahvistamaan perheitä.– Käytettävissä oleva tila vaikuttaa ihmisiin, heidän toimintoihinsa ja vuorovaikutukseen, Lea Pulkkinen selventää psykologista näkökulmaa.Mallistoa suunnittelemassa ollut arkkitehti Jouko Saari kertoo, että 1980-luvulla keskivertopalkansaajat rakensivat 110–115 m² koteja, jolloin tilat riittivät välttämättömille toiminnoille. Nykyisin vastaavan kokoiset perheet rakentavat kuitenkin jo keskimäärin 135–180 m² koteja. Tämä on tuonut lisää mahdollisuuksia pohtia muutakin kuin perustarpeiden tyydyttymistä.
20073_4276.jpg
Luonnonkiveä lattiaan
Luonnonkivi henkii ympärilleen yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Sisustusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Luonnonkiven ominaisuuksia arvostetaan, mikä merkitsee arvonnousua asunnolle. Luonnonkivi on erittäin käytännöllinen materiaali kodin eri pinnoille.
200912_19582.jpg
Vesihuolto-osuuskunnille oma etujärjestö
Haja-asutusalueilla olevat vesiosuuskunnat ja vesihuolto-osuuskunnat ovat saaneet oman etu- ja palvelujärjestönsä. SVOSK, eli Suomen Vesihuolto-osuuskunnat yhdistyksen toimintaa on pohjustettu järjestelmällisesti 2008 syksystä lähtien. Keskusteluissa ovat olleet mukana kommentoimassa myös mm. Maa- ja metsätalousministeriö, Pellervo-seura, Suomen ympäristökeskus sekä myös Vesi- ja viemärilaitosyhdistys. Tavoitteeksi asetettiin yhdistyksen perustaminen syksyllä 2009 ja perustamiskokous toteutuikin suunnitellussa aikataulussa 17.10.2009.
20073_4255.jpg
1950-luvun rintamamiestalon peruskorjaus
Viidenkymmenen vuoden asuminen oli jättänyt jälkensä rakennukseen ja nelihenkinen perhe halusi taloonsa nykyaikaisia ratkaisuja. Ikkunat, ulko-ovet, keittiö- ja saunaosasto uusittiin. Koska peruskorjauksen jälenn rakennuksen tiiviys parani oleellisesti, painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä vaihdettiin koneelliseen tulo-/poistojärjestelmään. Ilmanvaihtokoneeksi valittu VALLOX DIGIT SE sijoitettiin kellariin saunatilojen läheisyyteen. Poikittaiset kanavoinnit tehtiin lähes kokonaan kellaritilassa ja asuintiloihin tarvittiin pystynousujen lisäksi vain muutama lyhyt vaakakanava, jotka oli helppo koteloida näkymättömiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton