Kysy, vastaamme -palvelu:
Saunaremontti rintamiestalon kellarissa?

Remontoijan esittämä kysymys:

Rintamamiestalo on valmistunut vuonna 1953. Seuraavaksi kunnostusvuorossa olisi kellarikerros. Kosteutta ei ole havaittu.

Ulkopuoli on kunnostettu; salaojat ja sadevesiviemärit asennettu. Uretaanilevy on asennettu maanpinnan suuntaisesti 100cm. Kellarikerroksessa on lähes alkuperäinen sauna ja pukuhuone sekä muita tiloja.
Miten pitäisi tehdä oikein ulkoseinä? Rakenne on nyt ulkoapäin seuraava: patolevy, alkuperäinen pikeys, valettu sokkeli, ilmarako noin 100mm jossa arviolta noin 50-100mm lasivillaa, rivinteeraus (savitiili lappeellaan). Saunan kohdalla on vanha panelointi muualla muurattu tiili, ei mitään pinnoitetta.

Entä lattia, joka on ainakin saunan osalta purettava? Kannattaisiko eristää, kun laitamme lattialämmityksen ainakin pesu- ja ehkä myös muihin tiloihin?
Rintamamiestalon kellaritilaan saadaan remontoitua toimivat kylpyhuone- ja saunatilat, kunhan toteutuksessa huomioidaan ko. rakennuksen ominaispiirteet ja niiden aiheuttamat vaatimukset remontille.Rintamamiestalon kellaritilaan saadaan remontoitua toimivat kylpyhuone- ja saunatilat, kunhan toteutuksessa huomioidaan ko. rakennuksen ominaispiirteet ja niiden aiheuttamat vaatimukset remontille.

Asiantuntijan vastaus:

Kyseisessä tilanteessa seinän rivinteerausta eli verhomuurausta ei välttämättä tarvitse purkaa. Seinien nykyinen eristevahvuus tosin on riittämätön. Muurauksen sisäpuolelle tulisi asentaa lisäeristykseksi esimerkiksi SPU Sauna-Satu -eristelevyt. Verhomuurauksen voi myös purkaa, jolloin saa lisätilaa eristämiseen ja ts. myös käyttöön jää enemmän neliöitä.

Lattioiden kohdalla olisi hyvä ottaa ne kokonaan auki ja kaivaa ensin perusmaata pois. Alimmaiseksi tulee laittaa vähintään 20 cm soraa kapillaarikatkoksi. Tämän päälle asennetaan 10-15 cm EPS-eristettä sekä 60 mm betonilaatta, johon asennetaan lämmitys.

Kannattaa vielä pyytää ammattilainen katsomaan rakenteita virheiden välttämiseksi. Remontin yhteydessä tulisi myös muistaa huolehtia, että kellarikerroksen ilmanvaihto on kunnossa.

Lisätietoa kylpyhuoneista ja saunoista

Lisätietoa eristämisestä

Kysy, vastaamme -palvelu

  • Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat.
  • Kysymysten esittäminen on maksutonta.
  • Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
  • Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

 
Julkaistu
11.11.2013