Nollaenergiatalo valmistui Mäntyharjulle

Suomen ensimmäinen kuluttajamyyntiin suunnattu nollaenergiapientalo on valmistunut Mäntyharjulle. 174 neliön talo on suunniteltu loma-asunnoksi, mutta se soveltuu myös ykkösasunnoksi. Nollaenergiatalo tuottaa energiaa yhtä paljon kuin kuluttaa.

Nollaenergiatalo valmistui Mäntyharjulle.Nollaenergiatalo valmistui Mäntyharjulle.
”Tätä nollaenergiataloa voidaan pitää tulevaisuuden loma-asuntona. Talon ratkaisuissa on haettu laatua ja muunneltavuutta. Asukas voi itse päättää, käyttääkö sitä ykkös- vai kakkosasuntona”, Suutarinen Yhtiöiden toimitusjohtaja Timo Suutarinen kertoo.

Nollaenergiatalo perustuu energiatehokkaisiin rakenneratkaisuihin, joita täydentää talon oma uusiutuvan energian tuotanto.

“Nollaenergiatalo on selvästi tavanomaista taloa tehokkaammin eristetty ja ilmatiiviimpi. Tehokkaalla eristämisellä minimoidaan talossa tuotettavan energian tarve“, kertoo SPU Systemsin varatoimitusjohtaja Janne Jormalainen.

Nollaenergiatalo tuottaa saman verran energiaa vuodessa, kuin se vastaavassa ajassa kuluttaa. Kivitasku-nollaenergiatalossa energiaa tuotetaan maalämpöjärjestelmällä ja aurinkokeräimillä. Lisäksi talon energiatalouteen vaikuttaa ilmanvaihdossa käytettävät tehokkaat lämmöntalteenottolaitteet.

Talossa on julkisivuna käytettävä graafinen betoni

Huoneistoalaa Mäntyharjulle rakennettavassa Kivitasku-nollaenergiatalossa on 150,5 neliötä ja kerrosalaa 174,5 neliötä. Energiatehokkuuden lisäksi merkillepantavaa talossa on julkisivuna käytettävä graafinen betoni, jonka kuvion on suunniteltu toimivan visuaalisesti yhteen taloa ympäröivän koivumetsän kanssa.

Yleisö voi tutustua nollaenergiataloon Mäntyharjulla Pyhäkosken Pähkinälehdossa pidettävillä Loma-asuntomessuilla 27.6.–10.7.2011.
 
Julkaistu
16.5.2011