Loma-asuntomessualueella loistavat led-katuvalot

Mäntyharjun loma-asuntomessualueeseen liittyvän omakotitaloalueen katuosuudet valaistaan led-tekniikalla. Viisi omakotitalotonttia kattavalle alueelle on asennettu viisi ledeillä toimivaa valotolppaa. Tolppien väriksi valittiin metsäiseen taustaan hyvin sointuva vihreä.

Jokainen valo kuluttaa noin 20 wattia sähköä, mikä on jopa noin seitsemän kertaa vähemmän kuin tavallisen katuvalon kuluttama sähkö. – Pienestä sähkönkulutuksesta huolimatta valoteho on normien mukainen, vakuuttaa Mäntyharjun kunnan tekninen johtaja Hannu Lakka.

Lakan mukaan uutta valaistustekniikkaa haluttiin kokeilla ensiksi messualueella. Led-katuvaloja harkitaan hankittavaksi jatkossa myös Mäntyharjun kuntakeskustaan. – Tekniikka on kehittynyt nyt jo niin paljon, että ledit ovat erittäin varteenotettava vaihtoehto. Messualueen osalta valinta oli siinä mielessä selkeä, että tapahtuman yksi pääteema on ekotehokkuus, joten vähän sähköä kuluttavat valot sopivat siihen hyvin.

Led-valot ovat vielä nykyisin jonkin verran kalliimmat kuin perinteiset katuvalot. Toisaalta led-tekniikalla toimivien lamppujen polttoiän pitäisi olla moninkertainen verrattuna vanhanmallisiin katuvaloihin. – Käytännön kokemusta siitä, kuinka pitkään lamput todella toimivat, ei ole vielä kenelläkään, mutta polttoajan pitäisi olla jopa 50 000 tuntia. Samojen lamppujen pitäisi siis toimia yli kymmenen vuotta, Lakka laskee.
 
Päivitetty
16.5.2011