• Etusivu
  • Talo

Loma-asuntomessualueella loistavat led-katuvalot

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.05.2011
22_P_56385.jpg

Mäntyharjun loma-asuntomessualueeseen liittyvän omakotitaloalueen katuosuudet valaistaan led-tekniikalla. Viisi omakotitalotonttia kattavalle alueelle on asennettu viisi ledeillä toimivaa valotolppaa. Tolppien väriksi valittiin metsäiseen taustaan hyvin sointuva vihreä.

Jokainen valo kuluttaa noin 20 wattia sähköä, mikä on jopa noin seitsemän kertaa vähemmän kuin tavallisen katuvalon kuluttama sähkö. – Pienestä sähkönkulutuksesta huolimatta valoteho on normien mukainen, vakuuttaa Mäntyharjun kunnan tekninen johtaja Hannu Lakka.

Lakan mukaan uutta valaistustekniikkaa haluttiin kokeilla ensiksi messualueella. Led-katuvaloja harkitaan hankittavaksi jatkossa myös Mäntyharjun kuntakeskustaan. – Tekniikka on kehittynyt nyt jo niin paljon, että ledit ovat erittäin varteenotettava vaihtoehto. Messualueen osalta valinta oli siinä mielessä selkeä, että tapahtuman yksi pääteema on ekotehokkuus, joten vähän sähköä kuluttavat valot sopivat siihen hyvin.

Led-valot ovat vielä nykyisin jonkin verran kalliimmat kuin perinteiset katuvalot. Toisaalta led-tekniikalla toimivien lamppujen polttoiän pitäisi olla moninkertainen verrattuna vanhanmallisiin katuvaloihin. – Käytännön kokemusta siitä, kuinka pitkään lamput todella toimivat, ei ole vielä kenelläkään, mutta polttoajan pitäisi olla jopa 50 000 tuntia. Samojen lamppujen pitäisi siis toimia yli kymmenen vuotta, Lakka laskee.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20097_17843.jpg
Suojaa perustuksille
Väärillä materiaaleilla toteutettu perusmuurin vedeneristys saattaa pahimmillaan aiheuttaa jättilaskun kiinteistön omistajalle. Puutteelliset ja halvat ratkaisut eivät anna riittävää suojaa kiinteistön perustuksille, josta seurauksena on lähes poikkeuksetta home- ja rakenneongelmia.Puutteellisesti suojattuihin rakenteisiin päästessään vesi ja kondensoituva kosteus aiheuttavat monenlaisia haittoja. – Homeongelmat, rakenteiden muodonmuutokset ja muut vauriot ovat helposti estettävissä, kun jo rakennusvaiheessa kiinnitetään huomiota oikeaoppiseen kosteuseristämiseen, sanoo Icopalin tuotepäällikkö Jaana Valjus. – Toimiva sokkelineristysratkaisu suojaa talon rakenteita kosteudelta, parantaa asumisen laatua ja pidentää talon ikää, Valjus lisääLisätietoa Universal-perusmuurilevystä...
202110_45673.jpg
Suojaa kotisi seinärakenteet säältä
Tuulensuojalevyjä käytetään rakennusten ulkoseinissä tuulensuojaukseen. Samanaikaisesti tuulensuojalevyt suojaavat rakennusaikana eristeitä sekä runkorakenteita myös kosteudelta. Ulkoseinärakenteen tulee olla tuulitiivis. Seinärakenteen ollessa riittävän tiivis, tuulenpaine ei pääse heikentämään seinärakenteen sisällä seinän lämmöneristyskykyä. Samalla lämpöhäviöt pysyvät pieninä.
20221_74365.jpg
Vinkit ilmanvaihtoon pakkaskaudella
Kylminä ajanjaksoina saattaa tulla kiusaus sammuttaa ilmanvaihto, jotta säästyisi energiaa. Näin ei saa milloinkaan tehdä, koska silloin sisäilman laatu huononee ja ilmanvaihtokoneen kanavistoon voi kondensoitua vettä.Ilmanvaihtokoneen ansiosta asunnosta poistuvat sekä käytetty sisäilma, että siinä oleva kosteus. Samalla sisään tulee raitista, puhdasta ilmaa. Kun talvella oleskellaan paljon sisällä, terveellinen ja hyvä sisäilma ovat entistä tärkeämmässä roolissa. Ilmanvaihtokone toimii myös kylmillä ilmoilla ja sen pitää olla päällä myös pakkasella.
20211_68265.jpg
Valitse kotiisi ilmanvaihto, joka joustaa tarpeidesi mukaan
Ilmanvaihdon suunnittelu ja valinta ovat tärkeä osa kodin rakennusprojektia. Valinta vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten ilmanvaihdon ohjaus joustaa arkielämässä omien vaihtuvien tarpeiden mukaan. Ilmanvaihto on tärkeää, sillä se vaikuttaa sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen.
42_P_152950_1.jpg
Säästöpotentiaalia sähkölämmitystaloihin
Energiatehokkaalla Nilan EC -poistoilmalämpöpumpulla säästät niin käyttöveden kuin asunnon lämmityskustannuksissa. Lisäksi saat tehokkaan, lämpöpumpulla toimivan viilennyksen.
201111_28651.jpg
Korjaustyön kotitalousvähennys kannattaa käyttää
Kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys, jonka saa tehdä kotona teetetystä työstä. Vähennyksen enimmäismäärä on vuonna 2014 henkilöä kohden 2400 euroa. Samassa taloudessa asuvalle pariskunnalle tämä tarkoittaa jopa 4800 euron veroetua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton