• Etusivu
  • LVI

Puukoulu 12- Lämpökäsitelty puu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.12.2014
201412_41860.jpg

Terassi tehty lämpöpuusta.


Lämpöpuun käyttö on vielä varsin uusi asia, verrattaessa sitä puun käyttöön yleensä. Lämpöpuun käyttö kuitenkin lisääntyy jatkuvasti, tuotteen tarjonnan parantumisen ja uusien käyttökohteiden myötä. Lämpöpuuta käytetään lähinnä kosteusrasitukselle alttiissa kohteissa sekä erityisesti sisustustuotteena. Lämpökäsitellystä puusta voi kuulla käytettävän myös lempinimeä "suomalainen jalopuu".

Mikä on lämpöpuu?


Lämpöpuu on tavallista puuta, jonka fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia muokataan lämpökäsittelyllä. Lämpökäsittelyn tavoitteena on parantaa puun luontaisia ominaisuuksia.

Visuaalisesti merkittävin muutos on lämpöpuun väri. Viereisessä kuvassa on esitetty lämpökäsittelyn vaikutus puuhun.

201412_41859.jpg

Lämpöpuun valmistus


Lämpöpuu valmistetaan käsittelemällä puutavara 185 – 230 ºC:een lämpötilassa. Valmistusprosessi perustuu korkean lämpötilan ja vesihöyryn käyttöön. Prosessiin ei missään vaiheessa lisätä vieraita kemikaaleja. Lämpökäsittely parantaa puun lahon- ja säänkesto-ominaisuuksia sekä pienentää kosteuselämistä. Korkea lämpötila poistaa pihkan puusta.

Tarkempi kuvaus lämpökäsittelyn vaiheista…

Lämpökäsiteltävät puulajit


Lämpökäsittelyssä käytetään lähinnä kotimaisista puulajeista: mäntyä, kuusta, koivua ja haapaa. Lupaavia tuloksia on saavutettu myös lehtikuusen ja tervalepän lämpökäsittelystä. Lämpöpuuta on nykyisin varsin hyvin saatavilla. Haavan kohdalla pieni ongelmana on raaka-aineen saatavuus. Haapaa pidettiin liian kauan roskapuuna, jota käytettiin satunnaisesti sellun valmistuksessa ja polttopuuna. Haavan arvo on jälleen nousussa ja sitä myötä sen saatavuuden voi odottaa paranevan.

Lämpöpuun käyttökohteet


Lämpökäsiteltyä puuta käytetään kenties eniten saunojen ja kylpyhuoneiden sisustuksissa. Sisätiloissa käyttökohteita ovat kuitenkin myös takkahuoneet ja olohuoneet. Ulkotiloissa lämpöpuuta käytetään terassien pinnoitteina ja puutarhakalusteissa. Lämpöpuu soveltuu ominaisuuksiensa puolesta hyvin myös ulko-ovien ja julkisivujen verhoilumateriaaliksi.

Patio tehty lämpöpuusta.
Patio tehty lämpöpuusta.

Lämpöpuun käsittely

Ulkotiloissa lämpöpuun pintakäsittelyyn voidaan käyttää kirkkaita puuöljyjä tai puunsuojia, kuultavia puunsuojia jotka on pigmentoitu tai peittomaalia.

Sisätiloissa vastaavia pintakäsittelytuotteita ovat erilaiset maalit, öljyt vahat sekä lakat. Saunatiloihin hyväksi ratkaisuksi on havaittu parafiiniöljy.

Tiedustele omaan käyttökohteeseesi parhaiten soveltuvaa pintakäsittelyainetta omalta rakennustarvikemyyjältäsi. Hän osaa neuvoa sinulle oikean tuotteen sekä antaa ohjeet käsittelyyn.

Tietoa käsittelyistä löydät mm. täältä.

Terassit sekä patiot voidaan rakentaa mukailemaan ympäröivää maisemaa. Lämpökäsitelty mänty.
Terassit sekä patiot voidaan rakentaa mukailemaan ympäröivää maisemaa. Lämpökäsitelty mänty.
Terassit sekä patiot voidaan rakentaa mukailemaan ympäröivää maisemaa. Lämpökäsitelty mänty.
Terassit sekä patiot voidaan rakentaa mukailemaan ympäröivää maisemaa. Lämpökäsitelty mänty.

Lämpökäsiteltyä puuta myydään valmiina jalosteina, kuten paneeleina, laudepuina ja höylättyinä terassilauttoina, sekä tietysti myös valmiina pihakalusteina.

Lämpökäsitelty haapa.
Lämpökäsitelty haapa.
Lämpökäsitelty mäntylankku.
Lämpökäsitelty mäntylankku.
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20185_52920.jpg
Herätä kylmä takka ja hormi varovasti
Kun mökkikausi on alkanut, suuntaavat monet mökille pitkän tauon jälkeen. Mikäli mökki on ollut koko talven kylmänä, tulee takan ja puukiukaan lämmitys aloittaa maltilla. Pahimmassa tapauksessa takka tai hormi voi rikkoutua, jos niiden rakenteisiin syntyy jännityksiä liian suurten ja äkillisten lämpötilaerojen seurauksena. Tästä syystä tulipesää ei kannata latoa saman tien täyteen puuta, vaan hormin esilämmitys on tärkeää. Muuten on mahdollista, että hormiin kerääntynyt kosteus saattaa höyrystyä ja painaa savut sisälle. Tulikivi kokosi vinkkejä avuksi mökkikauden turvalliseen avaukseen ja mökin lämmitykseen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
ALV:n maksuvelvollisuus muuttui - Ketä se koskee?
Kuluvan vuoden aprillipäivänä astui voimaan arvonlisäverovelvollisuutta koskeva uudistus, jossa myyjän sijasta ostaja on arvonlisäverovelvollinen. Uudistuksella pyritään ehkäisemään harmaata taloutta ja talousrikoksia. Alkuvaiheessa muutos vaatii hieman työtä ja totuttelua, mutta menettely on kuitenkin selkeä. Eniten kuitenkin puhuttaa se, millaisissa tilanteissa sitä oikein sovelletaan ja ennen kaikkea ketä se koskee.
20141_37584.jpg
Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui
Uudistunut laki kasvinsuojeluaineista toi mukanaan mm. asetukset koulutusohjelmasta ja integroidun torjunnan yleisistä periaatteista. Samalla kaikkien vanhojen kasvinsuojelututkintojen voimassaolo päättyi vuonna 2012. Kaikkien ammattikäyttäjien ja myyjien on suoritettava uusi kasvinsuojelututkinto 26.11.2015 mennessä.
20204_64174.jpg
Mikä avuksi, kun piha on rikkakasvien tai sammaleen valtaama?
Pihan rikkakasvit eivät ilahduta ketään, mutta hyvä uutinen on, että ne on mahdollista saada aisoihin oikeilla hoitotoimenpiteillä. Ota käyttöön hyödylliset vinkit!
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kivitason lyhentäminen?
Kysymys:Onko olemassa yrityksiä, jotka voisivat lyhentää siististi ja turvallisesti keittiön kivitasoa paikan päällä kohteessa? Tarkoitus olisi katkaista yksi kivitaso (tason korkeus 30 mm ja syvyys 600 mm) ja hioa tason päädyt. Lisäksi pitäisi siirtää kivitasojen paikkaa pienen keittiöremontin yhteydessä.
20078_6060.jpg
Tuoksukynttilä tuikkii Oliivi-kulhossa
Kermansaven uudet tuoksukynttilät on valettu suoraan Oliivi-kulhoihin. Kotimaiset kynttilät kestävät pitkään, ja laadukkaalle Oliivi-kulholle löytyy myöhemmin monenlaista käyttöä. Tuoksuina muun muassa lempeä vanilja, tunnelmallinen terva ja raikas laventeli.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton