Suomen tiivein puutalo valmistuu Asuntomessuille Kokkolaan

Asuntomessuilla Kokkolassa on esillä myös energiatehokasta rakentamista. Asuntomessualueelle valmistuvan passiivitalon, Merilinnan, ilmatiiveysluvuksi on mitattu ennätyksellinen 0,1 l/h.

”Ilmanvuotolukua 0,1 voidaan pitää erittäin hyvänä tuloksena. Se alittaa selvästi passiivitalolle asetetun tavoitearvon 0,6, ja tulos osoittaa, että puutalostakin voidaan tehdä erittäin tiivis. Tiiveydellä on ratkaiseva merkitys sekä energian kulutuksen vähentämisessä että asumisviihtyvyyden parantamisessa”, sanoo useissa energiatehokkaiden talojen rakennushankkeissa mukana ollut SPU Systemsin varatoimitusjohtaja Janne Jormalainen.

Talon 209 asuinneliön lämmityksen ostoenergiaan kuluu vuodessa 500 euroa

Mitä pienempi ilmanvuotoluku on, sitä paremmin talo pitää lämmön sisällään ja sitä vähemmän tarvitaan lämmitysenergiaa. Kohteen energiankulutus onkin pieni.

Talon laskennallinen lämmitysenergiankulutus on noin 5000 kWh vuodessa, ja noin puolet vuodesta talon ja käyttöveden lämmitys hoituu aurinkokeräinten tuottamalla energialla. Talon 209 asuinneliön lämmityksen ostoenergiaan kuluu vuodessa 500 euroa.

Energiatehokas talo on eristetty SPU Eristeillä

Talon energiatehokas tiivis ulkovaippa on toteutettu polyuretaanista valmistetuilla SPU Eristeillä sekä energiatehokkailla ikkuna- ja ovivalinnoilla. Lisäksi talon energiankulutusta vähentävät ilmanvaihdossa käytettävät tehokkaat lämmöntalteenottolaitteet, aurinkokeräimet, ilmavesilämpöpumppu sekä led-valaistus.

Katso tietoiskuvideo passiivitalon rakentamisesta 
Julkaistu
9.5.2011