Sauna jos mikä on paikka, missä käytetään puuta. Puulla verhoillaan seinät ja katto. Luonnollisesti myös lauteet tehdään puusta tai ainakin verhoillaan puulla. Aikoinaan myös saunojen lattiat on tehty puusta. Nykypäivän saunassa puu on edelleen varteenotettavin vaihtoehto löylyhuoneen pintamateriaalina. Muutosta on tapahtunut eniten siinä, että lauteet ovat saaneet uutta muotoa ja puulajien valikoima on lisääntynyt. Perinteisimmät löylyhuoneen materiaalit ovat olleet kuusi ja haapa. Seuraavassa tarkastelemme rakenteellisia seikkoja puun käytössä ja eri materiaalivaihtoehtoja.

Tummassa saunassa vaaleat haapalauteet tulevat hyvin esilleTummassa saunassa vaaleat haapalauteet tulevat hyvin esille

Puu ei pelkää vettä


Puun kastuminen ei ole ongelma, kunhan puu pääsee kuivumaan. Siksi muutama rakenteellinen seikka on hyvä huomioida saunan rakenteissa. Eräs tärkeä lähtökohta on se, että puu imee vettä itseensä eniten katkaisupinnoista eli puutavarakappaleen päistä.

Lauteet

Lauteiden kannakerakenteet on hyvä pitää irti lattiasta. Lauteiden kannakkeet asennetaankin tavallisesti seiniin, mutta usein tarvitaan kannakepilari tai pilareita, jotka siirtävät kuorman lattiaan. Pilareiden alapäässä onkin hyvä käyttää säätöjalkaa/ruuvia, joka pitää pilarin alapään irti lattiasta. Seiniin tulevien kannakkeiden taakse on hyvä asentaa pienet korokepalat, jotka mahdollistavat ilman kiertämisen kannakkeen molemmilta puolilta. Istuinosan ja jalkalauteen laudoituksessa on huomioitava ettei laudelaudan pää asetu minkään vaakapinnan päälle, johon vesi voi jäädä makaamaan. Lauteet voi rakentaa myös niin, että ne voidaan nostaa pois paikoiltaan kuivumisen ajaksi.

Panelointi Seinien ja katon paneloinnissa voi panelointisuunta vaihdella. Paneelit voivat olla pystyssä, vaakasuorassa tai vinossa. T&...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan