• Etusivu
  • Talo

Katto kuntoon keväällä!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Päivitetty 25.05.2012
20115_25729.jpg

Tarkasta ja huolla katto kaksi keraa vuodessa.

Runsasluminen talvi ja paksut jääkerrokset asettivat katolle, sen sadevesijärjestelmälle ja turvatuotteille todellisen haasteen. Mikäli vielä syksyn lehdet jäivät vesikouruihin ja suunniteltu lumiesteiden asennus jäi tekemättä, kannattaa vesikaton kuntoa tarkastellan kriittisemmällä silmällä.

Tutustu Vesivek-järjestelmään

Puhdista ja huolla kaksi kertaa vuodessa

Vesikatto kannattaa tarkastaa ja puhdistaa keväisin ja syksyisin. Rännit keräävät helposti lehtiä ja roskia sekä läpivientien juureen kerääntyy risuja ja oksia. Rännien roskat estävät sadeveden hallitun ohjaamisen pois katolta ja samalla antavat kasvualustan sammaleelle ja muulle kasvustolle.

Räystäskourujen liitoskohdat saattavat myös vuotaa. Vuotoihin kannattaa puuttua heti, sillä yksi kourujen (ja räystäiden) tehtävä on suojata julkisivua vedeltä. Kannattaakin miettiä, korjatako vai uusia koko järjestelmä.

Kattoturvatuotteet, kuten kulkusillat ja lumiesteet, kannattaa tarkastaa näinkin kovan talven jälkeen. Jää ja lumi muodostavat voimakkaan massan, joka saattaa irrottaa ne kiinnityksiltään. Myös pitkälle räystään yli roikkuneet jäävallit tai jääpuikot saavat rännit repsottamaan.

Katto kannattaa tarkastaa myös sisäpuolelta. Jos vuotanut vesi on jättänyt jälkiä joko rakenteisiin tai eristeisiin, kannattaa toimiin asian korjaamiseksi ryhtyä välittömästi. Huomaa, että kosteusvaurioita on voinut aiheuttaa myös kondenssivesi, joka saattaa johtua mm. riittämättömästä tuuletuksesta rakenteessa.

Laadukkaalla Vesivek-järjestelmän alumiinisella sadevesijärjestemän materiaalilla on 30 vuoden puhkiruostumattomuustakuu.
Laadukkaalla Vesivek-järjestelmän alumiinisella sadevesijärjestemän materiaalilla on 30 vuoden puhkiruostumattomuustakuu.

Tarkastus tehty, mitä sitten?

Huolla ja korjaa
Pienet katon vauriot kannattaa korjata heti. Peltikatteen pienet ruostekohdat leviävät nopeasti, ellei niitä paikata. Paikkamaalaukseen kannattaa pyytää ohjeet ja tuotteet ammattilaiselta.

Bitumikatteen vauriot voi korjata joko bitumikitillä tai suuremmalla huopakaistaleella. Tarkastele kuitenkin vahingon suuruutta ja toimi sen mukaan; onko vesi jo päässyt rakenteen sisälle?

Tiilikatteen muutamat irronneet tiilet voi vaihtaa uusiin.

Mikäli lumiesteet jäivät syksyllä asentamatta, on nyt keväällä hyvä aika tarttua tuumasta toimeen. Lumiesteet kannattaa asentaa ainakin kulkuväylien ja ovien kohdille sekä paikkoihin, joista katolta pudonnut lumi on hankala poistaa.

Kun pelkkä huolto ei riitä..
Paraskaan katemateriaali ei kestä ikuisesti. Mikäli peltikate on ruostunut puhki, tiilikaton tiilet irtoilleet ajan saatossa tai bitumikatteen huopa haurastunut on viimestään nyt aika suunnitella uutta katemateriaalia.

Sadevesijärjestelmä on tullut tiensä päähän, mikäli kourut ovat vuotavia, vääntyilleet tai pahimmillaan pudonneet paikoiltaan.

Kulkusillat ja kattotikkaat kannattaa vaihtaa, jos niiden käyttäminen hiukankaan arveluttaa.

Lumiesteiden uusiminen kannattaa suorittaa viimeistään silloin, kun lumimassa on saanut esteet liikkeelle paikoiltaan.

Muista aina katolle kiivetessäsi työturvallisuus; käytä aina kunnollisia valjaita ja liiku varovaisesti! Kuivakin katto voi olla liukas.

Kauniit, toimivat ja kestävät ratkaisut

Sadevesijärjestelmän todellinen laatu ilmenee yleensä vasta vuosien mittaan. Saumoistaan vuotavat ja lumikuormien painosta repsahtaneet räystäskourut ovat tavallinen näky kaikkialla pohjoisen ilmaston maissa.

Ruoste tai pinnan hilseily ovat myös kaikille tuttuja ilmiöitä. MUTTA näin ei tarvitse olla! Vesivekin alumiinisella sadevesijärjestemän materiaalilla on 30 vuoden puhkiruostumattomuustakuu.

Lumieste kuuluu katolle yhtä luonnollisesti kuin kahva oveen! Lumiesteen avulla vältetään vahinkoja aiheuttava lumen siirtyminen ja hallitsematon putoaminen katolta. Näin suojataan sekä rakennusta että alla liikkuvia ihmisiä ja omaisuutta, esimerkiksi pysäköityjä autoja. Vesivek-lumiesteratkaisu on kaikkialla toimiva ja pitkäikäinen.

Ammattilaisen tekemä työ sujuu joutuisasti ja saat siitä myös kotitalousvähennyksen!

Vesivek on saanut oikeuden käyttää avainlippu-tunnusta merkkinä suomalaisesta työstä ja osaamisesta.
Vesivek on saanut oikeuden käyttää avainlippu-tunnusta merkkinä suomalaisesta työstä ja osaamisesta.

Valitse Vesivek:

  • Vesivek on Suomen suosituin sadevesijärjestelmä - vuosittain tuhansia asennuskohteita, takana miljoonia metrejä
  • Vesivek kestää myös pakkasen, jään ja ilmansaasteet
  • 30 vuoden kokemus
  • Tuotteemme ovat FI-hyväksyttyjä, VTT:llä testattuja
  • FI-hyväksyntä myös asennukselle ensimmäisenä Suomessa
  • Oma tehdas ja tuotekehitys - keskeiset Vesivek-ratkaisut on patentoitu
  • Suunnittelupalvelu kattaa rakennuksen koko vesihuollon
  • Vesivekillä on lukemattomia jäljittelijöitä, mutta vastaavaa järjestelmää ei ole
  • Kysy naapureiltasi kokemuksia!
20115_25733.jpg

Pyydä tarjous

Rakentaja.fi-jäsenenä voitte jättää yhteydenottopyynnön Vesivekille. Lähin edustajanne on teihin pian yhteydessä ja voitte yhdessä suunnitella juuri teidän tarpeisiinne sopivan ratkaisun. Yhteydenottopyynnön jättäminen on maksutonta eikä velvoita ostamaan tuotetta.

Jätä yhteydenottopyyntö tästä

Info

Info

Mitä pitää kattotuotteiden asennuksessa huomioida?

  • Lumieste sijoitetaan mahdollisimman lähelle räystästä siten, että kuormat siirtyvät kantavaan rakenteeseen.
  • Joissakin tapauksissa jalkaränni voi olla lumiesteenä. Uusi suositus kuitenkin on, että jalkarännin yläpuolelle ja tarvittaessa alapuolellekin asennetaan lumieste, koska jalkarännien yli tulleet lumet ovat aiheuttaneet lukuisia vaaratilanteita. Lisäksi suosittelemme sulatuskaapelin asentamista jalkaränniin toimivuuden varmistamiseksi.
  • Uudisrakennuksissa räystäskourut sijoitetaan räystäisiin seinälinjan ulkopuolelle.
  • Kourujen ja syöksytorvien umpeenjäätymisen estämiseksi voidaan asentaa sulatuskaapeli vedenpoistoa varmistamaan.
  • Kourut suunnitellaan ja asennetaan niin, että jäätymisen vuoksi ylivuotava vesi ei vahingoita rakennusta, vaan vesi valuu kourun etureunan yli.
Vesivek Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20071_3198.jpg
Vesivek-sadevesijärjestelmä
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.
201910_60867.jpg
Mitä kestävyys tarkoittaa tuotantojohtajalle?
Jos joku asia kuvaa Gyprocia, niin se on kestävyys. Aloitetaan nimestä, josta on vuosien saatossa muodostunut kipsilevyn synonyymi. "Kyprokki" kestää hyvin käyttöä vielä tänäkin päivänä, vaikka ominaisuuksissa, kuten kestävyydessä, ollaan tultu pitkälle sitten ensimmäisen Erikoiskova-levyn. Jatkuvan tuotekehityksen ja innovoinnin vuoksi Gyproc kestää myös vertailun – ja tuotantojohtaja Kaisa Ara kertoo nyt miksi.
20206_65251.jpg
Minkälaisen Oras-hanan sinä valitsisit keittiöösi?
Koska keittiö on perinteisesti tunnettu kodin sydämenä, ruoanlaiton ja seurustelun keskuksena. Tämän päivän keittiöissä viihdytään niin yksin, perheen voimin kuin ystävienkin kesken. Tällaisen kehityksen myötä myös keittiön toiminnallisuuteen kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota. Kun työvälineet ja olosuhteet ovat oikeanlaiset, on kokkaus mukavaa ja mielekästä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton