Laita ilmanvaihto kuntoon

Ilmanvaihdon toimintaperiaate

Ilmanvaihdon tarkoituksena on tuoda asuntoon puhdasta ja raitista korvausilmaa. Tämä tapahtuu olohuoneen, makuuhuoneiden ja muiden oleskelutilojen ulkoseiniin sijoitettujen tuloilma- eli korvausilmaventtiilien kautta. Huono, käytetty ilma puolestaan johdetaan ulos keittiössä, vaatehuoneessa, WC:ssa ja kylpyhuoneessa olevista poistoilmaventtiileistä. Käytetty ilma kulkee poistoilmakanavaa pitkin katolle ja sitä kautta ulos. Kun ilmanvaihto toimii, jokaisessa huoneessa on joko korvausilmaventtiili tai poistoilmaventtiili - ei kuitenkaan molempia samassa huoneessa eikä huonetta ilman minkäänlaista venttiiliä. Ilmanvaihdon riittävyyden voit tarkistaa kokeilemalla, pysyykö talouspaperiarkki itsestään kiinni WC:n poistoilmaventtiilin imussa. Poistoventtiili toimii, jos paperi pysyy kiinni venttiilissä. Mikäli näin ei tapahdu, avaa tuuletusikkuna, odota muutama minuutti ja kokeile uudestaan. Jos arkki pysyy nyt, tiedät, että tuloilman määrä ei ole normaalisti riittävä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ikkunat soveltuvat vain lyhytaikaiseen tuuletukseen, eivät jatkuvaan ilmanvaihtoon.

Venttiilit Jäsentukusta

Mistä huono ilmanvaihto johtuu?

Yleisimmin ongelmana on, että korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan. Tämä on tavallista varsinkin 1970-80 -luvulla energiakriisin jälkeen rakennetuissa taloissa, jotka ajan tavan mukaan tehtiin tiiviiksi ja jätettiin vaille korvausilmaventtiileitä. Energian säästämiseksi myös neuvottiin tiivistämään kaikki raot ja sulkemaan venttiilit. Tämän vuoksi monissa asunnoissa olemassa olevat venttiilit on tukittu tai poistettu käytöstä. Nykyään törmää usein myös siihen, että ilmanvaihtoon liittyvä laitteisto on kytketty pois päältä. Jos talossa on huippuimuri, sen tulee olla päällä 24 tuntia vuorokaudessa. Huomionarvoista on, että ilmanvaihdon järjestäminen toimivaksi on paitsi omalle ja rakennuksen terveydelle välttämätöntä, myös helppo tapa vaikuttaa asunnon arvoon.

Huonon ilmanvaihdon seurauksia

Jos korvausilman saantia ei ole järjestetty asianmukaisesti, se tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotoina esimerkiksi alapohjasta. Tästä aiheutuu hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata sisään jopa lattiakaivon kautta. Kun ilmanvaihto ei toimi, sisätiloissa syntyvä kosteus tiivistyy rakennusmateriaaleihin, huonekaluihin ja tekstiileihin. Sisäilma tuntuu tällöin nihkeältä ja tuoksuu tunkkaiselta. Toimiva ilmanvaihto on tärkeää myös radonarvojen kurissa pitämiseksi. Korkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi. Pelkästään parantamalla ilmanvaihtoa on onnistuttu pudottamaan radonarvoja kymmenesosaan lähtöarvosta.

Terveysilman ratkaisut ilmanvaihdon parantamiseksi

Velco-korvausilmaventtiilin erottaa muista venttiileistä termostaatti, joka automaattisesti säätää venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Kylmällä venttiili säätyy itsestään pienemmälle ja lämpimällä suuremmalle: käsisäätöä ei tarvita ja raikasta korvausilmaa virtaa koko ajan asuntoon - vedottomasti.

Venttiilien yhteydessä käytetään suodattimia, joilla estetään siitepölyn, katupölyn ja pienhiukkasten pääsy asuntoon. Filtrete-suodatinkankaan erottaa muista suodatinkankaista sen kuiduissa oleva pieni sähköinen varaus, joka vetää hiukkasia puoleensa kuin magneetti. Myös näkymättömät pienhiukkaset pysähtyvät suodattimeen. Markkinoilla on paljon eri laatuisia suodattimia ja hintaerossa suodattimien laatu ei näy, joten vertailua kannattaa tehdä. Tässä vertailussa Filtrete on huippuluokkaa.

Jos korvausilmaventtiileitä ei ole, on syytä miettiä, mikä olisi toimivin vaihtoehto parantaa ilmanvaihtoa. Yleensä ilmanvaihto voidaan laittaa kuntoon helposti ja pienin kustannuksin. Terveysilman vakioratkaisut on suunniteltu juuri tällaisiin tilanteisiin. Tuotepaketit sisältävät kaikki tarvittavat osat ja asennus on helppo tehdä itse.

Jos asunnossa ei ole lainkaan korvausilmaventtiileitä, on oikea valinta Velco VLR-100 tuotepaketti sisältäen tarvittavat osat seinään tehtyä uutta läpivientiä varten.

Uusi läpivienti seinään.Uusi läpivienti seinään.

Velco VTR-100 on puiseen tuuletusluukkuun kehitetty ratkaisu. Korvausilmaventtiili asennetaan tuuletusluukkuun ja suodatus hoidetaan kiinnittämällä Filtrete G-LAM -suodatinkangas koko hyönteisverkon alalle.

VTR-100 puiseen tuuletusluukkuun.VTR-100 puiseen tuuletusluukkuun.

Vanhanaikainen tai käytöstä poistettu venttiili on helppo korvata nykyaikaisella Velco-venttiilin ja Filtrete-suodattimen yhdistelmällä. VSR-100 asennuspaketti on valmis ratkaisu asennettavaksi jo olemassa olevaan venttiilikanavaan.

VSR-100 asennuspaketti olemassaolevaan venttiilikanavaan.VSR-100 asennuspaketti olemassaolevaan venttiilikanavaan.
 
Julkaistu
3.5.2011