• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihto ja sisäilman laatu

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Julkaistu 27.04.2011
20114_25575.jpg

Koneellistakin ilmanvaihtoa voidaan lyhytaikaisesti tehostaa ikkunatuuletuksen avulla. Pesutilojen ovea ja ikkunaa on suositeltavaa pitää auki peseytymisen jälkeen ja pyykkiä kuivatettaessa, jotta ylimääräinen kosteus pääsee tuulettumaan pois.Kuva: Minna Kuusela

Ilmanvaihto on hyvän sisäilman perusta ja hyvän talon tärkeä ominaisuus. Ilmanvaihdon myötä voi kuitenkin karata harakoille jopa kolmannes lämmitysenergiasta. Kosteusongelmat vähenevät myös, kun ilmanvaihto on kunnossa. Sisäilman laatu vaikuttaa suuresti ihmisen viihtyvyyteen ja terveyteen. Koneellinen ilmanvaihto ei kuitenkaan ole ainoa tapa, myös perinteinen painovoimainen ilmanvaihto toimii, kunhan tuuletukseen ja kuivaukseen kiinnitetään huomiota kosteissa tiloissa.

Lisätietoa TTS:n oppaista ja koulutustarjonnasta

Säästövinkkejä:

• Eristä luonnonmateriaaleilla tai puukuitueristeellä. Tällöin sisäilman kosteus pysyy helposti tasaisena, mikä kohottaa asumismukavuutta huomattavasti.

• Tarkista, että ilma kiertää hyvin koko asunnossa.

• Huolehdi, että kynnyksellisissä ovissa on ilmanvaihtoaukot.

• Muista myös vaatekomeroiden ja varastojen tuuletus.

• Ota käyttöön lämmön talteenotto koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän kanssa.

• Sijoita ilmanvaihtolaite lämpimään sisätilaan.

• Koneellisen ilmanvaihdon pitää olla ohjattavissa. Vähennä ilmanvaihtoa kun talo on tyhjillään.

• Huolla ilmanvaihtolaitteet säännöllisesti, niihin voi kertyä epäorgaanisia ja orgaanisia epäpuhtauksia.

• Vaihda ilmanvaihtolaitteiden suodattimet noin kaksi kertaa vuodessa.

• Kutsu ammattilainen paikalle säännöllisesti, noin kymmenen vuoden välein, tarkistamaan ja huoltamaan iv-järjestelmän kanavat ja hormit.

• Valitse pintamateriaaleiksi vähäpäästöisiä tuotteita.

Painovoimainen vai koneellinen ilmanvaihto?

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu sisäja ulkoilman välisiin paine- ja lämpötilaeroihin sekä tuulen aiheuttamiin paine-eroihin. Raitis ilma virtaa sisälle tuuletusventtiileistä ja likainen ilma poistuu hormiston välityksellä. Painovoimaisen ilmanvaihdon taloon on valittava hengittävät seinärakenteet. Tällaisen ilmanvaihdon hyviä puolia ovat äänettömyys, kestävyys ja terveellisyys. Painovoimaisen ilmanvaihdon huono puoli on poistoilman lämmön talteenoton vaikeus, eikä järjestelmä kesäisin aina toimi toivotulla tehokkuudella. Tällöin ilmanvaihtoa joudutaan tehostamaan tuulettamalla.

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto on nykyään yleisin ilmanvaihtomuoto. Sen etuja ovat tehokkuus ja lämmöntalteenotto poistoilmasta. Jopa 60 – 80 prosenttia poistoilman lämmöstä saadaan kerätyksi talteen. Varjopuoliksi katsotaan joidenkin laitteiden aiheuttama melu, alttius rikkoutumiselle sekä tuloilman kulkema pitkä matka kanavistoissa, joiden puhtaudesta ei aina riittävästi huolehdita. Melu koetaan usein jopa niin häiritseväksi, että laitteet sammutetaan tai niitä käytetään vajaateholla. Passiivitalossa lämmön talteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä on keskeinen elementti.

Tilaa oppaat helposti Jäsentukusta

Rakentaja.fi-jäsenenä voit tilata TTS:n oppaita ja julkaisuja suoraan sähköpostiisi. Valikoimasta löytyy apua aina kodinkoneiden valinnasta toimivien tilojen suunnitteluun.

Tutustu ja tilaa

Huonekasvit vähentävät huoneilman epäpuhtauksia. Kuva: Minna Kuusela
Huonekasvit vähentävät huoneilman epäpuhtauksia. Kuva: Minna Kuusela
TTS-Kehitys Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta
20107_22620.jpg
Viilennä vihreällä, pidä pörssi plussalla
Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.
Seinän tasoitus
Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.Lisää TTS koulutuksesta..
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton