Kymmenen vinkkiä saunan sisustukseen

Sauna on suomalaiselle tärkeä rentoutumisen paikka. Vanhan saunan voi pistää vaivattomasti uuteen uskoon teettämällä kokonaan uuden saunapaketin, siihen erikoistuneilla yrityksillä. Myös olemassa olevaa saunaa voi tuunata yllättävän helposti kokonaan uuden näköiseksi. Ja ne pienet konstit tekevät uudestakin saunasta nautittavamman.

1. Pese sauna säännöllisesti
Miellyttävin saunamuisto pulpahtaa pintaan juuri puhtaan saunan tuoksusta. Loppujen lopuksi saunan peseminen ei ole suuren suuri työ, varsinkaan jos sen yhdistää lenkin jälkeiseen kylpemiseen. Lenkin jälkeen, valmiiksi hikisenä, ei saunan kosteus ja lämpö tunnu epämiellyttävältä ja lauteiden kuuraamisesta saa hiukan lisää treeniä lihaksille. Varaa saunan pesuun oikeanlaiset työkalut; laudeharja lauteiden pesuun ja saumaharja lattian hankaamiseen. Pesuaineeksi käyvät ihan tavalliset yleispuhdistusaineet: tolu, mäntysuopa tai saunan pesuun tarkoitetut tuotteet.

2. Kerralla uusi sauna
Parhaiten uuden saunan mallin ja tyylin löydät netistä. Saunafirmat esittelevät sivuillaan upeilla kuvilla valmiita toteutuksia. Sivustoilla voit itse suunnitella saunasi uudestaan ja lähettämällä viestiä, saat nopeasti tarjouksen saunapaketista, vaikka valmiiksi asennettuna. Tuhansia saunoja toteuttavat yritykset ovat luotettavia yhteistyökumppaneita ja remontti onnistuu sujuvasti.

3. Uutta väriä saunaan
Jos et halua uusia kerralla koko saunaa, mutta kaipaat muutosta nykyiseen, niin värjää kuluneet seinäpaneelit rohkeasti uuteen sävyyn. Mustat saunat ovat nyt kovin trendikkäitä ja pintaan vedetty väri peittää helposti nuhjautuneen paneelin pinnan. Voit käsitellä myös istuinlauteet, jos et halua saunasta kaksiväristä. Marssi rohkeasti maalikauppaan ja saat myyjiltä oikeat tuotteet seinien ja lauteiden värjäämiseen. Tee näkymättömään paikkaan koevärjäys, varmistuaksesi lopputuloksesta ja oppiaksesi tekemään työn mahdollisimman tasaisesti. *

4. Uusi kiuas voi muuttaa löylynautinnon
Jos vanha kiuas vetelee viimeisiään, ala hyvissä ajoin miettimään, minkälainen kiuas olisi toiminnoiltaan paras käyttöösi. Pienet kertalämmitteiset kiukaat ovat edullisia hankkia, mutta vaativat hetken aikaa, ennen kuin sauna on käyttökunnossa. Mukavan pehmeät löylyt lähtevät vuolukivikiukaasta, joka on myös kaunis luonnonkivituote. Pehmeitä löylyjä kiitellään myös kiukaista, joissa on paljon kiviä metalliverkon sisällä. Paljon saunaa käyttävä perhe tarvitsee aina valmiin kiukaan, joka on käyttökunnossa silloin kun kansi nostetaan ylös. Suuri kivitila takaa sen, että kiukaasta lähtee tehoa, jos halutaan kovat löylyt, mutta saunan voi muuttaa höyrysaunaksi pienemmillä lämpötiloilla. Hyvä vinkki pienten lasten höyryhengittämiseen.

5. Loihdi saunaasi tunnelmavalaistus
Saunan kuuluu olla himmeästi valaistu. On intiimimpää ja turvallisen tuntuista istua saunassa, jossa valaistus ei ole läpivalaisevan kirkas. Perinteinen lauteen alle sijoitettu valaisin toimii hyvin tunnelmavalona, jos lauteen ja jalkalauteen väliin teettää puisen ritilän. Kauniin valaistuksen voi loihtia myös kuituvaloilla, jotka kestävät hyvin kuumuutta. Kuituvalojen valonlähde on sijoitettava kuivaan paikkaan, vaikka viereiseen huoneeseen. Parhaimmillaan kuituvalot valaisevat jalkalauteen, jolloin saunassa on turvallista liikkua. Älä unohda kynttilöitä. Kehittele kivat paikat paksuille lasisille tuikkulyhdyille, niin kynttilöiden polttaminen on turvallista. 6. Yksinkertaisia lauteita voi tehdä mukavammaksi irtonaisilla selkänojilla tai tyynyillä
Lisää mukavuutta oleskeluun voi saada myös irtonaisilla puisilla lisäosilla. Seinää vasten nojaava selkänoja tai lauteilla oleva puinen päänalunen, ovat loistavia keksintöjä ergonomian lisäämiseen. Samalla nuo kauniista puusta toteutetut yksityiskohdat somistavat kokonaisuutta.

7. Avaa kaunis sauna näkyviin myös pesuhuoneeseen
Saunan ja pesuhuoneen väliseen seinään sijoitettu ikkuna avaa mukavasti tilaa molemmin puolin. Pieni sauna ikään kuin nappaa tilaa lisää pesuhuoneen puolelta ja pesuhuone nauttii lämpimän puun tunnelmasta. Suunnittele ikkunan sijoitus tarkoin, lauteiden korkeus huomioiden. Remontti ei välttämättä ole suurikaan, kaivataan vaan intoa ryhtymiseen.

8. Vaihda vanha saunan ovi uuteen lasiseen
Vanhat, kuluneet ovet tekevät myös pesuhuoneen ilmeestä likaisen. Vakiomittaiset ovet on helppo vaihtaa uusiin upeisiin lasioviin. Lasi voi olla kirkasta, harmaata, pronssin ruskeaa tai vaikka mustaa. Uusissa rakennusmääräyksissä oven pitäisi olla 90 cm leveä, mutta jos leventäminen ei tule kysymykseen, kannattaa kuitenkin jo ilmeen vuoksi vaihtaa ovi kokonaan uuteen.

9. Panosta saunatekstiileihin
Saunatekstiilit ovat kovalla kulutuksella, kun niitä on pestävä usein. Valitse saunaan hyvälaatuisia pellavia. Parhaimmillaan saunan pellavat ovat mankeloinnin jälkeen. Osta tuotteita kerralla niin monta, että voit huoletta heittää laudeliinat pyykkiin ja mankeloida kerralla useamman valmiiksi, odottamaan saunavieraita.

10. Löylykiuluun persoonallisuutta ja yrtit tuoksumaan
Markkinoilla on paljon erilaisia kiuluja löylyvettä varten; muovisia ja metallisia vaihtoehtoja, tyyliin sopivine löylykauhoineen. Löylykiulu voi olla myös joku muu persoonallinen, riittävän suuri astia. Keraaminen malja tai mukavan kokoinen metalliastia. Kiulu on koko ajan esillä ja persoonallisuus antaa mukavan ilmeen koko saunalle. Erilaisten esanssituoksujen vaihtoehdoksi saunaan sopivia yrttejä voi kuivata talteen kesäniityiltä.

Teksti: Virpi Illman, Sisustussuunnittelija SI
 
Päivitetty
26.4.2011