Kymmenen vinkkiä pesuhuoneen sisustukseen

Pesutilat lähestyvät ilmeeltään kylpylöitä; kaivataan avaruutta ja ylellisyyttä arkipäivään. Pesutilan remontti tulee usein ajankohtaiseksi puutteellisten vesieristeiden, vesivahingon tai muuten vain tilan kulumisen vuoksi. Täydellinen pesuhuone remontti vaatii hyvän suunnitelman ja aikataulutuksen. Jos remontti ei ole vielä ajankohtainen, voit pienilläkin konsteilla yrittää parantaa tilan ilmettä.

1. Puhtaus kuuluu ylellisyyteen
Pese ja kiillota pesuhuoneen hanat ja suihkut säännöllisesti. Vesikalusteissa näkyy helposti veden kalkki ja ihon rasvaisuus. Hotellien suihkutilat ovat yleensä aina ylellisen oloiset jo siksi, että hanat kiiltävät puhtauttaan. Kun huuhtelet ja kuivaat vesikalusteet säännöllisesti, työ on kevyttä ja yleisilme pysyy aina viimeisteltynä. Tummassa lattiassa veden kalkkipitoisuus tulee ikävästi esiin. Kalkinpoistoon löytyy rautakaupasta ihan oma aine, jota ruiskuttamalla kalkki irtoaa pesussa helpommin.

2. Järjestele ja siivoa säännöllisesti
Pesuhuoneeseen jää helposti roikkumaan melkein tyhjiä pesuainepurkkeja. Hanki pesuaineille tilan ilmeeseen sopiva keraaminen astia, johon voit kääntää purkit valumaan pystyyn. Näin aineet tulee käytettyä loppuun ja viikkosiivouksen yhteydessä tyhjät purkit voidaan hävittää. Kaikki ylimääräinen hyllyillä ja lattioilla roikkuva tavara, aiheuttaa epäjärjestystä.

3. Vaihda puhtaat pyyhkeet säännöllisesti
Pyyhkeillä muutat helposti pesuhuoneen värimaailmaa. Raikkaat tekstiilit somistavat tilan ja hyvälaatuiset pyyhkeet pitävät värinsä pesusta pesuun. Jos kaikkien pyyhkeet vaihdetaan säännöllisesti, on helpompi pestä täysiä koneellisia ja pitää yhtenäinen värimaailma pesuhuoneessa.

4. Mieti purkkien ja purnukoiden säilytyspaikat
Aika usein pesuhuoneesta puuttuu kiinteitä hyllyjä tai telineitä pesuaineita varten. Irtonaiset korivaunut tekevät tilasta levottoman näköisen. Rautakaupoissa ja laattaliikkeissä myydään kauniita kylpyhuonesarjoja, joissa on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja pesuainehyllyiksi. Sijoita hyllykkö niin, etteivät kaikenkirjavat pesuainepullot ole heti nähtävissä kun astut huoneeseen.

5. Kylpyhuoneen kalustesarjoissa on myös kauniita pumppupulloja
Jos kammoat erilaisten pesuainepakkausten kirjavuutta, voit hankkia koukkujen ja hyllyköiden tyyliin sopivat pumppupullot myös shampoolle ja hoito-aineelle. Osa pulloista on seinään kiinnitettäviä ja osa sijoitetaan hyllylle seisomaan. Myös uusissa hiustenhoitotuotteissa on kauniita jättipakkauksia pumppuineen, jotka voivat sopia sellaisenaan kylpyhuoneesi somistukseksi.

6. Hyödynnä peiliä
Jos tilassa on ikkuna, voit monistaa päivänvalon reilunkokoisella peilillä. Peili on muutenkin kaunis tilantekijä ja toimii pesuhuoneessakin, siitä huolimatta että välillä höyrystyy saunan löylyistä.

7. Puuritilät peittävät armollisesti kulunutta lattiaa
Jos lattia ärsyttää ja tuntuu vanhanaikaiselta, voit hankkia pesuhuoneen lattialle reilunkokoisen puuritilän. Irtonainen ritilä on helppo pestä saunan pesun yhteydessä tai vaikka painepesurilla. Puu on miellyttävä jalan alla ja lämmin sävy korjaa helposti pesuhuoneen kalseutta.

8. Hanki riittävästi koukkuja ja telineitä pyyhkeille
Paksut froteepyyhkeet kuivuvat huonosti jos ne täytyy sulloa ahtaasti muutamaan koukkuun. Kauniit koukut ovat tyhjinäkin kylpyhuoneen koruja, eikä niitä ole koskaan liikaa. Jos et halua porailla yhtään ylimääräisiä reikiä laatoituksiin, niin löydät kyllä myös kaakeleiden pintaan kiinnitettäviä koukkuja sekä irtonaisia puisia pyyhetelineitä.

9. Petsaa katto uuteen sävyyn
Jos huolenasi on kuluneen näköinen puukatto, voit melko pienellä vaivalla käsitellä koko katon uuteen sävyyn. Tärkeintä on tunnistaa mikä pintakäsittely paneeleissa on ja valita käsittelyaine sen mukaan. Lakatun katon pintaan vedetään uusi sävytetty lakkakerros; tuomen valkoista? Pihlajapuun punerrusta? Vaiko hiilenmustaa?

10. Osta ylelliset kylpytakit
Kauniit kylpytakit pukevat kylpyhuoneen, vaikka ne eivät päivittäisessä käytössä olisikaan. Sitäkin ylellisempää on perjantaina viikon työputken ja saunan jälkeen kietoutua pehmeään laadukkaaseen kylpytakkiin, ihan kuin olisi jo lomalla…

Teksti: Virpi Illman, Sisustussuunnittelija SI
 
Päivitetty
26.4.2011