Rudus voitti betoniteollisuuden työturvallisuuskilpailun 2010

Rakennusteollisuus RT:hen kuuluva Betoniteollisuus ry järjesti vuoden 2010 aikana jäsenilleen suunnatun työturvallisuuskilpailun, jonka tavoitteena on saada alan yritykset kiinnittämään entistä enemmän huomiota työturvallisuuteen, ja siten ehkäistä tapaturmia ja sairastumisia. Kokonaiskilpailun voittajaksi nousi Rudus Oy, Lappeenrannan tehdas. Myös vuoden 2009 kilpailun voitto meni Rudukselle, tuolloin Nummelan paalutehtaalle.
Lappeenrannan betonitehdas
Lappeenrannan betonitehdas
Kilpailu liittyy osana tavoitteeseen saada Suomeen maailman turvallisin betoniteollisuus vuoteen 2015 mennessä. Siihen osallistui 65 tehdasta, joista elementtitehtaita oli 42, tuotetehtaita 13 ja valmisbetonitehtaita 10.

Kilpailuun osallistuneissa tehtaissa suoritettiin turvallisuusmittaukset, joiden tuloksien perusteella valittiin kolmen kilpailusarjan parhaat tehtaat. Paras tehdas on valmisbetoni-sarjassa oli Ruduksen Lappeenrannan tehdas ja Ruduksen Jätkäsaaren betonitehdas tuli toiseksi. Betonituotteet-sarjan voitti Lemminkäinen Rakennustuotteet Oy , Tuusulan päällystekivitehdas ja Ruduksen Lohjan tehdas tuli toiseksi. Elementit-sarjan voitti Lemminkäinen Rakennustuotteet Oy, Suonenjoen tehdas. Kaikkien kolmen sarjavoittajat palkittiin, ja niiden joukosta tuomaristo valitsi koko kilpailun voittajan.

Tuomaristo kiittelee Ruduksen johdon ja koko henkilöstön sitoutuneisuutta turvallisuustyöhön

Tuomaristo kiinnitti huomiota siihen, että voittaja Rudus Oy, Lappeenrannan tehdas on tehnyt erittäin järjestelmällistä työtä turvallisuuden eteen ottaen mukaan myös aliurakoitsijat. Niin johto kuin myös koko henkilökunta on erityisen sitoutunutta turvalliseen työhön. Tehtaan oma-aloitteinen kehitystyö on merkillepantavaa, ja sen toiminnan tukena on yrityksen mittava turvallisuuspanostus.

Tuomaristo kiitteli koko voittajakolmikon panostaneen työturvallisuuteen ja yleiseen asenneilmapiiriin. Niin johto kuin henkilökuntakin on motivoitunutta edistämään työturvallisuutta. Missään kärkitehtaassa ei ollut yhtään sairauspoissaoloon johtanutta tapaturmaa vuoden 2010 aikana. Näissä tehtaissa vaaratilanteiden ja läheltä piti -tapausten käsittely on avointa, järjestelmällistä ja yhteisöllistä.

Tuomariston muodostivat Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi , Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Olli Hämäläinen ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Keijo Päivärinta.
Koko henkilökunta on erityisen sitoutunutta turvalliseen työhön. Kuvassa Juha Lehikoinen, Jukka Mäkirinta, Marko Wasama, Kauko Pokela, Ville Turunen ja Tuomo Sinkko
Koko henkilökunta on erityisen sitoutunutta turvalliseen työhön. Kuvassa Juha Lehikoinen, Jukka Mäkirinta, Marko Wasama, Kauko Pokela, Ville Turunen ja Tuomo Sinkko
Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia lahjoittaa kilpailun voittajalle, Rudus Oy:lle, Fennia-palkinnon, joka on rahapalkinto käytettäväksi työturvallisuutta edistävään hankintaan. Fennia toimii yhteistyökumppanina turvallisuushankkeissa, sillä se on sitoutunut yhteistyössä asiakasyritystensä kanssa edistämään työturvallisuutta. Betoniteollisuus ry:n työturvallisuuskilpailu motivoi kilpailuun osallistuneita yrityksiä panostamaan turvallisuuteen, ja lisäksi se tuotti erinomaista tietoa hyvistä käytännöistä hyödynnettäväksi koko toimialalla.
Autonkuljettaja työssään
Autonkuljettaja työssään
Turvallisuusmittauksessa Ruduksen Lappeenrannan tehdas sai sadasta maksimipisteestä 91,9 pistettä (valmisbetoni-sarjan keskiarvo oli 83,6). Lemminkäinen Rakennustuotteet Oy, Tuusulan päällystekivitehdas sai 91,6 pistettä (betonituotteet-sarjan keskiarvo 73,2). Lemminkäinen Rakennustuotteet Oy, Suonenjoen tehdas sai 89,3 pistettä (elementit-sarjan keskiarvo oli 72,8).

Mittauksen suoritti Tapaturva Oy Juha Merjaman johdolla. Turvallisuustyön arviointiin Tapaturva käytti työkaluina Elmeri+ -havainnointimenetelmää, turvallisuuskymppi-taustaista turvallisuusjohtamisen arviointityökalua, minkä lisäksi tulokseen vaikuttivat sekä tapaturmataajuus että sairauspoissaolojen määrä.
 
Julkaistu
26.4.2011