• Etusivu
  • Rakentaminen

Tontinluovutuskilpailu asuntomessualueella Jyväskylässä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.04.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Jyväskylän Äijälänrannan vuoden 2014 asuntomessualueella järjestetään pienkerrostalokorttelin tontinluovutuskilpailu huhti–marraskuussa 2011. Kilpailun järjestävät Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Jyväskylän kaupunki.

Arkkitehtuurikilpailun tavoitteena on saada vuoden 2014 Asuntomessuille Jyväskylään kokeellisen puurakentamisen korttelialueen suunnitelma ja toteutus. Tavoitteena on löytää maisemallisesti merkittävään paikkaan arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen ratkaisu.

– Arkkitehtuurikilpailut ovat tärkeä osa Asuntomessujen kokeilu- ja kehittämistoimintaa. Toivomme näkevämme mahdollisimman laajan joukon erityyppisiä, tulevaisuuteen suuntaavia kilpailuehdotuksia, pohtii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

– Jään kiinnostuneena odottamaan innovatiivisia ratkaisuja, joita osallistujat kilpailuehdotuksissaan esittävät, sanoo Asuntomessut Jyväskylässä 2014 -tapahtuman projektipäällikkö Erkki Jaala.

Kilpailualue

Tontinluovutuskilpailun alue sijoittuu Jyväsjärven Päijänteeseen yhdistävän Äijälänsalmen pohjoisrannalle. Alue sijaitsee kaupunkirakenteessa näkyvällä paikalla vesiteitse Jyväskylään saavuttaessa. Suunnittelualueen vieressä sijaitsevat maakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi luokiteltu Rauhaniemen talo pihapiireineen sekä Äijälänsalmen vanha silta. Suunnittelualue rajautuu luonnontilaiseen virkistysalueeseen.

Kilpailualueella on rakennusoikeutta 3500 kerrosalaneliömetriä. Tontin halki tulee kulkemaan yleinen kevyen liikenteen yhteys. Rakennusten julkisivujen pääasiallisena materiaalina tulee olla puu ja rakennukset tulee porrastaa maastonmuotojen mukaan.

Kilpailun tavoitteet

Kilpailun tavoitteena on saada vuoden 2014 asuntomessualueelle kokeellisen puurakentamisen korttelialueen suunnitelma ja toteutus. Kilpailulla halutaan löytää arkkitehtuuriltaan ajallisesti kestävä ratkaisu, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota asuntojen toimivuuteen, asumisratkaisujen joustavuuteen, kekseliääseen ja uutta luovaan puunkäyttöön, energiaratkaisuihin sekä rakennusten ja piha-alueiden muodostamaan kokonaisuuteen.

Kilpailun tavoitteena on löytää suunnitelma, jossa rakennukset ja piha-alueet muodostavat toimivan ja esteettisesti kauniin kokonaisuuden. Alueen toivotaan muodostuvan mittakaavaltaan sopusuhtaiseksi sekä asumisen yhteisöllisyyttä ja arkipäivän elämänlaatua korostavaksi.

Toteuttaja valitaan laatuarvioinnin perusteella. Kilpailun voittaneen ehdotuksen tekijöille myönnetään aluetta koskeva suunnitteluvaraus. Tontti luovutetaan kilpailun voittajalle ja kauppahinta määritetään korttelin rakennusoikeuden perusteella. Voittajan on sitouduttava toteuttamaan korttelialue esittämänsä kilpailuehdotuksen mukaisesti niin, että joko koko alue tai merkittävä osa siitä on valmis vuoden 2014 Asuntomessuille yhdeksi messujen esittelykohteeksi. Kilpailuun osallistumisesta tai ehdotuksista ei makseta palkkioita.

Osallistumisoikeus

Kilpailuun voivat osallistua työparina (yhteenliittymä) arkkitehtitoimistot ja rakennusliikkeet tai rakennuttajat, joilla on vaadittu asiantuntemus ja voimavarat hankkeen laadukkaaseen toteuttamiseen. Kilpailun järjestäjälle jätettävän referenssimateriaalin perusteella arviointiryhmän edustajat valitsevat varsinaiseen kilpailuvaiheeseen pääsevät yhteenliittymät.

Aikataulu

Äijälänsalmen arkkitehtuurikilpailussa noudatetaan rakennusalan suunnittelukilpailujen yleisiä periaatteita ja niiden mukaisesti kilpailu koostuu neljästä vaiheesta. Vaiheiden tavoitteellinen aikataulu on seuraava:

  • Valmisteluvaihe tammi–huhtikuu 2011
  • Kilpailuvaihe 17.5.–26.8.2011 (ilmoittautuminen 20.4.–9.5.2011)
  • Arvosteluvaihe syys–lokakuu 2011
  • Julkistamisvaihe marraskuu 2011

Kilpailun järjestäjät asettavat kilpailun valmistelua ja kilpailuohjelman laatimista ohjaavan valmisteluryhmän, kuten myös varsinaisen palkintolautakunnan. Kilpailun järjestäjinä toimivat Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Jyväskylän kaupunki.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20081_7971.jpg
Ainutlaatuinen savikattotiiliuutuus-Smaragd
Monier savikattotiilituotteista uusin on ainutlaatuinen, laattamainen Smaragd-tiili. Smaragd antaa talolle yksilöllisen ja modernin tyylikkään ilmeen. Smaragdissa yhdistyvät moderniulkoasu ja tekninen toimivuus. Ulkoisesti se on täysin uudennäköinen kattotiili. Valmistusmenetelmiltään Smaragd kuitenkin noudattaa savitiilien perinteitä ja on siten laatuominaisuuksiltaan huippuluokkaa. Jos tavoitteena on ylellinen, näyttävä ja pitkäikäinen kattoratkaisu, valinta on silloin Smaragd-savikattotiili.
20159_44453.jpg
Modernit porras- ja kaideratkaisut viimeistelevät kodin ilmeen
Modernit lasikaide-, porras- ja käsijohdejärjestelmät tuovat luksusta kotiisi. Lasikaiteet ja alumiiniportaat täydennettynä led-käsijohteilla tuovat kotiin huolitellun ja ylellisenkin ilmeen. Lasikaiteet luovat myös tilan tuntua pienenpäänkin tilaan.
20108_22871.jpg
Verkkoon liimatut pihakivet nopeuttavat asennusta
Tulikiven pihakivivalikoimissa on nyt valmiiksi verkkoon liimattuja elementtejä. Niiden asentaminen on nopeaa ja lopputulos siisti. Suorakaiteen muotoisilla kiviverkoilla voi tehdä ristikkäisladontaa ja viuhkakiviverkoilla kaarevia muotoja.
20084_10394.jpg
Kastelli mukana SuomiPOP-kiertueella
Huhti- ja toukokuun aikana Kastelli-talot ja –huvilat jalkautuu kauppakeskuksiin yhteistyössä SuomiPOP-radion kanssa. Radio lähettää kauppakeskuksista raportteja, soittaa toivemusaa ja vastaa tapahtuman ohjelmatarjonnasta. Päivän päätteeksi (klo 15-18) jokaisessa tapahtumassa järjestetään tunnetun suomalaisen artistin lyhyt keikka kauppakeskuksessa.Osallistu arvontaan ja voita liput loma-asuntomessuile!Kastellin kauppiaat ovat standeillaan mukana tapahtumissa kertomassa Kastelli-taloista ja –huviloista sekä Hurrjan Huhtikuun tarjouksista. Standilla kävijät voivat osallistua kilpailuun, jossa arvotaan messulippuja Reposaaren loma-asuntomessuille!
20203_63639.jpg
Katupöly ja kuiva sisäilma vaikuttaa terveyteemme
Asiantuntijoiden mukaan kuiva sisäilma aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Hengitystiet voivat tuntua kuivilta ja silmät saattavat vuotaa herkästi. Kuiva sisäilma heikentää myös liman poistumista hengitysteistä, mikä puolestaan lisää limakalvojen tulehdusriskiä. Paikallaan pysyvä lima on hyvä kasvualusta bakteereille ja viruksille, jotka pääsevät näin rauhassa lisääntymään ja aiheuttamaan tauteja. Lisäksi allergiaoireet saattavat korostua, sillä kuivassa sisäilmassa on enemmän pölyä kuin kosteassa. Erityisesti kuivasta ilmasta kärsivät astmaatikot ja he, joilla on muutenkin kuiva iho.
201911_61271.jpg
Kun väliovi ajatellaan uusiksi
Tiesitkö että väliovi voi olla taideteos tai se voi liukua näkymättömiin? Kotimaiset Liunen ovet mullistavat tilankäytön ja antavat vapauden sisustaa kodin kaikki tilat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton