Kymmenen vinkkiä keittiön sisustukseen

Helposti ajatellaan, että keittiötä ei voi sisustaa muuten kuin täydellisellä remontilla. Onhan tuo kodin keskus toki kovalla kulutuksella, mutta hyvälaatuiset kiintokalusteet kestävät huolellisella käytöllä pitkään. Joskus niinkin pitkään, että keittiön yleisilmeeseen ehtii jo kyllästyä. Tai on muuten vaan vaihtelua vailla.

1. Siivoa kaikki ylimääräinen pois näkyvistä.
Helpointa on jättää kaikki käden ulottuville ja näkyviin juuri keittiössä. Toisaalta pöytätasoilla on paljon tarpeellista; kahvinkeitin, leivänpaahdin ehkä yleiskonekin. Mutta jos tasoilla roikkuu paljon muutakin, tulee tilasta helposti epäsiistin ja levottoman näköinen. Kun raivaat pois kaiken muun ja jätät näkyviin vain välttämättömän, huomaat helposti kuinka siistiltä tila näyttää. Sen jälkeen voit harkiten nostaa esiin jotain silmän piristeitä; keittokirjoja, munakellon, yrttejä…

2. Mieti kuinka säilytät keittiöpyyhettä.
Perinteisesti keittiörätti roikkuu hanan päällä kuivamassa. Niinhän se on säilytettäväkin, ilmavassa paikassa etteivät bakteerit pääse lisääntymään. Mutta aivan yhtä helposti voit napata tuon liinan kuivauskaapin sisäpuolelta, jolloin se ei jää näkyviin roikkumaan. Magisso myy helposti kiinnitettäviä telineitä, jotka on suunniteltu aivan keittiöpyyhettä varten. Tuo teline kiinnittyy magneetilla metalliseen altaaseen, joten on myös nopeasti puhdistettavissa. Telineen ansiosta keittiöpyyhe jää piiloon altaaseen.

3. Näyttävätkö vetimet vanhanaikaisilta?
Pienin keittiöremontti on kaappien vetimien uusiminen. Vetimet valmistetaan standardi kiinnityksellä, joten samalle reikävälille löytyy useampia vedin vaihtoehtoja. Jos vetimet näyttävät kuluneilta, nappaa yksi vedin malliksi mukaan ja kiiruhda rautakauppaan tai keittiöitä myyvään yritykseen valitsemaan uudet ilmeikkäät vetimet. Suosittelen työkaluksi akkuväännintä, sillä usein vetimiä on yllättävän paljon.

4. Ovatko tasot kuluneet ja vääränväriset?
Keittiötasojen vaihto on helppo remontti. Ammattilaiset hoitavat mittauksen ja asennuksen. Samassa yhteydessä voi vaihtaa myös uuden keittiöaltaan. Paras materiaali tasoihin on aito luonnonkivi. Se kestää kulutusta ja voit nostella uuniruuat kuumina suoraan tasolle. Suomalaiset luonnonkivet ovat aina sävyltään melko tummia. Jos haluat aivan vaalean tason ja nautit helppohoitoisuudesta, vaihtoehtosi on kvartsiittitaso, johon on käytetty raaka-aineena kivimursketta. Vanhanajan tiskipöydänkansikin on saanut uuden ilmeen ja nykyään puhutaankin jo teräspöydistä. Laminaatistakin löytyy kauniita tasoja, joilla ilmeen saa kerralla muuttumaan.

5. Tuntuuko siltä ettei keittiössä ole riittävästi säilytystilaa?
Usein muuton yhteydessä huomataan, että keittiössä on säilytetty paljon sellaista, mitä ei ole käytetty vuosikausiin. Kaappeihin kertyy helposti ylimääräistä tavaraa, jotka vievät tarpeellista säilytystilaa. Kerran vuodessa pitäisi tehdä suursiivous ja asettaa jokainen purkki kyseenalaiseksi; kierrätykseen vai takaisin kaappiin? Välillä pitäisi myös tarkastella hyllyjen paikkoja; kaapeissa on kyllä säätövaraa, mutta helposti hyllyt ovat vakiomitoituksella, vaikka tavarat mahtuisivat pienempäänkin tilaan. Siistissä järjestyksessä olevat säilytysastiat vievät sisäkkäin paljon vähemmän tilaa ja kaappeja tulee välillä pyyhittyäkin helpommin. Hanki muovipusseille oma järjestelijä putkilo ja nekin menevät uskomattoman pieneen tilaan. Joskus kiinteä hylly kannattaa vaihtaa liukumekanismilla ulos tulevaksi vetolevyksi käytännöllisyyden vuoksi.

6. Valaistuksella on helppo uusia keittiö.
Uudet ja upeat led-valot tekevät ryntäyksen keittiöihin. Hyvälaatuiset led-valaisimet luovat jo kauniin sävyistä valoa, ja valoteho riittää keittiön välitilan valaisemiseen. Paksut loisteputkivalaisimet ovat jo vanhanaikaisia. Uudet T5 loisteputket ovat vain sormen paksuisia, ja niillä voi helposti toteuttaa yhtenäisen valaistuksen. Jos sinulla on tylsiä avohyllyjä voit asentaa niihin led-valot, ja asettaa kauneimmat astiasi hyllylle loistamaan.

7. Välitilan remontti on vaivaton toteuttaa.
Kiintokalusteiden väliin jäävän tilan viimeistely kertoo helposti milloin keittiö on asennettu. Uudet välitilaratkaisut ovat mielikuvituksellisia ; voimakaskuvioisia tapetteja, struktuuri pintaa ja vaikka metallia. Voit kiinnittää välitilaan paperitapetinkin, jos asetat sen päälle lasilevyn. Valmiit välitilalevyt tuovat myös uusia mahdollisuuksia. Jos kuitenkin haluat säilyttää laatoituksen, tutustu uusiin kalibroituihin (mittatarkkaan leikattu reuna) laattoihin. Suuret laatat voidaan asentaa kiinni toisiinsa ilman saumalaastiakin.

8. Uudet kodinkoneet säästävät energiaa.
Vanhat, kuluneet kodinkoneet on järkevä vaihtaa kerralla uusiin. Uudet laitteet kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa ja keittiö muuttuu nykyaikaisemmaksi. Kun laitteet hankitaan samanaikaisesti, on helppo valita niihin yhtenäinen pintamateriaali.

9. Tekstiileillä luot kodikkuutta.
Verhoilla voi muuttaa huoneen värityksen nopeasti. Teetä kerralla useammat keittiöverhot toimivaan ripustusjärjestelmään, niin voit vaihdella tunnelmaa vaikka vuodenaikojen mukaan. Valitse maton sävy niin helpoksi ja mieleiseksi, että voit yhdistää siihen erilaisia tehostevärejä. Jos keittiössäsi ei ole ennestään ollut mattoa, hanki vaikka pieni pyöreä matto tilaa piristämään. Pehmeä matto on miellyttävä jalkojen alla, jos seisoo pitkään patojen äärellä. Pöytäliinat ja astiapyyhkeet vaikuttavat yllättävän paljon kokonaisuuden ilmeeseen. Hanki laadukkaita käyttötekstiileitä eri sävyihin, niin voit stailata keittiön väritystä mielialojesi mukaan.

10. Osta uusi keittokirja.
Paras somiste siistiin keittiöön on upea keittokirja. Sitä on kiva selailla ja uudet ohjeet innostavat kokkaamaan ja leipomaan.

Teksti: Virpi Illman, Sisustussuunnittelija SI
 
Päivitetty
15.4.2011