Kymmenen parasta vinkkiä sisääntuloon

Eteistila on psykologisesti tärkeä päivän piristäjä. Kaunis ja huoliteltu sisääntulo luo mielenrauhaa työhön lähtijälle ja toivottaa tervetulleeksi rankan päivän jälkeen. Hyvin suunniteltu tila toimii myös silloin kun kotiin tulee vieraita. Katsele eteistilaasi uusin silmin; usein pienillä muutoksilla saa paljon aikaan.
1. Mieti toimivat paikat kaikelle säilytettävälle.
Jokaiselle kenkäparille, takille ja laukulle pitää löytyä oma paikka. Muuten kengät ovat kasassa oven pielessä, eikä kotiintulo ole juhlaa.

2. Kuljeta pois tilasta kaikki ylimääräinen.
Jos säilytystilaa ei ole riittävästi, mieti mitä voisit säilyttää kausivarastossa vintillä tai kellarissa. Ovatko kaikki kengät edes tarpeellisia?

3. Käy tavaroiden paikat läpi kaikkien perheenjäsenten kanssa.
Opeta myös lapset laittamaan kengät ja reput niille tarkoitetuille paikoille.
Aika usein moititaan lapsia eteistilan epäjärjestyksestä, vaikka lenkkareille ei ole edes järjestetty tilaa kaappiin tai kenkätelineelle.

4. Jos perheessä on pieniä lapsia, mieti tilan käyttöä heidän korkeudeltaan.
Muutama ylimääräinen koukku sopivalla korkeudella voi pelastaa arkipäiväsi.

5. Panosta vaatekaappien sisustusratkaisuihin.
Vaihda kiinteät hyllyt vetohyllyihin tai liukukiskoilla oleviin koreihin. Silloin saat vaivattomasti takimmaisetkin kengät näkyviin kaapista. Tiivistä enemmän hyllyjä kaappiin sen mukaan mitä siellä säilytetään, usein kaappi on puolillaan tyhjää tilaa. Mieti tarkkaan minkälaiseen tilaan mikäkin säilytettävä mahtuu ja ideoi sopivia lokeroita tai koukkuja kaapin sisään. Irtokorit ovat usein toimiva ratkaisu ylähyllyille sijoitettaville aikuisten asusteille.

6. Vältä avonaulakoita.
Vaatteet ovat usein erivärisiä ja mallisia, jonka vuoksi naulakko näyttää levottomalta. Kapeaan naulakkoon suosittelen pariovia, jolloin koko naulakon sisällön näkee kerralla ovet avatessaan. Leveämpään naulakkoon ja kapeaan tilaan liukuovet ovat paras ratkaisu. Vieraille tarkoitettu naulakko voi olla vaikka muutama koukku seinässä tai roikkuva pieni naulakko, tärkeintä on että käytäntö on mietitty valmiiksi.
7. Onko sisääntulossa tilaa istuimelle?
Lapsiperheessä istuinpenkki on loistava ratkaisu, koska sen reilut vetolaatikot kätkevät helposti sisäänsä koulureppuja, pyöräilykypäriä ja vaikkapa rullaluistimet. Jos tilaa on reilusti, panosta persoonalliseen tuoliin, joka korostaa sisääntulon tunnelmaa

8. Muista peili.
Peili laajentaa tilaa ja on miellyttävää voida vilkaista asuaan ulos lähtiessä.

9. Hyvä matto kruunaa sisääntulon ilmeen ja tekee arkipäivästä helpompaa.
Eteistilan maton pitäisi napata kengistä irtoava lika itseensä. Helposti puhdistettava ja kulutusta kestävä matto palvelee vuodesta toiseen.

10. Siivoa ja järjestele usein.
Sisääntulo on kovalla käytöllä. Varaa siivousvälineet niin, että niihin on helppo tarttua. Raikasta tuoksua ei voita mikään. Tuoreet kukat maljakossa, mahtuvat pienellekin sivupöydälle ja tuovat juhlaa arkeen.

Teksti: Virpi Illman, Sisustussuunnittelija SI
 
Päivitetty
14.4.2011