Kymmenen parasta vinkkiä oleskelutilaan

Ammattilaiselta kysellään usein ohjeita olohuoneen sisustuspulmiin. Vaikka tila vaikuttaa voimakkaasti ratkaisujen toimivuuteen, on silti muutamia yleispäteviä ohjeita, joilla voi vaikuttaa oleskelutilan tunnelmaan.

1. Pyri sijoittamaan sohva tai nojatuoli sisääntuloa vastakkaiselle seinälle.
Kun saavut tilaan pehmeä huonekalu toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi ja viestii siitä, että kotona on lupa rentoutua.

2. Mieti luontevat kulkureitit, niin etteivät kalusteet ole esteenä.
Tilan toimivuus tuo helppoutta elämään ja väljä kokonaisuus näyttää rauhalliselta.

3. Kuvittele, että oleskelutilan istuinkalusteet muodostavat ympyrän huoneeseen.
On miellyttävämpi istua niin, että näkee kaikki keskusteluun osallistujat. Se luo myös yhteenkuuluvaisuuden tunnelmaa ja emännän/isännän on helpompi huomioida vieraansa.

4. Kokoa oleskelutilan istuinkalusteet suurella matolla.
Matto pehmentää tilaa ja yhdistää kalusteet kokonaisuudeksi.

5. Panosta laadukkaisiin huonekaluihin, jotka kestävät kulutusta ja aikaa.
Jos haluat yhdistellä eri tyylejä, ole tarkkana, etteivät kalusteiden erilaiset muodot riitele keskenään. Yksinkertainen laadukas sohva on peruskaluste, jonka ympärille voi koota rohkeitakin kalusteita.

6. Hanki oleskelutilaan riittävästi tasoja tai pöytiä.
Seurustelu on helpompaa, jos kahvikupin voi välillä laskea lähelleen tai napostella jotain pientä sivupöydältä.

7. Upeat verhot ovat huoneen juhlapuku
Arkkitehtuuri määrää verhojen muodon. Aina verhoja ei tarvita lainkaan. On tärkeää kuitenkin huolehtia tilan akustiikasta. Jos verhoihin ei ole mahdollisuutta kannattaa hankkia ainakin pehmeä matto ja mielellään myös seinätekstiili.

8. Suunnittele valaistus, niin että saat tilaan helposti erilaisia tunnelmia.
Yleisvalaistuksen lisäksi oleskelutilassa pitäisi olla pöytä ja/tai jalkavalaisimia. Pehmeämmällä valaistuksella tilasta tulee tunnelmallinen ja viihtyisämpi. Kun valoa on vähemmän myös kynttilät näyttävät ihanilta.

9. Väriä elämään.
Pidä kiinni omista mieltymyksistäsi. Käytä niitä sävyjä, joiden keskellä olet kotonasi. Valitse oleskelutilan katseenvangitsijaksi oikeaa taidetta, jossa on sinulle luontevia elementtejä. Leikittele ja vaihtele tunnelmaa pienillä tekijöillä; sisustustyynyillä, torkkupeitteillä, koristelasilla, kynttilöillä tai uusilla verhoilla.

10. Anna persoonallisuuden näkyä.
Tuo rohkeasti esiin asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä. Mummon perintölipasto voi olla osa kokonaisuutta, vaikka se olisikin tyyliltään hiukan erilainen. Myös harrastukset saavat näkyä arjessa. Persoonalliset esineet ja kalusteet ovat myös mukava puheenaihe ystävien kesken.

Teksti: Virpi Illman, Sisustussuunnittelija SI
 
Päivitetty
11.4.2011