• Etusivu
  • Talo

Kymmenen parasta vinkkiä oleskelutilaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.04.2011
20114_25402.jpg

Ammattilaiselta kysellään usein ohjeita olohuoneen sisustuspulmiin. Vaikka tila vaikuttaa voimakkaasti ratkaisujen toimivuuteen, on silti muutamia yleispäteviä ohjeita, joilla voi vaikuttaa oleskelutilan tunnelmaan.

1. Pyri sijoittamaan sohva tai nojatuoli sisääntuloa vastakkaiselle seinälle.
Kun saavut tilaan pehmeä huonekalu toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi ja viestii siitä, että kotona on lupa rentoutua.

2. Mieti luontevat kulkureitit, niin etteivät kalusteet ole esteenä.
Tilan toimivuus tuo helppoutta elämään ja väljä kokonaisuus näyttää rauhalliselta.

3. Kuvittele, että oleskelutilan istuinkalusteet muodostavat ympyrän huoneeseen.
On miellyttävämpi istua niin, että näkee kaikki keskusteluun osallistujat. Se luo myös yhteenkuuluvaisuuden tunnelmaa ja emännän/isännän on helpompi huomioida vieraansa.

4. Kokoa oleskelutilan istuinkalusteet suurella matolla.
Matto pehmentää tilaa ja yhdistää kalusteet kokonaisuudeksi.

5. Panosta laadukkaisiin huonekaluihin, jotka kestävät kulutusta ja aikaa.
Jos haluat yhdistellä eri tyylejä, ole tarkkana, etteivät kalusteiden erilaiset muodot riitele keskenään. Yksinkertainen laadukas sohva on peruskaluste, jonka ympärille voi koota rohkeitakin kalusteita.

6. Hanki oleskelutilaan riittävästi tasoja tai pöytiä.
Seurustelu on helpompaa, jos kahvikupin voi välillä laskea lähelleen tai napostella jotain pientä sivupöydältä.

7. Upeat verhot ovat huoneen juhlapuku
Arkkitehtuuri määrää verhojen muodon. Aina verhoja ei tarvita lainkaan. On tärkeää kuitenkin huolehtia tilan akustiikasta. Jos verhoihin ei ole mahdollisuutta kannattaa hankkia ainakin pehmeä matto ja mielellään myös seinätekstiili.

8. Suunnittele valaistus, niin että saat tilaan helposti erilaisia tunnelmia.
Yleisvalaistuksen lisäksi oleskelutilassa pitäisi olla pöytä ja/tai jalkavalaisimia. Pehmeämmällä valaistuksella tilasta tulee tunnelmallinen ja viihtyisämpi. Kun valoa on vähemmän myös kynttilät näyttävät ihanilta.

20114_25403.jpg
20114_25404.jpg

9. Väriä elämään.
Pidä kiinni omista mieltymyksistäsi. Käytä niitä sävyjä, joiden keskellä olet kotonasi. Valitse oleskelutilan katseenvangitsijaksi oikeaa taidetta, jossa on sinulle luontevia elementtejä. Leikittele ja vaihtele tunnelmaa pienillä tekijöillä; sisustustyynyillä, torkkupeitteillä, koristelasilla, kynttilöillä tai uusilla verhoilla.

10. Anna persoonallisuuden näkyä.
Tuo rohkeasti esiin asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä. Mummon perintölipasto voi olla osa kokonaisuutta, vaikka se olisikin tyyliltään hiukan erilainen. Myös harrastukset saavat näkyä arjessa. Persoonalliset esineet ja kalusteet ovat myös mukava puheenaihe ystävien kesken.

Teksti: Virpi Illman, Sisustussuunnittelija SI

Talo
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
202111_73397.jpg
Viikon sisustusidea: Sisusta peileillä luovasti ja leikitellen
Moni on tottunut sijoittamaan peilejä vain sinne, missä niitä käytännön syistä eniten tarvitaan – siis kylpyhuoneeseen ja eteiseen. Mikään ei kuitenkaan estä lisäämästä kodin peilien määrää. Samalla tulet usein kuin huomaamattasi lisänneeksi myös kodin valoisuutta ja tilantuntua.
20071_3134.jpg
Suositut Kastelli-talot
Suomen ostetuimman talomerkin Kastellin suosio perustuu vahvasti sen järkevään rakentamistapaan. Paikallarakentamiseen perustuva Kastelli-järjestelmä varmistaa parhaiten turvalliset ja oikeaoppiset rakenteet ja se on joustava yksilöllisille muutoksille. Kastelli-rakentaja voi myös joustavasti hyödyntää omaa työpanostaaan haluamassaan laajuudessa.
201111_28574.jpg
Vesikatto – kattoturvatuotteet
Hyvä vesikatto suojaa taloa sen koko elinkaaren ajan. Vesikatteen pintamateriaalina käytetään esimerkiksi tiiltä ja terästä. Kokonaisuuden täydentävät kestävät kattoturvatuotteet kuten talotikkaat, kattosillat ja lumiesteet. Vesikaton turvavarusteet tehdään hyvin hitsattavista teräksistä tai muista tarkoitukseen soveltuvista metalleista. Rakennuksessa pitää olla turvallinen pääsy vesikatolle. Tämä voidaan järjestää rakennuksen sisäpuolisena yhteytenä, ulkopuolisena yhteytenä tai tarvittaessa molemmin tavoin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton